Ekim ayında 8 TL bandının üzerine çıkan dolar, Kasım'da 8,58 TL ile tarihi zirvesini gördü. Yükselişin ardından ise düşüş eğilimi başladı. Peki dolar neden düşüyor? Dolardaki düşüş ithal ürünlerin fiyatlarına nasıl ve ne zaman yansır?

Kovid-19 salgını ile birlikte ABD Doları küresel piyasalarda düşme eğilimine girerek 2018 seviyelerine geriledi. Düşüş eğilimi dolar/TL kuruna da yansıyor. Dolar Kasım ayında 8.58 ile zirve yapmıştı. Bu haberin yazıldığı sıralarda ise 7,02'den işlem görmekteydi. Söz konusu seviye Ağustos seviyesine geri dönüş anlamına geliyor. Öte yandan döviz mevduatlarında da keskin bir gerileme mevcut. TCMB verilerine göre 5 Şubat itibarıyla yurt içi döviz mevduatları da 2,1 milyar dolar azaldı.

Ekonomistler dolar/TL kurundaki gerilemenin nedenlerinin başında Merkez Bankası'nın sıkı para politikasındaki ısrarı olduğunu belirtirken yabancı yatırımcıların TL almaya başladığının altını çiziyor.  

Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy, Gedik Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer dolardaki düşüşü Hürriyet gazetesinden Gaye Kobal'a değerlendirdi.

Yorumlar 0 Yorum Var