Ramazan ayında hafta sonları tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağı uygulanması planına vatandaşların %75’i destek verdi. Uygulamayı yanlış bulanlar %18’de kaldı.

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının 51. dönem verileriyle vatandaşların; kontrollü normalleşmeye, tam kapanmaya verdikleri destek düzeyleri, akşam sokağa çıkma yasaklarının devam etmesi, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının tüm illerde uygulanmasına yönelik görüşleri, Ramazan ayında uygulanacak yasaklar ile beraberinde yeme içme yerlerinin kapanmasına yönelik değerlendirmelerine yer verildi.

Kademeli normalleşmenin yeniden başladığı bir ay içinde günlük Kovid-19 vaka sayılarının 4 katına çıkmış durumda, son bir ayda 1 milyona yakın vatandaşımıza Kovid-19 pozitif teşhisi kondu. Mevcut halde uygulanan tedbirlere destek var ancak bu gidişat tüm toplumda daha sıkı tedbir beklentisi oluşturmuş halde. Her 10 kişiden 6’sı halîhazırdaki akşamları sokağa çıkma kısıtlamasına taraftar. Keza yeme-içme mekânlarının ancak düşük kapasite ile hizmet vermesi de benzer oranda destek buluyor.

NORMALLEŞMEYE DESTEK GERİLEDİ

Öte yandan normalleşmeye destek %50’de %35’e geriledi. Ramazan ayı boyunca tedbirlerin sıkılaştırılacağı açıklanmıştı, tüm ramazan boyunca hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasını doğru bulanların oranı ise %75. Daha kapsamlı bir karantina fikri de toplumda büyük destek buluyor. Vatandaşların %76’sı “En az 15 gün sürecek şekilde temel ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma kısıtlaması diğer bir ifadeyle tam kapatma uygulanmalı mı?” sorumuza “Evet” yanıtını veriyorlar.

Sayın Sağlık Bakanımız son açıklamasında hedefin haziran sonuna kadar 40 yaş üstü vatandaşların aşılanmasını tamamlamak olduğunu belirtti. 40 yaş da dahil olmak üzere bu yaş grubunda TÜİK verilerine göre yaklaşık 32.5 milyon kişi bulunuyor. Bu da tüm nüfusumuzun yaklaşık %39’unu oluşturuyor. Bilim insanlarının toplum bağışıklığı için belirttikleri oran ise %70.

Sağlık çalışanları gibi öncelikli gruplarda aşılama yapıldığını biliyoruz. Ancak yine de %70 oranına ulaşabilmek için 40 yaş üstüne ek olarak 20 milyondan fazla vatandaşımızı aşılamalıyız. Bu veriler ışığında toplum bağışıklığı seviyesine yaz sonundan önce ulaşmamızın kolay olmadığını söyleyebiliriz.

Özetle aşı süreci biraz daha zaman alacak ve bu süre zarfında hem kapsamlı-etkin bir kapanma ve bireysel korunma çok kritik. Aşılama devam ederken gerek psikolojik olarak, gerekse ekonomik olarak ne kadar güç olsa da yeniden evde kalmaya başlamalıyız. Vatandaşlar olarak bu savaşta elimizdeki silahlar izolasyon, maske-mesafe-temizlik.


KONTROLLÜ NORMALLEŞME UYGULAMASINA DESTEK DÜZEYİ %35’E KADAR GERİLEDİ

Soru: 2 Mart 2021 tarihinde başlayan salgınla mücadelede “kontrollü normalleşme” uygulamasına ilişkin genel görüşünüzü belirtir misiniz?

Araştırmanın saha çalışmasının gerçekleştirildiği 2-7 Nisan tarihlerinde günlük vaka sayısı ortalama 46 bin civarındaydı. Vaka sayılarındaki bu ciddi artış, normalleşme uygulamasına yönelik kamuoyu desteğini ciddi derecede azaltmış gözüküyor. Uygulamanın başladığı ilk hafta toplumun yarısı (%50) normalleşmeyi doğru bulduğunu belirtirken, bugün oran %35’e kadar gerilemiş durumda. Normalleşmeyi yanlış bulanlarla doğru bulanlar arasındaki fark da açılmaya başladı. Normalleşmeyi yanlış bulanların oranı %49’a kadar çıktı. Vatandaşların daha sıkı tedbirler beklediğini söylemek yanlış olmaz.

