Piyasaları Haber7.com'a yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ABD'de cuma günü açıklanacak enflasyon verilerine dikkat çekti. 

İşte İslam Memiş'in o açıklamaları;

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası’ndan ve Amerika’dan gelecek verilere odaklandık. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve başkan Lagard’ın açıklamaları önemli olacak.

Çünkü enflasyon endişesi orada da var. Daralma endişesi orada da var. Ayrıca varlık alımı azaltma süreci orada da var. Dolayısıyla sadece Amerikan Merkez Bankası’nda enflasyon problemi yok; Avrupa Merkez Bankası’nda da böyle bir problem var. Ve varlık alımlarını azaltabiliriz bölümü çok önemli.

Bu düşüncenin Euro/Dolar paritesinde üzerinde önemli etkiye neden olacağını düşünüyoruz. Euro/Dolar paritesi 1,18 bandının üzerinde 1,19-1,20 bandına gidecek mi? Bu açıklamalar Euro/Dolar paritesini destekleyecek mi? Bu süreç çok önemli. Çünkü Euro/Dolar paritesinin yükselmesi demek doların değer kaybetmesi ve yurt içi piyasalarda Dolar/TL kurunun aşağı yönlü hareketine neden olabilir diye tahmin ediyoruz. O yüzden Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve açıklamaları önemli. Cuma günü Amerika’da enflasyon verisi var. Çok çok önemli. Çünkü enflasyon Amerika’da artmaya devam ediyor.

FED üyeleri sürekli düşük bir enflasyondan bahsederken gelen enflasyon rakamları artmaya devam ediyor. Bu da piyasalar açısından risk oluşturuyor. Dolayısıyla Cuma günü Amerika’da açıklanacak enflasyon rakamları emtia fiyatları üzerinde önemli etkiye neden olacaktır. Eğer yüksek gelen bir enflasyon yoluna devam ederse bu sefer altın fiyatlarındaki toparlanma, yükseliş isteği altın ve gümüş fiyatlarında devam edebilir.

Geçen hafta tarım dışı istihdam verisi vardı. Beklentilerin oldukça altında geldi. Ve dolayısıyla da altın ve gümüş fiyatlarında hızlı toparlanma gördük. 1835 dolar seviyesine kadar yükselen ons altın ve 24,85 dolar seviyesine yükselen gümüş ons fiyatı yine güçlü duruşunu korumaya devam ediyor. Bu sefer enflasyon yüksek gelirse altının ons fiyatında 1850-1860 dolar, gümüşün ons fiyatında 25,80-26 dolar seviyeleri gündeme gelebilir. O yüzden emtia fiyatlarının seyri doların seyri bu Cuma günü net bir şekilde belirlenebilir. 

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Halkdan biri 08.09.2021 17:42
    adam bütün parasını altına yatırmış ,düştükçe zorluyor )))
  • greenpeace 08.09.2021 13:25
    Piyasaya baktığınızda doların 10 lira,altının 700 lira olması gerekiyor.Gerçek enflasyon verisi şu an en az %30. Fırsatçı halkımız iyice zıvanadan çıktı iki haftada bir ürünlere zam geliyor bir aldığını aynı fiyata alamıyorsun.
  • bübüldereli simsar 08.09.2021 12:42
    sayın memişoğlu yıllardır bu piyasanın içinde değerli bir insan yorum çok değerli
  • Erdoğan 08.09.2021 11:13
    Enflasyon yüksek çıksın, Savaş olsun, altın - döviz fırlasın, kaos olsun diye bekleyenler var. Başkalarını düşünmeyen bu bencil insanlar huzur bulamazlar.
  • Orhan 08.09.2021 10:25
    Ona sorarsan 600 ü görecek :)) Düğün sezonu geçti hala tık yok.