Türkiye yerli ve milli savunma sanayii projesi kapsamında son yıllarda yaptığı atılımı geçtiğimiz günlerde zirveye taşıyarak BAYKAR tarafından üretilen Akıncı TİHA'nın ilk teslimatını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırdı. Akıncı'nın TSK'nın envanterinde yer almasıyla ilgili, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı Haber 7 muhabiri Gamze Türk'e çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı

"DENGELERİ DEĞİŞTİRİCİ BİR HUSUS"

Akıncı TİHA’nın envantere alınması çok önemli bir husus. Dünya’da bu tip araç yapabilen 3 ülkeden bir tanesiyiz. Bu üstünkörü geçilebilecek bir başarı değil. BAYKAR’ı canı gönülden kutluyoruz.

Bir buçuk ton faydalı yük taşıyabilen, SOM-J füzeleri atabilecek kapasitede hatta torpido bile yüklenerek denizaltıya karşı kullanılabilecek bir insansız hava aracından bahsediyoruz.

Silahlı menzili yarı çapı 2500 km ve 5000 km yarı çapında da gözetleme, elektronik harp aynı zamanda da istihbarat yapabilecek, radar karıştırmaları yapabilecek, birtakım kabiliyetler kazandırılabilecek bir hava aracından bahsediyoruz. Bu hakikaten dengeleri değiştirici bir husus.

"F-16'LAR KADAR ETKİN"

Eğer biz bu TİHA’yı silahlı olarak Dalaman’a konuşlandırırsak hemen hemen Akdeniz’in tümünü bu insansız hava aracı kapsayabilecek. Bu 2500 km. Eğer bunu 5000 km’ye çıkartırsak o zaman da Kuzey Afrika’nın tümünü ve Karadeniz’in tümünü kapsayabilecek bir İHA. Bu kuvvet çarpanı olarak tabir edilir bizim literatürümüzde. Yani bir koyarsınız etkisi beş olur. Böyle bir hava aracından bahsediyoruz. Keşif gözetleme faaliyetlerinde, istihbarat faaliyetlerinde F-16'lar kadar etkin görev yapabilecek hava aracı.

"DIŞ GÜÇLERİ TEDİRGİN ETTİ"

Yunan basını Akıncı ile Türkiye’nin kuvvet dengelerini çok ciddi şekilde değiştirdiğini söyledi. Bunun özellikle deniz kuvvetleri tarafından kullanılabilecek olması ihtimali onları çok tedirgin etmiş vaziyette. Libya’ya kadar kolaylıkla erişebilir ve buralarda hakimiyet sağlayabilir, risk olmadan gerektiğinde hedefleri etkisiz hale getirebilir. Irak’taki, Suriye’deki terörist yapılarda bir tedirginlik oluşturdu. İsrail’deki gazeteler ‘Türkiye dünyadaki 3 ülkeden biri’ olarak yazdı. Bu millet olarak gurur duyacağımız bir şeydir. Rusya zaman zaman hava teknolojisinde bir numara yazılır. Onlar dahi Türkiye’nin İHA’lar konusundaki atağını çok büyük takdir ve kıskançlıkla izliyorlar. Bölgede ‘Dosta güven, düşmana korku’ salan yapımızı daha da arttırmış olduk.

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Hakan 04.09.2021 20:59
    Sağ olasın paşam....
  • Kemal 04.09.2021 16:38
    Ben bir kibrisli olarak turkiyemizin basarilarina cok cok sevinirim Tum yeni yetisen tcrubeli nesil ile ileri diyorum Basarilarin siniri yok
  • Aydın lanan kişi 04.09.2021 15:26
    Bu uzaktan kumandalı savaş araçları bazı alanlarda oldukça faydalı ama şu konuda bilgili biri bizi aydınlatırsa bizde öğrenmiş oluruz. Bu makinaların namlusu bi yazılım frekans hile hurdasıyla bize dönmez değilmi. Bi kere namuzsuz fetö namluyu bize çevirtti bi seferde yazılımla dönmez değilmi bize.
  • NUTETTİN YILDIRIM 03.09.2021 21:38
    Allah'ına kurban
  • NUTETTİN YILDIRIM 03.09.2021 21:36
    Allah'ına kurban
Daha fazla yorum görüntüle