Her 10 kişiden 6’sı hafta içi akşam sokağa çıkma yasaklarının devam etmesine onay veriyor

Soru: Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına devam edilecektir. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

Hafta sonu sokak kısıtlamasının genişletilmesine destek var, önemli bir kesim tüm illerde uygulanması gerektiğini savunuyor

Soru: 81 ilin risk sınıflandırmasına göre hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının yeniden düzenlendiği açıklandı. Buna göre düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması aynı şekilde gündüz uygulanmayacak, 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacaktır. Yüksek riskli illerde cumartesi akşamı 21.00de başlayan pazar tüm gün süren gündüz sokağa çıkma yasağı uygulamasına devam edilecektir. Çok yüksek riskli 58 ilde ise sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar gününü kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

Hafta içi sokağa çıkma kısıtlamasına devam etme kararı toplumun yarısından fazlasında (%60) karşılık buluyor. Öte yandan üçte birlik kesim hafta içi akşam kısıtlamaların devam etmesine olumlu yaklaşmıyor. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları ise daha fazla destek görüyor. %40’lık kesim, çok yüksek riskli illerde yasağın cumartesi gününü de kapsayacak şekilde genişletilmesi kararını olumlu buluyor. Buna ilaveten %35’lik kesim bu yasağı yeterli bulmadığını tüm illeri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade ediyor. Diğer bir ifadeyle %75 haftasonu sokağa çıkma yasaklarına destek veriyor. Sadece %7 gibi bir azınlık, haftasonu uygulamasına tümüyle karşı çıkıyor.

Toplumun ¾’ü ramazan boyunca hafta sonları sokağa çıkma yasağını doğru buluyor

Soru: Ramazan ayı boyunca tüm Türkiye’de hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

“Yeme-içme yerleri gibi işletmeler Türkiye’de %50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek” “Yeme-içme yerlerinin faaliyetleri Ramazan boyunca paket servisle sınırlandırılacaktır. Soru: Bu karara ilişkin genel görüşünüzü belirtir misiniz?

Ramazan ayında hafta sonları tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağı uygulanacağına ilişkin açıklamanın kamoyu tarafından nasıl değerlendirildiğini araştırdık. Buna göre, vatandaşların %75’I Ramazan ayındaki bu uygulamaya destek verdiğini ifade ediyor. Uygulamayı yanlış bulduğunu söyleyenlerin oranı %18 düzeyinde. Hafta sonu yasaklarının tüm Türkiye’de uygulanması gerektiğini ifade edenlerin ramazan ayında bu beklentilerinin karşılandığı anlaşılıyor.

29 Mart tarihinde yapılan açıklamaya göre yeme-içme alanında faaliyet gösteren işletmeler tüm illerde %50 kapasite ve belirlenen kurallar çerçevesinde çalışabilecek. Ancak bu durum, ramazan ayı için geçerli değil. Ramazan ayında müşterilerin bu işletmelere gidip hizmet almaları mümkün olmayacak sadece paket servis hizmeti sunulacak. Bu iki karar, %65 ve %62 ile vatandaşlar tarafından destek görüyor. Ramazan boyunca paket servis uygulamasına toplumun üçte birinin karşı çıktığını not etmek gerekir.

TAM KAPANMA

Soru: Sizce salgınla mücadele kapsamında, en az 15 gün sürecek şekilde temel ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma kısıtlaması diğer bir ifadeyle tam kapatma uygulanmalı mı? 

Vaka ve ölüm sayılarının çok ciddi derecede artmasıyla birlikte kamuoyunda kapanma tartışmaları da başladı. Bu hafta hükümetin bu konuda bir karar alıp almayacağı merakla bekleniyor.

Biz de son dönem araştırmamızda tam kapanmaya yönelik kamuoyu desteğini anlamayı hedefledik. Her 4 vatandaşın 3’ü salgınla mücadele kapsamında, en az 15 gün sürecek şekilde temel ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma kısıtlaması diğer bir ifadeyle tam kapatma uygulamalı mı sorusuna “Evet” cevabını veriyor. Vatandaşlar, bu tür sert tedbirler alınmadan vaka artışının önüne geçilemeyeceği konusunda hemfikir. Bu beklenti ancak toplumda aşının yaygınlaştırılması ile kırılabilir.



MİLLİYET

Yorumlar 0 Yorum Var