Taksim'de yeri 27 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gösterilen, temeli de 4 yıl önce atılan cami, cuma namazının ardından hizmete açıldı.

İstanbul Taksim'de ​temeli 17 Şubat 2017'de atılan, 2 bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin resmi açılışı bugün yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı açılış töreni, cuma namazının ardından gerçekleştirildi.

TAKSİM CAMİ'NİN MİMARLARI KİM?

Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzasını taşıyan caminin hemen yanında Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Taksim Maksemi yer alıyor.

ERDOĞAN 27 YIL ÖNCE İŞARET ETMİŞTİ

27 yıl önce 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Erdoğan gazetecilere planlarını anlatmış, Taksim Camii'nin yerini işaret etmişti.

ERDOĞAN'DAN NAMAZ ÖNCESİ TAKSİM CAMİİ PAYLAŞIMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Taksim Camisi'ni sosyal medya hesabından paylaştı. Erdoğan'ın paylaşımında bugün ibadete açılacak Taksim Camisi yer aldı.

TAKSİM CAMİ'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

2 bin 482 metrekare arsa üzerine yaklaşık 16 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip caminin inşaatı, top-down inşaat yöntemiyle yapıldı.

Caminin zemin üstü yüksekliği yaklaşık 21 metre. Çapı 28 metre olan ana kubbenin yüksekliği ise 9 metre.

Uzunlukları 61 metre olan iki minare ise taşlama.

Kubbe göbek yazısını Fatiha süslüyor.

Caminin hat yazıları Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan'a ait.

Giriş kubbesi göbek yazısında İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi ve sonraki ayet, ana kapı üstü yazısında Nisa suresi 103. ayetinin son kısmı ve İstiklal girişi kapı üstü yazısında ise Ra'd suresinin 24. ayeti işlendi.

Caminin iç alanına 6 hat levha bulunuyor. Hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali isimleri yazıyor.

Taksim'e yapılan cami için Manisa'da özel olarak dokunan deve tüyü rengi halı serildi.

Caminin mihrabı 8.5 metre uzunluğunda yapıldı. Mihrabın yüzeyine Esma'ül Hüsna, mihrabın ortasında Kelime-i Tevhid yazıldı. Alt bölümüne ise Cin suresinin 18. ayetinin "Şüphesiz, mescitler yalnız Allah'ındır. Allah ile beraber hiçbir kimseye yalvarmayınız" şeklindeki Türkçe meali yazıldı. Camiye için özel olarak tasarlanan minber ve kürsünün üzerine Esma'ül Hüsna özel olarak işlendi.

Caminin ana girişi dahil 4 giriş kapısı bulunuyor

Camiyi 12 metre çapında, yaklaşık 20 metre boyunda 60 ışıklı avize aydınlatacak.

3 katlı otoparkı ise 165 araç kapasitesine sahip.

​Camide otopark, sergi alanı, konferans salonu aş evi ve Dijital İslam Kütüphanesi de bulunuyor.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • VatandaŞ 28.05.2021 14:25
    Maşallah sana ,adın gibi Tayyipsin kim ne derse desin, seni sevmeyenler dinimizi sevmeyenlerdir, bunu iyi biliyoruz. Ve biz seni çoook seviyoruz. Ömründe Bereketli Afiyetli Uzun olsun UZUN ADAM.
  • Ahmet 28.05.2021 14:14
    Maşallah Allah hayırlı uğurlu olsun inşallah amin
  • murat 28.05.2021 13:48
    maşallah