Gökbey helikopteri ile ilgili son gelişmeleri Haber7.com’a anlatan TUSAŞ Gökbey Helikopteri Program Müdürü Gökhan Tursun “Gökbey projesi 2013 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle başladı. Bu proje sadece bir adet helikopterin geliştirilmesini içermiyordu. Tasarımından, üretiminden, test faaliyetlerinden, sertifikasyon, kalifikasyon faaliyetlerinde kadar bir alt yapının kurulma projesiydi. Bu kapsamda da ilk uçuşumuzu 5 sene içinde 60. Ayda 2018’in 6 Eylül tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Sonrasında da yer ve uçuş testlerine hali hazırda devam etmekteyiz. Proje kapsamında şu ana kadar 4 prototip üretildi. Üçüncü prototipimizin de uçuşunu geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdik. Şu an aktif olarak bir helikopterimiz yer testlerinde iki helikopterimiz de uçuşlarda kullanılmakta. Bu uçuş testleri yer testleri tamamlandıktan sonra da sertifikasyon kalifikasyon faaliyetlerini tamamlamış olacağız. Ve müşterilerimize de helikopterlerimizi teslim etmiş olacağız. ” dedi.

GÖKBEY’İ ÖZEL KILAN NEDİR?

“Gökbey muadil helikopterlere göre kıyasladığımızda çok üstün özelliklere sahip. Hem performans anlamında hem de geniş iç hacim yolcu taşıma kapasitesi. Şu anki yurtdışı kaynaklı muadilleriyle kıyasladığımızda hem yurt içi hem yurt dışında dikkat çeken bir özelliğe sahip. Çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklarda görev yapabilme. Birçok farklı konfigürasyonda kullanabilme açısından da önemli avantajları var. Bunların en başında arama kurtarma, taşıma, yangınla mücadele, hasta taşıma gibi birçok konfigürasyonda kullanılabilmesi önemli bir artısı.”

ULUSLARARASI ALANDA DA GÖKBEY’E İLGİ YOĞUN MU?

“Tabi. Özellikle ilk amacımız yurt içindeki ihtiyaçları karşılayabilmek. Kuvvet komutanlıklarımızın çok ciddi ilgisi var helikopterimize. Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Jandarma, Deniz Kuvvetleri, Orman Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın büyük ilgileri var. Yurtdışında da birçok dost kardeş ülkede de Gökbey helikopterimize yoğun bir talep bulunmakta. “

Yorumlar 0 Yorum Var