Türkiye'de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; Afrika kıtasında yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor.

Tıbbi yetersizliğin yanı sıra maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca Afrika’lı insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor, hal böyle olunca açlık fakirlik ve muhtaç yaşam yaygınlaşıyor.

Kamerun’da kırsal kesimde yaşayan Canire amca da bu muhtaç yaşamın acı bir örneği...

Eşini kaybettiği 15 yıldır tek başına kalan bakıma muhtaç ve iki gözü de katarakt sebebiyle kör olan Canire kurganek etrafta bulunan diğer ihtiyaç sahibi ailelerin desteğiyle yaşama tutunuyor.

Deniz Feneri Derneği yaşlı Kamerunluyu ve diğer katarakt hastalarını ışığa kavuşturmak için kolları sıvadı.

250 hastanın ameliyatı ilk etapta yapılırken ışığa kavuşan gözler Türkiye’deki hayırseverlere teşekkür etti.

“Bana ışık olur musun?” sloganıyla Deniz Feneri Derneği’nin 2007 yılında Afrika’da başlattığı Katarakt Ameliyatları Projesi, 2017 yılında 100 bin hedefine ulaşmıştı. Proje kapsamında hayırseverlerin yardım ve destekleriyle 10 yılda 100 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirilmiş ve on binlerce insanın yeniden sağlıklı bir şekilde görmesi sağlanmıştı. Proje; Sudan, Gana, Togo, Benin, Nijerya, Mali, Çad, Uganda, Tanzanya, Sierra Leone, Nijer, Etiyopya, Mozambik ve Somali’nin de aralarında bulunduğu 14 ülkede uygulanmıştı.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • gurbetci 23.01.2021 19:46
    bazen yobazlar vardir, isleri gucleri fitneliktir, ayni @yemezler yazisi yazan birisi gibi Allahim sizin giblere muhtac etmesin, bize Alllah yeter.
  • gurbetci 23.01.2021 19:44
    Alahim sizlerin gücune guc katsin Allahim sizden razi olsun, böyke bir yardim icin, Allahimda sizleri memnun etsun, ne güzel bir davranis. iste Turkun gucu bu, Masallah
  • Yasin 23.01.2021 19:39
    Kim birinin gözünün açılması için madde ve manevi yardım ettiyse Allahta onun maddi ve manevi gözünü açsın amin
  • Yakub 23.01.2021 18:36
    Peygamberim Muhammed Mustafa sav ve Ehli iman Osmanlı Atalarımızın, ecdadımızın izindeyiz. Çakma ataların şerrinden Rabbimize cc sığınırız. Işık olmak , dua almak samimi Müslümanları ortaya çıkarmıştır.
  • Zeynel 23.01.2021 18:13
    Mazlum ve mahrum kardeşlerimize yapılan her türlü yardım ve katkıyı destekliyorum. Bu hususlarda aktif çalışmalar yapan ancak duyurulmayan, haber yapılmayan bir çok dernek de var. Örnek mi? Verenel Derneği
Daha fazla yorum görüntüle