Hafta sonu ve akşam kısıtlaması kalkıyor, sinema salonlarından konserlere birçok alanda hayat yeniden canlanıyor. Koronavirüs kısıtlamalarının büyük kısmı bugün kalkarken uzmanlar bir yandan da uyarıyor

Normalleşme bugün itibarıyla başlıyor. Yasaklar neredeyse tamamen kalkıyor ancak uzmanlar da uyarıyor. İşte uzmanların bugün başlayacak normalleşme dönemi uyarıları:

"TAM OLARAK ÖZGÜRLEŞTİK DİYEMEYİZ"

Prof. Dr. İftihar Köksal: Genel anlamda yasakların kalkması, kişisel önlemlerin kalkması anlamına gelmiyor. Tüm dünyada Delta varyantı alarmı varken, tam olarak özgürleştiğimizi söyleyemeyiz. Bu pandemide, özellikle aşılanmak ve iki doz aşının bir an önce yapılması Delta varyantı dahil, korunmada en önemli unsuru oluşturuyor. Ancak açık ortamda bile olsa iki kişi ya da daha kalabalık olunan durumlarda iki metre mesafe mutlaka korunmalı. Aşı olunsa da maske ve mesafeden asla taviz verilmemeli. Aşı olan bazı kişilerin ertesi günden başlayarak maske ve mesafe kuralına uyum sağlamakta güçlük çektiklerini görüyoruz. Bu doğru değil. Tam bağışıklık, iki doz aşıyı yaptıktan ancak iki hafta sonra oluşur. İkinci aşıların 4 haftaya indirilmesi koruyucu antikor oluşturmasını hızlandıracaktır. Yeterli antikor düzeyi olmuş olsa dahi, varyantların aşıdan kaçabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Tüm dünyada vaka sayıları çok azalmadıkça asla özgür olamayız. Maske ve mesafeye 2022’ye kadar vazgeçmememiz gerekir.

Yorumlar 0 Yorum Var