Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp, tepki çeken kararı sonrası Türkiye ve dünyada ağır bedel ödemeye başladı. WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik 'zorunlu güncelleme' kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. WhatsApp, Türkiye ve dünyada zirveyi kaybetti.

WhatsApp'ın "onay dayatmasıyla" karşılaşan Türkiye'deki kullanıcılar, sosyal medyada #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle paylaşımlar yapmaya başladı.

Türkiye'nin yerli mesajlaşma uygulaması BİP, bir günde yaklaşık 2 milyon kullanıcı tarafından indirildi.

WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik ‘zorunlu güncelleme’ kararına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, ‘yerli uygulamaları’ kullanma çağrısında bulunarak “BİP ve Dedi gibi milli ürünlerimizde var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği gibi dijital faşizme hep birlikte karşı duralım!” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 8 Şubat’a kadar kabul etmeyen kullanıcıların uygulamayı kullanamayacağını açıklayan mesajlaşma programı WhatsApp'a ilişkin bir açıklama yaptı.

"YERLİ MİLLİ ÇÖZÜMLER SAYESİNDE TÜRKİYE'NİN VERİSİ TÜRKİYE'DE KALIR"

Twitter üzerinden açıklamada bulunan Koç, ‘yerli ve milli’ uygulamaları kullanma çağrısında bulundu.

‘BİP’ ve ‘Dedi’ uygulamalarını öneren Koç, şu ifadeleri kullandı:

“Veri mahremiyeti açısından AB ve diğer ülkeler ayrımı kabul edilemez! Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde de belirttiğimiz gibi yabancı menşeli uygulamalar veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor. Bu sebeple dijital verimizi yerli ve milli yazılımlarla korumalı, kendi ihtiyaçlarımıza göre geliştirmeliyiz. Unutmayalım yerli milli çözümler sayesinde Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalır.

Yabancı menşeli muadillerinden çok daha fazlası, BİP ve Dedi gibi milli ürünlerimizde var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği gibi dijital faşizme hep birlikte karşı duralım!”

BiP uygulamasının öne çıkan özellikleri

WhatsApp'ın alternatiflerinden biri olarak dikkat çeken Turkcell'in uygulaması BiP, uzun bir süredir Türkiye dahil birçok ülkede kullanılıyor. İşte uygulamanın öne çıkan özellikleri...

WhatsApp'ın bir başka alternatifi ise Turkcell'in geliştirdiği BiP uygulaması. Sesli ve görüntülü aramaya izin veren uygulama, aynı şekilde grup üyeleriyle de sesli ve görüntülü görüşmeye imkan sağlıyor. Bilgisayardan da erişim sağlanabilen BiP'in Windows ve Mac için geliştirilen BiP uygulaması da bulunuyor. Bu sayede BiP'i kullanmak için web tarayıcı kullanma şartı bulunmuyor.

Keşfet bölümüne sahip olan ve kullanıcıların ilgilendiği birçok kanalı ekrana getiren BiP, operatör ayrımı olmaksızın tüm kullanıcıların erişimine açık durumda. Turkcell’den yapılan açıklamaya göre BiP uygulamasına 3 günde 4.6 milyon yeni kullanıcı katıldı.

Operatör bağımsız olarak 192 ülkede kullanıma sunulan BiP, mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama özellikleri ile kullanıcılara sunuluyor. Yakın zamanda Digicel, Turkcell’in iştiraki Lifecell Ventures ortaklığıyla, BiP’i faaliyet gösterdiği 32 ülkede müşterilerinin kullanımına sundu. Sadece Karayipler bölgesinde BiP’in 1 milyonun üzerinde müşterisi bulunuyor.   

BiP’in verileri Turkcell’in İstanbul ve Ankara’daki uluslararası güvenlik sertifikalarına (TLS) sahip veri merkezlerinde saklanıyor. BiP’te mesajların iletildiği cihazlar ve sunucular arasındaki bütün iletişim uluslararası standartlara uygun biçimde TLS şifreleme yöntemiyle güvenli bir şekilde taşınıyor. Herhangi bir üçüncü şahıs araya girip mesajlara erişemiyor ve okuyamıyor. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre BiP’teki yedekleme ayarı açılmadıysa mesajlar sistemlerde karşı tarafa iletilene kadar şifrelenerek geçici bir süre saklanıyor ve mesaj iletildikten sonra sistemlerden tamamen siliniyor. Kullanıcı yedekleme ayarını açarsa paylaşımlar veri merkezlerinde şifrelenerek saklanıyor.   

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Emre 11.01.2021 12:47
    Bip hiçbir işe yaramaz herkes telegrama geçti
  • Yakup 11.01.2021 01:13
    AB ulkesinde kaliyoruz cok insan whatsapp I sildi artik. Eski populerligi kalmasi yerine bip ve Signal indiriliyor.
  • 11.01.2021 01:03
    Çok doğru