Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ömer Küçük, devam eden orman yangınlarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Küçük, yangına müdahale için hazırlanan yazılıma ilişkin şu bilgileri verdi: 

Şu anda üzerinde çalıştığımız bir konu var. İHA’larla entegre olarak devam eden bir yangının birkaç saat veya bir gün sonra nereye ulaşabileceğini ayrıca buna göre hangi yerlerden müdahalelerin yapılması gerektiğini tahmin eden bir yazılım ve sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunun örneği dünyada bile yok.

Sizlere yangın istatistikleri noktasında sayısal verilerle karşılaştırma örneklerini verdim.  Ayrıca kullanılan teknolojik imkanlarla değerlendirmeyi yapmaya çalıştım. Hem Avrupa hem de Kanada’da hatta Avusturalya. 2 yıl önce Avusturalya’da 10 bin milyon hektarın üzerinde bir alan yandı. Bütün bunlar göz önündeyken, Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik ekipman ve kullanımı, yangınlarla mücadele organizasyonuyla çok ileri seviyededir. Geliştirilemez mi, elbette geliştirilebilir. Zaten sürekli bu teşkilat kendini geliştiriyor. Yangınlardan sonra da başka neler yapabiliriz mutlaka değerlendirecek ve önümüzdeki sene eylem planı içerisine koyacaktır.

Yorumlar 0 Yorum Var