Rusya'nın Kovid-19'a karşı bulduğu aşısı olan Sputnik V'yi geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi’nin direktör yardımcısı Denis Logunov, Gameleya Merkezi'nin ilk aşı yapılan çalışanlarının virüse karşı bağışıklıklarının 9 aydır sürdüğünü söyledi. Aşılananların antikor seviyelerinin sıklıkla kontrol edildiğini söyleyen Logunov, bağışıklığın daha ne kadar süre daha devam edeceğini takip ettiklerini söyledi. Bilim dünyası, Kovid-19 için üretilen bir aşının ortalama 6 ay civarında koruma sağlamasını beklerken, Rus aşısının bu denkli uzun koruma sağlaması herkesi şaşırttı.

"TÜM SUŞLARDA ETKİLİ OLDU"

Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi'nin direktör yardımcısı Denis Logunov, Sputnik V aşının bilinen tüm Kovid-19 suşlarına karşı etkili olduğunu belirterek, aşılananlardaki antikor seviyesinin, hastalıktan iyileşenlere göre daha yüksek olduğunu kaydetti.

"MUTASYON AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTMIYOR"

Bu durumun aşılanan herkes için geçerli olduğuna vurgu yapan Logunov, "Virüs daha çok adaptasyon yönünde gelişiyor, insan popülasyonunda daha hızlı yayılıyor, bu durum aşının etkinliğini hiçbir şekilde etkilemiyor. Gamaleya Merkezi'nde ve genel olarak Rusya'da birçok suş öne çıkıyor. Şu ana kadar aşı sonucunda, başlangıçtaki Vuhan varyantından daha kötü bir şekilde etkisiz hale gelen tek bir suşa bile rastlamadık" dedi.  

"9 AYDIR KORUMA SAĞLIYOR"

Sputnik V ile aşılananların antikor seviyesinin hastalıktan iyileşenlere göre daha yüksek olduğunu belirten Logunov, "Aşılanan kişilerdeki antikor seviyesi, iyileşenlere göre ortalama olarak IgG seviyesi açısından daha yüksektir. Gameleya Merkezi'nin ilk aşı yapılan çalışanlarının virüse karşı bağışıklıkları dokuz aydır sürüyor” ifadesini kullandı.

Logunov, klinik çalışmalarda bağışıklık süresine ilişkin resmi verilerin henüz alınmadığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: SPUTNIK

Yorumlar 21 Yorum Var
  • Hasan 22.01.2021 13:42
    Çin aşısı da gelmiyor anlaşılan Rus aşısını Türkiye üretecekmiş? Yerli aşı beklemeye aylarca devam
  • Eczacı 21.01.2021 15:30
    normalde etrafta düşük seviye covit virüsü olduğu sürece tüm temaslar pasif bağışıklık yapıyordu zaten aşının süresini de bu uzatıyor. virüs teması kesilsin bağışlılık biter.
  • Dr.reno 21.01.2021 15:05
    Şubat sonu yerli aşımız hazır Mart'ta yerli aşı vuruluruz daha iyi içine az katkı katılmalı fiyatı az fazla olur.
  • Kaya 21.01.2021 15:02
    Bizim hocalarda tv' lerde bolca laf üretiyor
  • Filozof 21.01.2021 14:59
    Hastalık 1. Yıl 3.Ay olmuş ...
Daha fazla yorum görüntüle