Öldüğü iddia edilen El Kaide lideri Eymen el Zevahiri'nin, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde videolu mesaj yayınladığı belirtildi. Videonun eski mi yoksa yeni mi olduğu bilinmiyor. Ancak uzmanlar videonun yeni olabileceğini söyledi.

Terör örgütü El Kaide lideri Eymen el Zevahiri, 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümü nedeniyle bir video yayınladı.

Konuşmasında "Kudüs Asla Yahudileştirilmeyecek" diyen Zevahiri, Suriye'deki Rus birliklerini hedef alan el Kaide saldırılarından da övgüyle bahsetti.

Terör gruplarını takip eden "SITE Intelligence Group" isimli web sitesinin haberine göre, Zevahiri videosu cumartesi günü yayınlandı.

SITE, ABD ordusunun 20 yılın ardından Afganistan'dan çekilmesine de değinen el Kaide liderinin, 1 saati aşan konuşmasında Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinden bahsetmedi. Ancak Suriye'nin kuzeyindeki Rakka kentinde Rus birliklerini hedef alan 1 Ocak tarihli saldırıdan övgüyle bahsetti.

Videoda Zevahiri, "Amerika'nın kalbini yaralayan" ve "daha önce hiç yaşamadığı acıları yaşatan" 11 Eylül saldırganlarını andı. Zevahiri, o dönem örgütün lideri Usame Bin Ladin'den sonraki ikinci kişiydi.

ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ

2020 yılının sonlarından itibaren Eymen el Zevahiri'nin hastalık nedeniyle öldüğü yönünde söylentiler çıkmıştı. Uzmanlara göre Zevahiri, yayınladığı video ile geçtiğimiz aylarda öldürüldüğüne dair ortaya atılan söylentilere de cevap vermiş oldu.

SITE Direktörü Rita Katz ise, "Yine de ölmüş olabilir. Ama bu durumda Ocak 2021 veya sonrasında bir tarihte olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

DAEŞ VE EL KAİDE BÜYÜK BİR SAVAŞA TUTUŞTU

El Kaide son yıllarda kendini birçok noktada DAEŞ'le rekabet içerisinde buldu.

DAEŞ, 2014'te Irak ve Suriye'nin büyük kısmını ele geçirerek, bir "hilafet" ilan ederek öne çıkmıştı.

Ancak her ne kadar DAEŞ'in ilan ettiği "halifeliğe" Irak ve Suriye'de ağır darbe vurulmuş olsa da örgüte mensup militanlar hala aktif olarak saldırılar düzenliyor.

DAEŞ lideri Ebubekir el Bağdadi, Ekim 2019'da Suriye'nin kuzeybatısındaki bir baskında, ABD özel kuvvetleri tarafından öldürüldü.

Mısırlı el Zevahiri de 2011 yılında Usame bin Ladin'in Pakistan'ın Abbottabad kentinde ABD Deniz Kuvvetleri tarafından öldürülmesinin ardından el Kaide'nin liderliğini yürütüyor.

KAYNAK: EURONEWS

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Yaşar dede 13.09.2021 15:52
    Kime göre terör örgütü abd ye ve Fransa ya göre esas terör örgütü abd, Fransa, İngiltere, hülasa Avrupa Birliği
  • orhan38 13.09.2021 14:46
    Kim kime dum duma.Kimse israile abd ye ingilize saldırıyor da tam tersine deas ile el kaide birbirlerine saldiriyor.Deaş durdu durdu taliban afganistani tekrar ele gecirince bombali eylem yapti.Demek ki deaş abd nin köpegidir.Bu da onun ispati.Deaşin daha abd ve israile veya rusyaya savaş actigini göremedik Varsa yoksa muslumanlari katlediyorlar.Allah belanizi versin inşeAllah.