Ürettiği İHA ve SİHA’larla sahada başarısını defalarca kanıtlayan BAYKAR Savunma’nın yeni projesi şirketin Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından açıklandı. 2023 yılına kadar tamamlanması beklenen proje şu anda kavramsal tasarım aşamasında.

Türkiye, son yıllarda özellikle savunma sanayii alanında önemli adımlar atıyor. Bu sektörün en önemli oyuncularından biri olan İHA ve SİHA projeleri özellikle Libya ve Azerbaycan’da adeta dünya genelinde rüştünü ispatlamış ve dünya genelinde savunma sanayimizden söz ettirmişti.

BAYKAR Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde İbrahim Haskoloğlu'nun Twitch yayınında yapay zeka destekli İHA projesinden söz etti. c4isrnet'te yer alan haberde yapay zeka destekli İHA’ların şu anda kavramsal tasarım aşamasında olduğunu ve 2023 yılına yetiştirilmeye çalışıldığını açıkladı.

1 TON MÜHİMMAT TAŞIYABİLECEK

Planlanan yapay zeka destekli İHA 40 bin feet yükseklikte uçabilecek, 5 saat görev yapabilecek ve bir uydu iletişim veri ağına bağlı olacak. Ayrıca bu insansız hava aracının 0.8 mach hıza erişebileceği ve maksimum 1 ton mühimmat taşıma kapasitesine sahip olması bekleniyor. Yakın hava desteği, stratejik saldırı, düşman hava savunma sistemi saldırısı ve füze saldırı görevlerinde kullanılacak.

YENİ NESİL SAVAŞ UÇAĞI GEREKSİNİMİYLE ORTAYA ÇIKTI

Baykar'ın yeni projesi, Türkiye'nin yeni nesil savaş uçağı gereksinimleri konusunda belirsizliklerle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. ABD, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle Türkiye'nin F-35'i inşa eden Müşterek Taarruz Uçağı programındaki ortaklığını askıya almıştı.

MARS'A İNEN ARAÇTA ÇALIŞAN MÜHENDİS ARTIK BAYKAR'DA

İnsansız hava araçlarını geliştirme çalışmalarının sürdüğüne değinen Bayraktar, NASA’nın Mars’a inen aracının geliştirilmesinde görevli bir Türk mühendisin de kendi ekiplerine katıldığı söyledi.

Bayraktar, "Curiosity'nin radar altımetresini bir Türk tasarladı ve o Türk şu an Türkiye'de Baykar'da danışman. Bilen yoktur" dedi.

YENİ SİHA PROJESİ

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar yeni SİHA projesini, "TCG Anadolu için hedefimiz 1 yıl gibi bir sürede Anadolu'ya otomatik iniş yapacak başarıyla ve kalkış yapabilecek bir SİHA tasarlamak" sözleriyle duyurdu.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Nizam 04.03.2021 14:30
    Allahin izniyle bunuda basarırsınız. Rabbim sizi basimizdan eksik etmesin