Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede 8'inci güne girilirken, halk ve yangın söndürme ekipleri yangınları söndürmek için çalışmaya devam ediyor. 

Orman Genel Müdürlüğü son durumla ilgili "39 ilde 174 adet orman yangını meydana gelmiş olup, bu yangınların 160 adedi kontrol altına alınmıştır. 5 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

Yangın bölgelerinden gelen görüntüler durumun ciddiyetini gözler önüne sererken, yayınlanan bir görüntü dikkatleri üzerine topladı. Ormanda yangının bir çizgi halinde devam ettiği görülen video, kısa sürede pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından 'Lazer silahıyla ateş mi açıldı?' sorularıyla paylaşılırken, uzmanlardan konuyla ilgili açıklama geldi.

YANGIN SÖNDÜRME METODU

"Karşı ateş" olarak bilinen bu yangın söndürme taktiğinde, tüm tedbirler alındıktan sonra yangına karşılık belirlenen bir bölge şerit halinde karşı ateş verilir. Bir şerit gibi etrafı çevirerek yakılan yer kül olur. Büyük enerji küçük enerjiyi kendisine çeker ve arkadan gelen yangın bu kül olan bölgeyle buluşur, yakacak bir şey bulamayınca daha ileriye gidemez. Bu şerit bölgesi önceden zaten yandığı için yangına sınır olur. 

YANGINA KARŞI YANGINI KULLANMA

"Karşı ateş" taktiği 2019'da İzmir yangınlarında da kullanılmıştı. Metot başta Kanada, Fransa, İspanya ve Portekiz olmak üzere tüm dünya ülkelerinde uygulanır.

Yangının yaklaşılarak söndürülmesinin mümkün olmadığı durumlarda, yani yangının genişleyerek büyüdüğü örtü veya tepe yangınlarında kullanılan "karşı ateş", yangına karşı yangını kullanma metodudur

Karşı ateşin amacı hızla ilerleyen yangının önündeki yanıcı maddeleri azaltarak veya tamamen yok ederek yangının büyümeden kontrol altına alınmasını sağlamaktır.

Yorumlar 23 Yorum Var
  • Hakan 06.08.2021 02:34
    Peki "Lazer silahı" olmasıyla ne alakası var bu yazdıklarınızın? Hiçbir alakası YOK. Yangın lazer ile çıkartılmış da olabilir. "Karşı yangın" ise sadece bir söndürme yöntemi.
  • Aysu 05.08.2021 13:19
    Peki biz dağın tepesini o şekilde çizgi şeklinde nasıl çizip yaktık?
  • Selim 04.08.2021 21:47
    Çok etkili ve tüm dünyanın uyguladığı bu metodu bile eleştirenlere yuh diyorum. Yangında tecrübe ve bilime dayanan bilgi birikimi ve metodları eleştirenlerin burada açıklanan karşı ateşi anladıklarınıda sanmıyorum. Maalesef her şarttada uygulana bilen bir metodda değil.
  • urfalimuslum 04.08.2021 18:21
    Yeni metotmu? e ben bunu taa 30 sene öncesinden biliyorum.hatta çocukken kendi aramızada tarladaki yangın dan nasıl kurtulunur diye bir bilmece vardı ve bunu biliyorduk şaka değil :)
  • Fatih 04.08.2021 17:55
    Yangına yangınla karşılık vermek! Daha mantıklı şeyler olabilirdi. Kum, toprak örtmek vs. gibi
Daha fazla yorum görüntüle