NASA'nın uzay aracı göndererek üzerindeki değerli madenleri çıkarmak istediği asteroidin ekonomik değeri 10 bin katrilyon dolar ama bu ekonomilerinin sonunu getirebilir.

Bazı uzmanlara göre modern endüstrinin ana elementleri olan antimoni, bakır, kalay, çinko, gümüş, kurşun ve altın gibi rezervler gelişmekte olan ülkelerin artan tüketimine paralel olarak 50-60 yıl içerisinde dünya üzerinde tükenmiş olacak.
 
Bilim insanlarına göre; Aslında altın, kobalt, demir, manganez, molibden, nikel, osmiyum, paladyum, platin, renyum, rodyum, ruthenyum ve tungsten gibi ekonomik ve teknolojik gelişimde önemli yer tutan ve yer kabuğundan çıkarılan elementler, dünyaya çarpan asteroit yağmurları ile gelmiş ve yer kabuğunun soğumasıyla oluşmuşlardır.
 
Dünya kaynakları ardından gözler uzaya çevrildi ve uzay madenciliğinde 2014 yılında bir ilk yaşandı. Philae, 12 Kasım 2014 tarihinde 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızına inerek bir kuyrukluyıldıza inen ilk uzay aracı oldu ve uzay madenciliğinde en büyük adımı atmış oldu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) bir sonraki hamlesi dünya ekonomisinin çökmesi anlamına gelebilir. Zira NASA uzay madenciliği için önemli bir adım attı.

NASA, 10 kentilyon dolar değer biçilen 16 Psyche asteroitine gitmek için geri sayıma başladı. Keşif sondasının son montajına başlandı. Sondanın 2026'da hedefine ulaşması bekleniyor.

Philae uzay aracı- Philae, 12 Kasım 2014 tarihinde 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızına inerek bir kuyrukluyıldıza inen ilk uzay aracı oldu.

200 KİLOMETRE GENİŞLİĞİNDE

NASA'nın bu adımı dünya ekonomisini yerle bir edebilir. Zira 10 kentilyon (10 bin katrilyon) dolar değerindeki 200 kilometre genişliğindeki asteroid dünya ekonomisinin tamamında daha değerli.

KÜRESEL EKONOMİDEN DAHA DEĞERLİ

Gezegenimizin küresel ekonomisinin toplam değeri ise sadece yaklaşık 75 trilyon dolar.

Söz konusu göktaşına gömülü demir, nikel, altın, platin, bakır, kobalt, iridyum, redyum gibi değerli madenler bulunuyor.

DÜNYA'YA NASIL GETİRİLECEK?

Asteroide bir uzay aracı göndermek isteyen NASA henüz buradaki değerli maddeleri gezegenimize nasıl getireceğini bilmiyor.

Uzay madenciliği bu yüzyılın en büyük iş kolu olarak görülüyor. Jüpiter ve Mars'ın arasında yer alan asteroide yer alan maddeleri şu an için gezegenimize getirilmesi oldukça maliyetli.

Ancak gelişen teknoloji ile uzay seyahatlerinin maliyetinin düşmesi ve uzay madenciliğinin de yaygınlaşması bekleniyor.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Ahmet42 30.03.2021 16:36
    Bir şeye biçilen değer oba olan ihtiyaç nispetindedir. O kadar bol olan bir şey sudan ucuz hale gelir. Su azalsa altından kiymetli olur.