Almanya'nın Der Spiegel dergisi "koltuk krizini" detaylı bir makaleyle okuyucularına aktardı. AB Konseyi Başkanı Michel de "Sorun Türkiye kaynaklı değil" dedi.

Almanya'nın Der Spiegel dergisi "koltuk krizini" detaylı bir makaleyle okuyucularına aktardı. Derginin Brüksel temsilcisi Markus Becker imzalı makalede "Avrupa Birliği dünya sahnesinde kendisini nasıl komik duruma düşürüyor" başlığı kullanıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ziyaret sırasında kandırıldığını belirten Becker, bunun bir güç mücadelesinin sonucu olduğunu söyleyerek, "Hata Erdoğan'da değil, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'de" ifadelerini kullandı.

"MICHEL DAHA FAZLA ROL İSTİYOR"

Yazıda von der Leyen ile Michel arasında uzun süredir bir anlaşmazlık bulunduğu, bunun temel sebebinin dış politikadaki görüş ayrılıklarına dayandığı belirtildi. Michel'in AB zirveleri dışında daha fazla etkin rol almak istediği, bunun için de von der Leyen'i gölgede bırakmaya çalıştığı aktarıldı.

İkilinin Türkiye ziyaretinde beraberlerinde gelen heyette Michel'in çalışanlarının bulunduğu ve protokolle ilgili ayarlamaları Türk heyetiyle birlikte bu isimlerin gerçekleştirdikleri ifade edildi.

MICHEL'DEN YENİ AÇIKLAMA

AB liderlerinin Türkiye ziyaretinin ardından oturma düzeni ile ilgili yaşanan tartışmaya ilişkin Michel'den açıklama geldi. Belçika'da bir televizyon kanalına konuk olan Michel, "Benim protokol yetkililerim Türk yetkililerle bir araya gelerek düzenlemeleri çalıştı. Ama oturma düzeninin böyle olacağını düşünemedim. Türkiye bütün ziyaretimiz esnasında gereken ehemmiyeti gösterdi, bunu inkar edemem. Türkiye'den kaynaklı kasti küçük düşürücü bir eylem yoktu" dedi.

"TÜRKİYE MAĞDUR EDİLDİ"

Fransız L'Opinion gazetesi ise, Türkiye'nin, Michel ile Leyen arasındaki kavganın mağduru olduğunu yazdı.

KOLTUK KRİZİNDE NELER YAŞANDI?

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleştirmişti. Yaklaşık 1 saat süren bu toplantıya ise "koltuk krizi" damga vurmuştu. Türkiye'yi her fırsatta suçlamaya meyilli uluslararası basın, bu durumu fırsata çevirmek istedi. Amerika ve Avrupa basını, "Von der Leyen küçümsendi, kanepeye sürüldü" gibi ifadeler kullanarak, Ankara'yı suçlu göstermeye çalıştı. Ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Türk yetkililer ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Çok haksız ithamlar var. Türkiye köklü bir devlettir. Türkiye ilk defa misafir ağırlamıyor. Türkiye'de yapılan görüşmelerde, hem uluslararası protokol hem de Türk misafirperverliğinin getirdiği usuller uygulanır. Protokol birimlerimiz önceden bir araya geldi. Görüşmede uygulanan protokolde de AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır. Nokta. Biz AB'nin kendi içindeki uygulamasına karışmayız. Bunu da Türkiye'ye yönelik bu ithamlar olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık" demişti.

Yorumlar 0 Yorum Var