Sarıkamış Harekatı'yla ilgili derlediği türkülerle öne çıkan Sanatçı Recep Ergül Haber7'den Müge Çakmak'ın sorularını yanıtladı. Ergül; Sarıkamış'ın öneminden, harekatla ilgili yazılan yazılardan yapılan türkülere kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.

SARIKAMIŞ HAREKATININ UZUN YILLAR KONUŞTURULMAMASI, TOPLUMDAN GİZLENİLMESİNİ NEYE YORMAK GEREKİR?

Enver Paşa’nın özellikle Kasım 1914 tarihinde Sarıkamış’ta daha doğrusu Köprüköy de 3. Orduyu teftiş için gittiği Köprüköy’de ordunun durumunu görüyor aslında ve şunu söylüyor, “üstünüzde yazlık kıyafetler var görüyorum. Karnınız aç ama yakaladığınız ganimetlerle karnınızı doyuracaksınız”. Yani strateji şunun üzerine kurulu. Rus mevzilerini ele geçireceksiniz, Sarıkamış’ı geri alacaksınız bulduğunuz ganimetleri paylaşacaksınız. Tabi Sarıkamış Harekatının gizlenmesinin en önemli sebebi, bir eleştiri söz konusu olmasın diye. Gelen tepkilerin karşısında tepkileri kontrol etmek için Sarıkamış Harekâtı dönemin basın-yayın kuruluşlarında olduğu gibi umumi yerlerde bir kahvehane de bir lokantada insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde bile konuşulmasının yasaklanmasıydı yakın bir tarihe kadar.

Sarıkamış Harekâtı ile ilgili hep şu konuşuldu rakamlar işte 90 bin mi 60 bin mi 20 bin mi ama kimse Sarıkamış Harekatının boyutlarını konuşmadı. Bizde konuşulması gereken bir boyutu var. Aslında Harekatın kusursuz planlandığını da görüyoruz. Sarıkamış Harekâtına lojistik destek taşırken Ruslar tarafından batırılmış olan üç gemimiz var. Hala günümüzde bile elini avucunun içine koyup kara kara düşünen insanlara söylerler “Karadeniz’de gemilerin mi battı?” diye. Bu söz oradan geliyor. Peki nedir bu sözün anlamı? Enver Paşa’nın talimatıyla 5 Kasım 1914 gecesi Sarıyer-Büyükdere Limanından Bezmialem, Bahri Ahmer, Mithat Paşa isimli üç Osmanlı yük gemisi Karadeniz’e, Trabzon Limanına Sarıkamış cephesine lojistik destek taşıyordu. İçinde 2 tayyare vardı. 60 bin takım kışlık elbise vardı. Asker künyeleri vardı. Ve tonlarca buğday, arpa ve her türlü lojistik destek, cephanelik vardı. Bu gemiler savunmasız olarak açılmışlardı sebebi ise şuydu; Ruslar Karadeniz’e egemen oldukları için yanlarında savaş gemisi olsa savaşta gemilerimiz menziline ulaşamayacak. O yüzden savunmasız yük gemisi görevinde ilerlerken 6 Kasım gecesi Zonguldak’ı bombalamış 7 Kasım sabahı üstlerine dönen Rus savaş gemileri, bizim gemilerimizi görürler ve 20 dakika süren top atışı sonrası Osmanlı’nın üç gemisini Karadeniz’e batırırlar. Bu gemiler Trabzon Limanına varmış olsalardı oradan Sarıkamış cephesine kanılarla, katırlarla, atlarla, lojistik destek taşımış olacaktı. Ama bu olamadı. Olsaydı sonuç değişir miydi Allah bilir. Ama bizi önemli ip uçları veriyor.

Yorumlar 0 Yorum Var