Bir yandan Savunma sanayi alanında dışa bağımlılıktan kurtulan Türkiye diğer yandan ise geliştirdiği teknolojilerle geleceğe yön veren ülkelerden biri konumuna yükseldi.
Geliştirdiği insansız hava araçları, lazer silahı ve mühimmatlarla tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Türkiye bu alanda elde ettiği birikimleri farklı sahalarda çeşitlendirerek kullanmayı sürdürüyor.
Bunlardan biri de bu videomuza konuk alan ULAQ
O ilk kez tanıtılırken bizlere şu ifadeler kullanışmıştı: “Adalar Denizi’nde Bir Mızrak Hayaleti”
ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma, yıllardır sürdürdükleri araştırma-geliştirme çalışmaları sonunda Türkiye'nin ilk insansız muharip deniz aracı ULAQ’ı 2021 yılında su ile buluşturdu ve Türkiye dünyadaki 5 ülkeden biri oldu.
SİLAHLI İNSANSIZ DENİ ARACI ULAQ
400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece hem görüş hem de görüş seyir kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına düşük radar ve kızılötesine izine sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden üretildi.
SİDA, keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliği gibi görevlerde hem karada konuşlu noktalardan hem de yüzer platformlardan kullanılabilecek.
Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı olan ULAQ, kullandığı mühammatlarla da dikkat çekiyor. ULAQ milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN'ın ürettiği Yerli ve milli füzeleri kullanıyor.
SİDA’da menziliyle sınıfının lideri konumundaki 4’lü lazer güdümlü cirit ve 2’li lazer güdümlü uzun menzilli tank savar lançeri olan L-UMTAS entegre edildi.
Kullandığı bu mühimmatlarla da dikkat çeken SİDA 8 kilometrelik menziliyle sınıfının lideri konumundaki Cirit, kara ve deniz platformlarının yanı sıra helikopter, sabit kanatlı uçak ve insansız hava araçlarına (İHA) entegre edilebiliyor.
Yerli olarak geliştirilen SİDA, farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde esnek bir yapıyla geliştirildi.
ULAQ isteğe bağlı olarak kullandığı füze sistemlerinin yanı sıra elektronik harp gibi farklı faydalı yükler, haberleşme ve istihbarat sistemleri ile donatılarak TSK’nın hizmetinde olacak.
Bununla birlikte, araç, kendisiyle eş veya farklı yapıya sahip diğer SİDA'larla sürü olarak operasyon yapma, İHA, SİHA, TİHA'lar ve insanlı hava araçları ile müşterek harekat kabiliyetlerine sahip olarak İNSANSIZ ORDU’nun bir parçası haline gelecek.
SİDA sadece uzaktan kontrol edilen bir insansız deniz aracı olmayacak, Türkiye’nin uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığı ve bu alanda dünyada ilklere imza attığı yapay zeka ve otonom davranış özellikleriyle çağın ilerisinde yeteneklere sahip olacak.
2021 yılının şubat ayında ilk kez mavi vatanla buluşan ULAQ’ın Deniz testlerinin tamamlanmasının ardından bu yılın ilk çeyreği sonunda atış testleri gerçekleştirildi ve bu sınavı da başarıyla geçti. ULAQ’ın Yakın dönemde Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmesi beklenirken son olarak sizlere Ulaq’ı üstleneceği görevi ve önemden kısaca bahsedelim; İlk başta da dediğimiz gibi o Adalar Denizi’nde Bir Mızrak Hayaleti ve Uzmanlara göre ise özellikle Atina ve bölgedeki bir çok ülkenin mevcut imkanları ULAQ’ın faaliyetlerini engelleyebilecek durumda değil.