"Küçük uçak gemisi" konumunda olan TCG Anadolu'ya (L400) hangi savaş jetlerinin konuşlandırılacağı, Yunan medyasında tekrar gündem oldu.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'nun (L400), Türk Deniz Kuvvetlerine katılma zamanı yaklaştıkça gemiye uçak konuşlandırma gereği daha çok dillendirilmeye başlandı.

ABD, S-400 alımı sebebiyle Türkiye'yi F-35 programında çıkarmış ve bizim için üretilen jetler de Amerikan Hava Kuvvetleri'ne verilmişti.

TCG ANADOLU'YA HER DONANMA UÇAĞI KONUŞLANDIRILAMIYOR

Türkiye, F-35'lerin "B" yani donanma versiyonu için, kısa kalkış-inişe ve dikey kalkış-inişe müsait TCG Anadolu'yu üretmeye başlamıştı. Ancak F-35'lerin gelmeyecek olması (şimdilik), kısa piste sahip bu gemiye hangi uçakların konuşlandırılacağı tartışmasını başlatmıştı. Geminin üretim mantalitesi düşünüldüğünde herhangi bir donanma uçağının direkt konuşlandırılması mümkün değil.

HARRIERLAR GÜNDEME GELMİŞTİ

İngilizlerden sonra Amerika tarafından da üretilen ve dikey iniş-kalkış yapabilen Harrierlar daha önce de gündeme gelmiş, ancak resmi olarak herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

İTALYA'DAN ALINMASI ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ

TCG Anadolu için, Amerikan McDonnell Douglas şirketi tarafından üretilen AV-8B Harrier II'lerin konuşlandırılması gündeme getirilmişti. Bu versiyonun ise İtalya'dan alınması dillendirilmişti. 1970'lerde üretilen uçak, ABD donanması tarafından 2030'lara kadar kullanılacak ve daha sonra envanterden çıkartılarak yerlerine F-35B'ler getirilecek.

YAYCI'NIN SÖZLERİ YUNAN BASININDA GÜNDEM OLDU

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, geçtiğimiz günlerde Defence Türk'e konuşmuş ve "Bizim mutlaka TCG Anadolu gemimize uçak konuşlandırmamız lazım" demişti.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Cemaleddin 10.02.2021 19:10
    Bu ucaklari bence teröre kullanmak icin süper bütün magralari yerle bir Eder heli kopter gibi
  • Cemaleddin 10.02.2021 19:08
    Bu ucaklar Bu gemi icin süper ve Bu ucaklari terörde nicin kulanilmiyor havada dura biliyor istedigin gibi kullana bilirsin bu ucaklari doguda teröre
  • Süleyman ozaytekin 10.02.2021 15:51
    Bence alınması lazım amiralimiz doğru soyluyo bu gemiye lazim 10 senede ömrü olsa ozamana kadar hak var rahmet var zamanı geldiğinde çaresi düşünülür
  • Büyük Usta 08.02.2021 14:33
    LÜTFEN sacmalamayin. Bunlar 59 senelik! Bunlar Manpat len vurulabiliyor. Devlet almasin. Biraz saha sabretsin, cözüm gelecek (Cin, Japon ve Rus) onlardan bi bakalim
  • H. Yılmaz 08.02.2021 12:48
    F 35 VE HARİERLAR İLE VİDEOLU KARŞILAŞTIRMA YENİ VİDEO GELSİN . HARİERLADA F 35leri çokda aratmaz diye düşünüyorum .