Yerli ve milli savunma sanayi hamlesinin detaylarına indiğimiz video serimize bu hafta KERKES ile devam ediyoruz.

İnsansız hava-kara ve deniz araçları ile savunmada yeni bir dönemin kapısı aralanırken, yenilikçi teknolojilerle geleceğe hazırlanan Türkiye ise ürettiği yerli ve milli silahlarla güç dengelerini de tamamen değiştiriyor.

Türkiye’nin bu alanda üzerinde çalıştığı bir silah ise tamamen geleceği temsil ediyor.

Sürü insansız hava araçları ilk defa 2018 yılında açıklanan eylem planında gündeme geldi. 100 günlük planda yer alan proje için savunma şirketleri hemen harekete geçti ve yapılan AR-GE çalışmaları sonrası Sürü İHA projesi KERKES ortaya çıktı.

Dünyada nadir ülkenin üzerinde çalıştığı Sürü İHA teknolojisinde Türkiye test çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Aynı anda onlarca İHA’nın havalanarak bir biriyle koordineli bir şekilde operasyon yürüttüğü projenin yakında TSK’ya teslim edilmesi bekleniyor.

NEDİR BU KERKES PROJESİ DERSENİZ İSE KISACA ONLARA YENİ NESİL İBABİL KUŞLARI DİYORLAR.

Kerkes projesi Kargu, Alpagu ve Togan gibi kamikaze İHA’lara imza atan STM tarafından yürütülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da büyük önem verdiği Sürü İHA, belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere işbirliği yapan çok sayıda İHA’dan oluşuyor. Yapay zeka ile kontrol edilen Sürü İHA’ların en dikkat çeken özelliklerinden biri de GPS dahi olmadan rahatlıkla yönlerini ve hedeflerini bulabilmeleri.

KERKES projesi kapsamında yerli olarak geliştirilen SÜRÜ İHA’lar konum bulma, bağımsız otonom seyrüsefer, netlik çıkarımı, derin öğrenme ile belirli nokta tanıma, sürü bölünmesi, görüntü tabanlı mesafe ölçümü, hedef önceliklendirme ve görev planlama gibi özelliklere sahip.

YANİ TÜRKİYE GÖKYÜZÜNDE YENİ BİR ORDU KURUYOR DİYEBLİRİZ

Daha öncede dediğimiz gibi dünyada sadece birkaç ülke bu teknolojiyi üretebilecek kabiliyete sahip. Türkiye yakın zamanda kullanıma hazır olacak proje ile gökyüzünde geleceğin ordusunu şimdiden kurmuş olacak. Öyle ki Yapay zeka ve derin öğrenme tekniklerine sahip sürü İHA’lar kendi operasyonunu bile kendi yapabiliyor.

Bombardıman ve saldırı doktrinini de değiştirecek olan Sürü İHA’lar şuanda aynı anda 20’den fazla İHA ile görev yapabiliyor ancak geliştirmelerle beraber bu sayısının 100’ü bulması bekleniyor.

Sistemin bir adım daha ileriye gideceğinin sinyalini şimdiden veren Savunma sanayi Başkanı İsmail Demir ise geleceğin harekat ortamında, sürü kavramının bütün insansız sistemleri içine alacak, onların koordinasyonunu sağlayacak bir yazılım/akıllı sisteme evrilmesini bekliyoruz dedi.

Önümüzdeki hafta yeni bir yerli üretim sistemin detaylarına ineceğimiz video ile sizlerle olacağız.

Yeni içeriklerden haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı bildirimleri açmayı unutmayın.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Vatan Evladı 11.05.2022 01:28
    Rabbimiz 'in Şanlı Ordumuza Hediye Ettiği *"EBABİL KUŞLARI"*. Olsa Gerek.
  • Mehmet Metin ahraz 02.06.2021 13:10
    Türkiye'nin önünü kesmek için tüm dünya atakta. muhalefet de onların hizmetinde. şuanda tek çare Erdoğanı düşürmek olduğunu biliyorlar. savunma sanayini durdurmak için bu şart. bu millet ekmek derdinde değil, esaret altında kalmamak için, sonuna kadar reisin arkasındayız.
  • anadolu 02.06.2021 11:49
    yerlerini ifşa etmeyin
  • ığdır 23.04.2021 19:46
    Bir zamanlar Almanya dan g3 piyade tüfeği alıyorduk onuda tehdit ediyor du pkk ya karşı kullanmayın derdiler nereden nereye geldi ülke ALLAH yar ve yardımcınız olsun inşallah
  • Vatandaş 23.04.2021 15:31
    Allâh-u Teâlâ ; Cumhur Baskanimiz,ve emegi geçen herkesten razi olsun.Bir de bu milletin imanlilari ile bizi kimse tutamaz Ordumuz daima Muzaffer Allâh-u Teâlâ 'nin izni ile. Elhamdulillah.