CNNTürk'te Göksu Öngören Öznur'un sunduğu programda gazeteci İsmet Özçelik, Afganistan 20 yıldır ABD tarafından işgal altında bir ülke. Bu ülkenin halkı adım adım ilerledi ve Amerikayı kovdu. Amerika da uçağın içine 640 kişiyi doldurarak oradan alıp gidiyor. Sadece büyükelçilik ve kendi ülke vatandaşlarını kaçırmak için 6 bin kişilik ordu indiriyor. Amerika terkediyor. Bunu da ABD'nin Başkanı Biden söylüyor. Biden 300 bin kişilik ordu kurduklarını ihtiyaçları olabilecek herşeyi verdiklerini, maaşlarını da kendilerinin karşıladığını, Taliban'ın hava gücü olmamasına karşın Afgan ordusuna bu gücüde verdiklerini ancak savaşacak cesareti veremediklerini söyledi. Yenilgi başka nasıl tarif edilir. Taliban'ın Amerika'yı kovmuş olmasından niye rahatsız oluyorsunuz" dedi. 

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise  Taliban'ın , Amerikan ordusununu yenmediğini, ABD'nin vekil olarak kullandığı 300 bin kişilik Afgan ordusunun bozguna uğraması üzerine Afganistan'ı ele geçirdiğini savundu.

Ağar "Bu bir Amerikan tercihidir. Bunu anlamlandırmamız gerekiyor. Çünkü bunun peşinden yeni bir gol yiyecek. ABD yenildi gibi bir hamasetin arkasına saklanamayız. ABD yenilmedi, ABD'nin bir tercihi var. Burda Taliban'ı da ABD kullanıyor." dedi. 

"Büyük devletler bu tür oyunları oynarlar." diyen Abdullah Ağar, "Bu bir futbol maçında iki takımı değil, hakemleri desteklemeye benzer. Bazen de hakemleri değil seyircileri desteklemeye benzer. Bunu Çin de, ABD'de, Rusya da, AB de yapar. Bir yarış varsa sahada bu yarıştaki bütün atları desteklerler. Hepsine para basarlar, bunların hangisi kazanırsa kazansın, hangisi kaybederse kaybetsin sonuçta kendileri kazansın isterler. Burada asıl üzerinde durulması gereken Ortadoğu coğrafyası bir bozgun yaşıyor mu yaşamıyor mu, bunu toparlayabir mi, toparlayamaz mı, toparlamakla ilgili Çin, Rusya hamle yapıyor, Pakistan, Türkiye, İran hamle yapıyor." dedi. 

Afganistan'dan kalkan insan dolu uçakla ilgili tartışmalara da değinin Abdullah Ağar" Bugün uçağı indirmişler, orada kargaşa yaşanmış, bu taktik bir fotoğraf. Ben jeopolitik fotoğraftan bahsetmeye çalışıyorum. Sahada milyonlarca insan ölmüş kimin umurunda, burada önemli olan ABD'nin 2 bin tane adamı ölmüştür o önemlidir. Bir milyon tane pakistanlı afganistanlı ölmüş Amerikanın umurunda mı zannediyorsunuz." dedi.

Tartışma daha sonra Afganistan'da ABD'nin daha önceki operasyonları üzerine devam etti.

Yorumlar 35 Yorum Var
  • Hamza 19.08.2021 18:33
    Amerika NATO yenildi kıvırmaya gerek yok kabul edin
  • Kığılı 19.08.2021 17:10
    Amerika kulerini vuran elkaide değil Arapların o kadar gücü yoktur dostlar bunu Amerika müslüman coğrafyasını işgal etmek için bir senereyo gerçekleştiriyor uluslar arası mahkeme de haklı olsun diye ikinci konuda Taliban savaşı kazanmadı Amerika ile anlaşarak oraları verdi Taliban’ın henüz akibeti belidegil yanlış yaparsa Bu sefer de Taliban kendi içinde guruplar halinde bitirir Bu gün Amerika kendi çıkarlarını düşünerek politika uyguluyor sözün kısası Amerika anlaşarak Afganistan da çekildi
  • Bekir Dağlı 19.08.2021 16:30
    Yenilgisini oyun gösterecek
  • Osman K A Y A 19.08.2021 15:05
    Oyun bitti. Ağlayan, sızlayanlar var, çarpışan arabalarla oynayan gurur abideleri var. Yalın ayakları ile katillere had bildirenler var.
  • Osman K A Y A 19.08.2021 14:59
    Seküler kafalar , sizler Afganistanı anlayacak kapasitede değilsiniz. Siz o basireti eğitildiğiniz zaman kaybettiniz.
Daha fazla yorum görüntüle