Didem Arslan Yılmaz, Show TV'de yayınlanan "Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme" programına telefonla bağlanan bir kadını Kürtçe konuşmasının ardından "Burası Türkiye Cumhuriyeti" diyerek yayından aldı. Arslan'ın bu tavrı büyük tepki çekti.

Tartışma programlarından gündüz kuşağına transfer olan ve Show TV'de "Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme" programını sunan Didem Arslan Yılmaz, yayında Kürtçe konuşan bir kadını tepki çeken sözlerle yayından aldı.

"BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ"

Türkan isimli kadının Kürtçe konuşması üzerine Arslan, "Hayır hayır Türkan hanım, bizim de anlamamız lazım. Türkan hanımı hattan alalım. Kızlara hakaret edemez, böyle de konuşamaz, biraz da anlarım ben Kürtçeden kesinlikle olmaz. Halayla konuşun doğru düzgün Türkçe konuşsa anlayacağız. Burası Türkiye Cumhuriyeti yani. O dili bilmiyoruz, bilsek anlayacağız da konuşacağız da. Bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ

Yılmaz'ın Kürtçe konuşan kadının telefon bağlantısını kesmesi sosyal medyada büyük tepki çekti. Didem Arslan Yılmaz'ın yine aynı programda İngilizce konuştuğu bölümleri paylaşan kullanıcıların binlerce paylaşımda bulunduğu #haddinibildidemarslan etiketi kısa sürede en çok konuşulan konular arasında ilk sıraya yükseldi.

ÖZDEMİR: KÜRTÇE BU ÜLKENİN ZENGİNLİĞİDİR

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Didem Arslan Yılmaz' a tepki göstererek, "Kürtçe bilmiyor ve anlamıyor olabilirsiniz, bu çok normal. Ama bir insana yüce Allah tarafından bahşedilen bir kimliği, bir dili yok sayan bir zihniyetin televizyon ekranında deli saçması cümleler kurması hiç normal değil, Kürtçe, bu ülkenin zenginliğidir." ifadelerini kullandı.

KAPLAN: 'İNSANLIKTAN ANLAMADIĞINA EMİNİM'

Sabah Gazetesi yazarı Hilal Kaplan, sunucu Yılmaz'a tepki gösterdi. Kaplan, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında "Kürtçeden biraz anladığını pek sanmam ama insanlıktan anlamadığına eminim. #HaddiniBilDidemArslan Sînorê xwe bizane be Didem Arslan!" ifadelerini kullandı.

SİRENE: YASAKLI DİLMİŞ GİBİ DAVRANMAK ÇOK YANLIŞ VE AYRIŞTIRICI

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Öznur Küçüker Sirene, Didem Arslan Yılmaz'a tepki gösterdiği mesajında, "Didem Arslan Yılmaz'ın bu yayındaki üslubunu son derece aşağılayıcı buldum. Evet T.C. resmi dili Türkçedir. Ancak şöyle de bir gerçek var ki ülkemizde sadece Kürtçe bilen özellikle yaşlı vatandaşlar da yaşıyor. "Türkçe bilmiyor musunuz?" sorusunu sormak yeterliydi. Ülkemizde Kürtçe yayın yapan Devlet kanalı bile mevcutken Kürtçe için "Doğu dili" yakıştırması yapmak ve sanki yasaklı dilmiş gibi davranmak çok yanlış ve ayrıştırıcı olmuş. Acaba hattaki ABD vatandaşı olsa ve İngilizce konuşsa, Didem Hanım aynı tavrı takınır mıydı?" ifadelerini kullandı.

ÖZÜR DİLEDİ

Didem Arslan Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı şu açıklamalar ile özür diledi:

Dünkü yayınımıza, Urfa’dan gelen Hayriye Taşcı, “babası benden 4 aylık bebeğimi kaçırıyor, bana yardım edin”diyerek, ablası Ayfer Taşcı ile birlikte programımıza katıldı. Kızlar aileleri tarafından tehdit aldıklarını söyleyip, öldürülmekten korkuyorlardı.

Yayın devam ederken kızların Halası Türkan hanım yayına bağlanmak istedi. Yeğenleriyle şakır şakır türkçe konuştu, önce kızlara türkçe hakaretler etti. Sonra da aniden kızlarla kürtçe konuşmak istediğini söyledi.

Hala Türkan hanım,  benim ve seyircimin kızlarla konuşmasını anlamamızı istemedi. Yeğenleriyle kürtçe konuşarak, konuşulanları gizlemek istedi. Halanın bizden önceden tercüman talebi de olmadı.

Türkan hanımı, kürt olduğu için yayından aldırmadım. Yeğenlerine hakaret ve küfürler ettiği için yayından aldım. Öyle olsa yeğenlerini yayına konuk etmezdim.

Kürtçeye bir tepkim olamaz. Yayında doğu dili diye hiçbir ifadem de yok….

 Hala Türkan hanım, arapça da konuşmak isteseydi, ingilizce  de konuşmak isteseydi, aynı tepkiyi gösterirdim. Çünkü, onun ne söylediğini bilmemiz gerekiyordu, kızların can güvenliğinden endişe ediyordum.

Sivaslı bir ailenin kızıyım. Memleketimin doğusu batısı kuzeyi ve güneyi ile ilgili ayrım yaptığımı iddia etmek, hele etnik ayrım yaptığımı söylemek tamamen gülünç.

Yayının sadece 10 saniyesini servis edip sanki ortada bir siyasi tartışma varmış gibi linç başlatanların amacı “ülkenin fay hatlarını kaşımak” Not: Bu arada kürtçe konuşan vatandaşlarımızla hiçbir sorunum yok, yanlış anlayan varsa onlardan özür dilerim.

Yorumlar 384 Yorum Var
  • Bayram 28.08.2021 00:32
    Sizin gibi konuşmasını bilmeyen insanlar yüzünden neyse değmez
  • İklimdeğişikliği 27.08.2021 01:30
    Profosyenel deneyimli bir sunucunun yapmaması gereken bir davranıştı. RTÜK kurallarına göre ayrıştırıcı söz ve davranışlar söz konusuysa ivedikle cezai işlemi yerine getirmelidir.Birlik beraberlik ve kardeşlik mesajları verilmesi gerekirken ayrıştırıcı cümleler kullanılması çok tehlikeli !!!
  • Nur Mehmet 26.08.2021 22:42
    Irkçı hadsiz senin gibiler için daha da açık bir ifade yok
  • misafir 26.08.2021 22:13
    Stüdyodaki kadınlar Didem hanımın misafirleri sayılır. Bu ülkede insanlar misafirlerine hakareti hoş karşılamaz. Milyonların izlediği ulusal yayın yapan tv kanalında Türkçe dışında dilde küfretmek çirkin söz ne zamandan beri serbest oldu? Telefondaki çirkin ifadeler kullanan konuk yayından alınmasaydı televizyon kanalı RTÜK tarafından ağır ceza alırdı.
  • Kastamonulu 26.08.2021 16:30
    Sonuna kadar haklı ülkenin ortak resmi ve tek anlaşılır dili Türkçedir bravo diyorum alkışlıyorum son zamanlarda bu kadar takdir ettiğim bir şey hatırlamıyorum
Daha fazla yorum görüntüle