Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin 21 maddelik acil eylem planını açıkladı.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde;

21 MADDELİK EYLEM PLANI

Açıklayacağımız Eylem Planında yapacağımız tüm çalışmaları, bakanlıklar, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Üyeleri, ilgili tüm kurumlar, valiler, Marmara Belediyeler Birliği, belediye başkanlarıyla birlikte eylem planımızı imza altına aldık.

Şimdi izninizle; 21 eylemden oluşan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’mızı açıklıyorum;

1* Marmara'da kirliliğin azaltılması amacıyla bir koordinasyon kurulu kurulacak. Fiilen çalışıyor ama resmi olarak haftaya kurulacak.

2* Marmara Denizi bütünleşik strateji planını hazırlayıp çalışmaları bu planda yürüteceğiz.

3* Marmara Denizi'nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmalarına başlayacağız.

4* Acil müdahale etmemiz gerekiyor. 8 Haziran'dan itibaren 7/24, müsilajın tamamen temizlenmesi için acil bir çalışma başlatacağız.

5* Bölgede bulunan kirliliğin en büyük nedenlerinden biri olduğunu tespit ettiğimiz tesisleri ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz.

6* Marmara Denizi'ne deşarj yapan atık su arıtma tesisleri deşarj standartlarını denizin hassas yapısını dikkate alarak yapacak. Standartlar 3 ay içerisinde güncellenerek hayata geçirilecek.

7* Arıtılmış suların  yeniden kullanılması ile ilgili teşvikler vereceğiz.

8* Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB'lerin ileri seviye arıtma tesisine dönüşümü yapılacak, verdiğimiz tarihte gerçekleştirmedikleri takdirde kapatma cezasını tavizsiz şekilde uygulayacağız.

9*  Atık su arıtımını kolay hale getirmek için verdiğimiz destekleri artıracağız.

10* Kirliliğe sebep veren tershanelerimiz var. Bunlara yönelik temiz üretim tekniklerini yaygınlaştıracağız.

Yorumlar 0 Yorum Var