Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Ege Üniversitesi'nde, Tarım Eğitiminin başlamasının 175. Yılı nedeniyle düzenlenen programa katıldı.  

Son yıllarda, ülkeler arası mücadelenin "su ve gıda" gibi temel besin kaynaklarına göre yeniden şekillendiğini ve bu durumun Ziraat Fakültelerinin önemini bir kat daha artırdığını belirtti Bakan Pakdemirli. 

"Tarım-Orman Akademisi, Tam Anlamıyla Bir Bilgi Hazinesi!"

Bakanlıkça Ar-Ge faaliyetleriyle, akıllı tarım uygulamaları, teknolojik ve dijital tüm imkânlarla, daima üniversitelerin yanında olduklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, Mayıs ayında faaliyete başlayan 'Tarım-Orman Akademisi'ne getirdi sözü. "Tarım-Orman Akademisi' adıyla kurduğumuz, bu dijital eğitim sistemini, bütün çiftçilerimizin, araştırmacılarımızın ve tüm ilgilenenlerin hizmetine açtık. İlk dersini benim verdiğim Tarım-Orman Akademisinde; bugüne kadar 70'ten fazla akademisyen ve uzman, ders verdi. Bakanlık olarak asırlarca edindiğimiz bilgileri, bütün tecrübelerimizi, bütün tavsiyelerimizi bu akademide herkesle paylaşıyoruz. Samimiyetle söylüyorum; uzman kadromuzca hazırlanan onlarca video, interaktif dersler ve binlerce kitabın bulunduğu Dijital Tarım Kütüphanemizle birlikte, Tarım-Orman Akademisi, tam anlamıyla bir bilgi hazinesi!"

"Tarıma Dönük Her Yatırım, Ülkenin Bütün Sektörlerine Yapılan Yatırımdır"

Tarımın; ekonominin ve sanayinin ham maddesi, ticaret, sanayi, diplomasi, sağlık ve turizmin lokomotifi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, bu bakımdan bugün, tarıma dönük her yatırım, ülkenin bütün sektörlerine yapılan yatırım anlamına geldiğini ifade etti. "Bakanlık olarak; tarım konusunda diğer sektörlere de kaynak yaratacak bir politika benimsiyoruz. Ve projelerimizi; "üretici-devlet-üniversite-özel sektör işbirliği" ile yürütmeye özen gösteriyoruz! Bilginin, makinenin, teknolojinin, dijitalin tarımda daha verimli kullanılması için; 60 Araştırma Enstitümüzle, 248 laboratuvarımızla, 210 bin dekar arazimizde yoğun mesailer harcıyoruz. Ve 2.000'i akademik seviyede olmak üzere, toplam 6.336 personelle ihtiyaç duyulan her alanda hizmet veriyoruz. Bakanlık olarak Ar-Ge çalışmaları için çeşitli kaynaklardan yaklaşık 1 Milyar Lira bütçe kullanıyoruz. Dünya'nın 3. Büyük Tohum-Gen Bankasına sahibiz. Dünya'nın en büyük zeytin koleksiyonu ülkemizde bulunuyor. Dünyanın en büyük geofit, yani yumrulu ve soğanlı bitkiler koleksiyonu bizim ülkemizde. Dünyanın en büyük buğday ıslah programı, Türkiye'nin katkısıyla devam ediyor. Dünya'nın ilk çekirdeksiz limonunu da yine biz ürettik. Dünya'nın sayılı büyük narenciye koleksiyonlarından biri, bizim ülkemizde."

Son İki Buçuk Yılda 126 Tarla Bitkisi, 27 Meyve, 11 Sebze, 3 Üzüm Çeşidi Geliştirildi

Son iki buçuk yılda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kazandırdığı ivmeyle birlikte de, yüzlerce yeniliğin, çok sayıda teknolojinin çiftçilerimizle buluştuğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, örnekler de verdi; "Türkiye'nin ilk elektrikli ve yerli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. Son iki buçuk yılda 126 tarla bitkisi, 27 meyve, 11 sebze ve 3 üzüm çeşidi geliştirdik. 8 süt bitkisi, 14 yem bitkisi ve 10 tıbbi aromatik bitki çeşidini üretime kazandırdık. 4 yeni hayvan ırkı, 2 yeni arı ırkı geliştirdik. 5 yeni makine ekipmanını daha, ülkemize kazandırdık. Mobil küçükbaş süt sağım makinesi, güneş enerjili mobil sulama makinesi bunlardan bazıları."

Genç Çiftçi Projesi İle 47.775 Projeye, 1 Milyar 435 Milyon Tl Hibe Desteği Verildi

Çiftçi nüfusumuzun gençleşmesi, gençlerin tarım ve orman sektörüne dikkatini çekmek için Bakanlık olarak Gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını da hatırlattı Bakan Pakdemirli. "Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı ile 47.775 genç çiftçi projesine, toplam 1 milyar 435 Milyon Lira hibe desteği sağladık. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi ile; üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul ve üniversite mezunu olan 98 proje sahibine toplam 9,7 Milyon Lira hibe ödemesi yaptık. Biri İzmir olmak üzere, 4 ilimizde başlattığımız bu projenin pilot uygulamalarını, bu yıl, inşallah 81 ilimizde yaygınlaştıracağız.

IPARD I Programı kapsamında, hayvancılık sektöründe 948; kırsal alanlardaki yatırımlarda da 2.617 gencimiz hibe desteği almıştır. IPARD II Programında ise, başvuruda bulunan genç çiftçi sayısı 12.741'dir. Sözleşme ve ödeme işlemleri devam etmekte olup, hayvancılık sektöründen 345, kırsal alanlardaki yatırımlarda da 925 genç çiftçimiz hibe desteği almıştır."

Programın ardından Bakan Pakdemirli, üniversitenin lojmanlar bölgesinde fidan dikimi etkinliğine katıldı.

Bakan Pakdemirli, gazetecilere, Ege Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı iş birliği protokolü çerçevesinde 14 bin ağacın dikildiğini söyledi.

Ege Üniversitesi yerleşkesinde yeşil alanların korunarak artmasının önemli olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Türkiye dünyada yeşil miktarını artıran dördüncü en büyük ülke. Yani yeşilini en çok artıran dördüncü ülke. Bu anlamda da biz tabi ki hem ülkemizin hem İzmir'in hem de Ege Üniversitesinin daha yeşil olması için ortak çalışmalar yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • emre38 14.01.2021 21:38
    kendime adıma kayıtlı tapulu arazime bile işletme inşa edip hayvancılık ve tarımsal falliyet sürdürmek için yaz aylarından beri mücadele verıyorum.bürokrasiler işleyişler bu kadar zorken tarımda nasıl istihdamı artıracagız? hazıne arazısı kiralama veya satış talebınde bulundum 6 ay süre verıyorlar vs vs...tamam tarıma yatırım yapalım çalısalım ama boyle değil...
  • Ahmed 13.01.2021 00:46
    Gerçek orman alanları dışında kalan hazine arazilerini tarım ve hayvancılık işi yapmak isteyenlere teslim edin. Taşın üstünde bile bitki yetişiyor.
  • batu 12.01.2021 08:48
    sayın bakanım. bir ineğin 4 memesi olur. açık veya kapalı ahırda veya çiftliklerde yaşar bu hayvanlar. umarım bakanımı aydınlatabilmişimdir.