Muğla'da orman yangınlarının kontrol altına alınması amacıyla süren havadan etkin müdahaleye İspanya'nın 2 uçağı da destek veriyor. 27 kişiden oluşan ekip, Marmaris, Milas, Köyceğiz ilçelerindeki yangınlara müdahalede bulundu. Sosyal medyadan yapılan William Shakespeare paylaşımı ise olay oldu

Muğla'da orman yangınlarının kontrol altına alınması amacıyla süren havadan etkin müdahaleye İspanya'nın 2 uçağı da destek veriyor. Dalaman Havalimanı'na konuşlanan uçaklar, Yangın Yönetim Merkezince verilen koordinatlar doğrultusunda orman yangınının etkili olduğu bölgelerde söndürme çalışmalarına katılıyor.

Orman yangınlarıyla mücadele konusunda İspanya, Hava Kuvvetlerine ait iki CL 415 yangın söndürme uçağı ve bir C-295 nakliye uçağının yanı sıra Askeri Acil Durum Biriminin bir ekibinin tamamını, yangın söndürme çalışmalarına destek vermek üzere Türkiye'ye gönderme kararını açıklamıştı.

İSPANYA HAVA KUVVETLERİ'NDEN TÜRKİYE'YE SHAKESPEARE İLE MESAJ

2019 yılında kurulan ve Avrupa'nın sivil değerlerini korumak amacında olan AB'nin rescEU programı kapsamında Türkiye'nin talebi üzerine gelen bu uçaklar, İspanya Hava Kuvvetleri'nin yangınla mücadele için özel olarak kurulan '43 Grupo' isimli birimine mensup. 

Türkiye'ye gelecekleri belli olduktan sonra yardım etmek için heyecanlı olduklarına dair paylaşımlarda bulunan 43 Grupo'nun özellikle William Shakespeare'in, "Bu dünyaya kardeş olarak geldik, el ele yürüyelim, birimiz diğerinin önünde değil" sözüyle alıntı yaptığı tweeti büyük beğeni aldı.

43 Grupo'da yangınlarla mücadele eden Canadair ve Bombardier tipi 17 uçak ve 150 personel bulunuyor. 43 Grupo'nun kullandığı uçakların 12 saniyede 6 bin litre su alma kapasitesi var.

İspanya Savunma Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı'nın yaptığı anlaşma çerçevesinde 1971 yılında kurulan birimin birincil görevi orman yangınlarını söndürmek; ikinci görevi ise arama-kurtarma çalışmalarında yer almak.

43 Grupo'nun başında bulunan Yarbay Carlos Traverso, National Geographic'in İspanya edisyonuna geçen yıl verdiği röportajda bir orman yangını sırasında çok fazla etmenin aynı anda rol oynadığını, bu yüzden hazırlık ve eğitim aşamalarının çok önemli olduğunu anlatmıştı.

Yaz sıcağında ve yangınların da etkisiyle klima devreye girene kadar kabin içi sıcaklığın kalkışta 50 dereceye varabildiğini vurgulayan Traverso, "Her türlü senaryoya uyum sağlama kapasitemiz var, mürettebatın orman yangını söndürürken stres seviyesinin ne kadar yüksek olduğunu unutmayalım" demişti. 

Yorumlar 0 Yorum Var