Sarıkamış Harekatı'yla ilgili derlediği türkülerle öne çıkan Sanatçı Recep Ergül Haber7'den Müge Çakmak'ın sorularını yanıtladı. Ergül; Sarıkamış'ın öneminden, harekatla ilgili yazılan yazılardan yapılan türkülere kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.

SON YILLARDA YETERİNCE ARAŞTIRMA YAPILMADAN BİRÇOK SARIKAMIŞ İLE İLGİLİ YAZILAR VAR, KONU HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Biz konuşulmasını olumlu buluyoruz. Çok mutlu oluyoruz. Benim de Bingür hocanın da 2013 yılından beri çağrımız hep bu yöndeydi neden yer vermiyorsunuz diye ama şimdi yer veriyorlar diye de neden yer veriyorsunuz diyemeyiz. Fakat araştırarak doğru ve ehil ellerle bunu yapmalarını arzu ediyoruz. Şimdi mesela rakamlar tartışılıyor 90 bin değil de 60 bin değil de 22 bin miydi? Bakın bu insanlar 22 bin de olsa insandı her şeyden önce. 3. Ordu 120 bin kişiden oluşuyordu sağ kurtulabilenler 11 bin kişi kalanların yani 90 binin üzerinde insan kayıp ama bunların kaçı donarak şehit oldu kaçı Sibirya da ki esarette şehit oldu kaç subayımız Nargin Adasında şehit oldu, kaçı tüfüz hastalığından ölüp şehit oldu kaçı çarpışmada şehit oldu tam olarak bilmiyoruz. Fakat Fevzi Çakmak’ın Genel Kurmay Başkanı olduğu dönemde kayıtlara geçen sayısı 60 bin. Bir başka boyutu benim derlediğim bütün türkülerde 90 bin ifade ediliyor. Harekata tanıklık eden Bardızlı ozan var Aşık Nihayi… O da 90 bin diyor. Sarıkamış popüler bir gündem haline dönüştükten sonra bunu yazan tarihçiye mi inanıyım ben yoksa 1914 yılında bunu kaleme almış olanlara mı? Hadi bunları da koydum bir kenara katılmış insanlar var. Kaymakam Şerif İlden (Köprülü Şerif) bunun anıları yayınlandı. Yayına hazırlayan kim? Osmanlı tarihçisi Sami Önal. Kimdir? 12 kitabı Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine çevrilmiş birisi. Ben ondan beslendim bütün bilgilerimi ona borçluyum. Sarıkamış Harekâtını itibarsızlaştırmak için rakamlarla oynamaya gerek var mı? 60 bin diyelim 22 bin diyelim ama rakamların konuşulması ayıptır. Anzaklar okyanus ötesinden gelip başka bir ülkeyi işgal etmiş atalarını anmaya gelirken bizim bu rakamlara takılmadan Sarıkamış Harekâtına ve o güzel insanlara gereken ilgi ve önemi vermemiz lazım.

Yorumlar 0 Yorum Var