Sarıkamış Harekatı'yla ilgili derlediği türkülerle öne çıkan Sanatçı Recep Ergül Haber7'den Müge Çakmak'ın sorularını yanıtladı. Ergül; Sarıkamış'ın öneminden, harekatla ilgili yazılan yazılardan yapılan türkülere kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.

Lazı, Çerkezi, Kürdü omuz omuza koyun koyuna şehit düştüğü bir yer Sarıkamış… Değeri kolay unutulan diğer bir konuda bu diyebilir miyiz?

1990 yılından beri Sarıkamış Harekatıyla ilgili çalışmalar yapıyorum. Bugüne kadar 3 müzik albümüm ve 2 kitabım yayınlandı. Ve Sarıkamış Harekatıyla ilgili tarihte ilk olarak denilebilecek ne kadar çalışma varsa naçizane ben yaptım. Gördüğüm şey şuydu. Karadeniz’de Rize’de, Trabzon’da Lazca, Türkçe türkü bulduk. 1864’den itibaren Anadolu’ya sürgün edilmiş olan Çerkezler Kayseri Pınarbaşı çevrelerinde yaşıyorlar ve bunlar kendi dillerinden Çerkezce ağıt yakmışlar. Batum’da ve Tiflis’te yaşayan Müslüman Gürcüler kendi dillerinden Sarıkamış Harekâtına Gürcü ağıt yakmışlar. Arapça var Kürtçe var ve orada Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bütün halklardan gelen bu insanlar aynı mevzide kardeşçe ortak düşmana karşı mücadele veriyorlar. Çok da hazin bir hikâye var. 1864’den itibaren Anadolu’ya sürülen Çerkezler özellikle Pınarbaşı ve etrafına konuşlananlar Osmanlı adına savaştalar. Gece Bardız yakınlarında mevzideler bakıyorlar ki gecenin sessizliğinde Çerkezce türkü söyleyenler var. Herhalde bizim mevzilerden diye düşünüyorlar. Ama hayır bizim mevzilerden gelmiyor Rus mevzilerinden geliyor o ses. Ve Çerkezce birbirlerine laf atıyorlar. Yani orada kalanlar Rusya adına gelmişler buradan Kayseri’den gidenler Osmanlı adına savaştalar. İkisi de Çerkez ikisi de Müslüman. Askerlerimize karşı savaşanların önemli bir kısmı da aslında Müslümandı. Bugün bizim savaş ile ilgili tespit edebildiğimiz kamera kayıtları, fotoğraflar var. Bunların hepsi Ruslar tarafından tepelere yerleştirilen kameralar ve fotoğraf makineleri neticesinde çünkü propaganda maksatlı olarak kullanılmak üzere çekimler yapılmıştır.

Yorumlar 0 Yorum Var