Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü İngiltere'de görülen ve çok sayıda ülkeye yayılan 'SARS-CoV-2 VUI 202012/01' isminin verildiği koronavirüs mutasyonu ile ilgili açıklama yaptı. Özlü yerli aşının mutasyon geçiren virüse karşı etkili olup olmayacağı hakkında 'Artık biz Covid-19 aşılarını ürettik varsayalım ki böyle bir dönüşüm olsa bile hemen bu aşıların üretiminde küçük bir modifikasyonla kısa sürede yeni varyantlara karşı da etkili bir aşıya geçilebilir. Bu, çok kolay ve hızlı bir şekilde olacaktır.'dedi. 

Özlü, Haber Türk'te yerli aşı hakkında şu ifadeleri kullandı;

Mutasyonlar antijenik yapıda yeterince bir değişiklik oluşturduysa aşıların etkisinden virüsün kurtulmasına yol açabilir. Bu pek çok farklı virüste görüşmüş bir durum. Ama aşılar sadece bir alana yönelmiyor. Gelişen bağışıklık virüsün pek çok antijenik yapısına karşı duyarlı hücrelerimiz veya antikorlar oluşturularak sağlanıyor. Dolayısıyla bir alanda ortaya çıkan bir değişikliğin hemen o aşıyı etkisiz hale getireceğine çok beklmiyoruz. ama çok büyük radikal bir değişim olursa o zaman böyle bir tehlike söz konusu olabilir. Bu aşı için şu an bir yorum yapmak zor. Ama şunu söyleyeyim artık biz Covid-19 aşılarını ürettik varsayalım ki böyle bir dönüşüm olsa bile hemen bu aşıların üretiminde küçük bir modifikasyonla kısa sürede yeni varyantlara karşı da etkili bir aşıya geçilebilir. Bu, çok kolay ve hızlı bir şekilde olacaktır. 

 

Yorumlar 14 Yorum Var
  • dodurgalı 24.12.2020 09:43
    yapacak işi yok zaar
  • Ahmet 24.12.2020 09:30
    Yerli milli aşılarımızı üretenlerimizden Allah razı olsun, hazır hale gelecek İnşallah. Daima yerli milli üretelim.
  • Myt 24.12.2020 09:02
    Bir sürü ordinaryüs görüyorum profesör u eleştiren
  • Ali 24.12.2020 08:49
    Boş boş konuşmayın. Gidin laboratuvarda araştırma yapın. Boş sözlere karnımız tok artık.
  • xyz 24.12.2020 02:15
    bu da populer olmak icin gördüğu her sivri şeye konuşuyor bu ara..ahkam kesip duracagina git araştırma yap.inanmayin buna...
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek