Başkan Erdoğan'ın paylaştığı Kanal İstanbul ile ilgili son video sosyal medyada büyük beğeni topladı.

Erdoğan paylaşımında "Türkiye’ye 19 yıldır kazandırdığımız eser ve hizmetleri, dünya çapında bir proje olan Kanal İstanbul ile taçlandıracağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Kanal İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu olma görevini alacak. Başkan Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi, Küçükçekmece - Sazlıdere - Durusu koridorundan geçecek.

GEMİ YOĞUNLUĞU

İstanbul Boğazı’nda suyolu ulaşımında keskin dönüşler, kuvvetli akıntılar ve buna bağlı olarak gemi trafiği her zaman mevcuttur. Boğazın her iki yakasında da milyonlarca insan yaşamaktadır. Boğaz, gün içerisinde milyonlarca insanın hem ticaret hem yaşam hem de geçiş yerlerinden birisidir. Bu gemi trafiği her geçen zamanda riskleri de beraberinde getirir. 100 yıl kadar öncesinde 3-4 bin olan yıllık gemi geçişi son yıllarda 45-50 bine kadar çıkmıştır.

Boğazdaki seyir emniyeti açısından uygulanan tek yönlü trafik organizasyonu sebebiyle büyük gemilerin beklemesi süresi ortalama olarak 14,5 saat kadardır. Bu bekleme süresi bazen hava şartlarına bağlı olarak 4 gün kadar sürebilmektedir.

Bu çerçevede İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması ve bunun hayata geçirilmesi zorunlu kılınmıştır. Kanal İstanbul sayesinde 500 bin kadar yolcuyu seyahat ettiren şehir hatlarıyla transit geçiş yapan gemilerin 90 derecelik dik kesişmelerinin yaratacağı ölümcül olabilecek kaza risklerinin önüne geçilmiş olacak.

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN AMACI NEDİR?

- İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin arttırılması,
- İstanbul Boğazı’nda öncelikle deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması ve Boğaz güvenliğinin artırılması.
- İstanbul Boğazı’nın trafik güvenliğinin sağlanması,
- Seyir emniyetinin sağlanması,
- Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması
- Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN LOKASYONU

Kanal İstanbul Projesi kapsamında, Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Doğusunu takip eden Kanal Koridorunun yaklaşık 6.149 m’lik kısmı İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3.189 m’lik kısmı İstanbul ili, Avcılar ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 6.061 m’lik kısmı İstanbul ili, Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 27.383 m’lik kısmı ise İstanbul ili, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kanal İstanbul Projesi ile Entegre Yapılar Hangileridir?
Bu yapılar;

- Küçükçekmece Yat Limanı,
- Konteyner Limanları,
- Rekreasyon Alanı,
- Lojistik Merkezidir.

Kanal İstanbul'un işletme aşamasında fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirebilmesi için bazı ek tesisler ve yapılar da hayata geçirilecektir. Bu ek tesisler ve yapılar:

- Karadeniz ve Marmara Denizi Giriş Bölgesindeki Dalgakıranlar,
- Acil Bağlama Alanları ve Demirleme Alanları,
- Römorkör Bağlanma Alanları,
- Deniz Fenerleri,
- Bakım İstasyonları ve İşletme Binaları,
- VTS (Gemi Trafik Sistemi),
- Seyir Yardımcıları.

Yorumlar 42 Yorum Var
  • halil halicioglu 05.07.2021 23:23
    Bu ve benzeri Gurur kaynağı hamleleri elbetki milli olmayanlar istemez lakin lakin her karşı düşünce olduğunda biliyoruz ki doğru yoldayız inşallah daimî olur inşallah
  • Gül İzmir 01.07.2021 00:30
    Helal olsun Cumhur başkanım...Allah bu ülkenin başından sizi eksik etmesin...AMİN
  • Bayraktar TB-2 01.07.2021 00:26
    Eğer bu sosyalmedya'ya el atılmaz ise 10 seneye ortada ne ülke kalacak nede Müslüman Türk milleti. Resmen sosyal medya ile ülkemiz her koldan işgal ediliyor hala tehlikenin farkında değil halkımız, hiptonize edilmiş vaziyetteyiz. Youtube'a bir giriyorsun ilk sayfada Halk TV ve Sedat Peker videoları cirit atıyor, o tarz içerikler izlemediğim halde hemde. İnternet tarayıcımı temizleyip giriyorum yine aynı devlet ve İslam düşmanı videolar önerilenlerde karşıma çıkıyor. Devletimizin bu işe el atması lazım ama bizde vatandaşlar olarak yerli ve milli sosyal medya kanallarına abone olup onları desteklemeliyiz. Sabır Meşhurun "10 Aralık Hareketi" adlı videosunu izleyin izlettirin.
  • Bedirhan Özçelik 30.06.2021 23:30
    Derte başkaALLAH TAYYİP ERDOĞAN'IN YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN
  • Ediz 30.06.2021 23:23
    Bu videoyu, tüm TV kanallarından aynı saatte yayınlamak lazım. İnsanlarımızı özellikle Chp seçmenini uyandırmamız lazım.
Daha fazla yorum görüntüle