Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı, üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen hala yakın tarihin kanaya yarası olarak tazeliğini koruyor.

11 Temmuz 1995'te başlayan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü Srebrenista Katliamı, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor. Aradan çeyrek asır geçmesine rağmen halen bin kurbanının kayıp olduğu bu büyük trajedi sadece Bosna Hersek'in değil tüm insanlığın adalet arayışının sembolü haline geldi.

Soykırımda katledildikten sonra toplu mezarlara gömülen Bosnalıların DNA örneklerinden kimlik tespit çalışmaları ise devam ediyor.

Euronews, soykırımla ilgili Bosnalı annelerin dramlarını gözler önüne seren yeni bir video yayımladı. Evlat acısı çeken annelerin sözleri ise adeta yürekleri dağladı.

Mejra Djogaz ;  Hala çocuğumu neden öldürdüklerin anlamıyorum. Onlar benim komşularımdı. Oğlum evlenirken ilk Sırp komşularımı çağırmıştım.

Faitam Mujic; En küçük oğlum elimden alındığında Potocari'deydik Eşim ve iki oğlum ormana kaçmak zorunda kaldı. Oğullarımdan ayrılmak zorunda kaldığımda oğullarımdan biri kızını kucağıma verdi. Anne yüzüme bak,Tuzla'da tekrar görüşeceğiz kızım sana emanet dedi. 

Ramiza Gurdic; Onlardan ayrılmak gerçekten zordu. Büyük oğlumun ağzında sigarası vardı. Bir taraftan bir tane daha sarıyordu. Anne bir daha seni göremeyeceğim dedi. 

 

Yorumlar 6 Yorum Var
  • İbrahim 12.07.2021 00:18
    Bende hatırlıyorum bu katliamı 17 yaşlarındaydım Türkiye dahil hiç bir müslüman ülke bu zulme karşı çıkmadı sessiz kalındı o zamanda insan hakları vardı ama müslümanlara yoktu inanın hiç değişmedi şimdi de yok gene kesip biçseler dünya susup kalır
  • Yorum 11.07.2021 23:24
    Kalleş, katliam ortağı Hollanda seni de unutmuyoruz.
  • Uğur54 11.07.2021 22:05
    Erdoğan o gün başımızda olsa o zulüm bu derece bosna hersekte yaşanmasına asla müsade etmezdi. Allah sabırlar versin gerçekten çok acı bir durum
  • Ali Hoca 11.07.2021 19:58
    Demokrasi,insan hakları konusunda mangalda kül bırakmayan batılı ülkelerin hiç birinde bu katliamla ilgili tek bir söz söyleyen var mı Allah aşkına.Nicin? Çünkü katledilenler müslüman.İkiyuzlulugunuzde boğulun inşallah.
  • yavuz 11.07.2021 19:53
    Boşnak Kardeşlerimize kilometre olarak uzak olmanın acısı içerisindeyiz. Acılar gözyaşlarımız sevincimiz aynı. Boşnaklar/Türk aynı davanın aynı secdenin aynı kıblenin insanları Fatihan Torunları İntikamınız bir gün mutlak alınacaktır.
Daha fazla yorum görüntüle