İç Hastalıkları ve Kan Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner Türkiye'de de görülen mutasyonlu koronavirüsün daha mı ölümcül olduğu şeklindeki soruya 'Bulaş arttığı gösterildi ama hastalığın seyrinin ve ölümcüllüğünün arttığı ile ilgili hiçbir kanıt yok henüz. Yani hastalık seryini artırmadı aslında ama virüsün hücreye tutunmasını kolaylaştırdı ve dolayısıyla daha kolay enfeksiyon yaratıyor.' dedi.

Gelen son dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere'den son dönemde Türkiye'ye giriş yapan ve PCR test sonucu 'pozitif' çıkan kişilere yapılan geriye dönük taramalar neticesinde 15 kişide yeni mutasyon ile uyumlu virüs yükü tespit edildiğini açıklamıştı. Prof. Mustafa Çetiner bu gelişmeyle ilgili olarak CNN TÜRK canlı yayınına bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Prof. Mustafa Çetiner'in açıklamaları şu şekilde;

Bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu aşılarda tutturmamız gereken yüzde 60-70'lik toplumsal bağışıklık oranı daha yukarı çıkarıyor yani daha çok kişide toplumsal bağışıklık oluşturmalıyız.

Bulaş arttığı gösterildi ama hastalığın ölümcüllüğünün arttığına dair hiçbir kanıt yok. Hatalığın seyrini ağırlaştırmadı aslında ama virüsün hücreye tutunmasını kolaylaştırdı.

Dünyanın birçok ülkesi bu varyantın kendisinde olduğun söyledi. Türkiye çok önceden bir önlem almıştı zaten. Bu son önlemde son derece yerinde olabildiğince yayılmasını engel olmak gerekir.

DAHA MI ÖLÜMCÜL OLDU?

Bulaş arttığı gösterildi ama hastalığın seyrinin ve ölümcüllüğünün arttığı ile ilgili hiçbir kanıt yok henüz. Yani hastalık seryini artırmadı aslında ama virüsün hücreye tutunmasını kolaylaştırdı ve dolayısıyla daha kolay enfeksiyon yaratıyor. 

"MUTASYON VARLIĞINA RAĞMEN AŞI VEYA AŞILAMA İLE İLGİLİ BİR STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK YOK"

Elbetteki bizim anikorlarımız yeni şekli tanımayabilir ve aşı da etkinliğini bir miktar kaybedebilir ama şuan için böyle bir risk gözükmüyor. Hem RNA aşılarında hem de inaktif aşılarda. Çünkü sadece tek bir bölgeye değil birden çok farklı bölgelere antikor oluşturduğu için etkinliğini devam edeceği öngörülüyor. yani şuanda bu mutasyon varlığına rağmen aşı ile ilgili veya aşılama ile ilgili bir strateji değişikliğine gerek yok. Genel olarak bilim dünyasının inanışı bu yönde.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • ÖMER 02.01.2021 01:18
    Adam aşı oluyor yine pozitif çıkıyor anlamıyorum . Mutasyona uğrayan bir virüse aşının ne faydası olacak 3 faz bitmeyen aşılardan medet ummak biraz zor iş gibi adamlar 10 yıl sürecek diyor oda ayrı bir konu
  • mustafa 02.01.2021 00:36
    marketlere ve alisveris merkezlerine girislerde asilama kodu aranirsa yuzde100 herkez asi olur
  • VAhit 02.01.2021 00:33
    Hacılardan bulaşıyor diyenlerin gözüne ikinci kez sokmak lazım
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek