Uçağa çıkarken düşmesi, bakanının adını unutması, yardımcısı Harris'i "ABD Başkanı" ilan etmesi, Putin'e "Klutin" demesi, anketlerdeki kötü durum ve son olarak Beyaz Saray'ın canlı yayını kesmesi, Biden için "balayı bitti" anlamına geliyor.

Haber7 / Erkan TALU

Amerika'da çetin geçen son seçimin ardından ABD Başkanı olan Joe Biden, 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başına geldi.

Ancak Biden'ın yaşı sebebiyle bazı yorumcular, ilerleyen dönemde yardımcısı Kamala Harris'in görevi devralacağını iddia etmişti.

Bu iddiayı ortaya atanların çıkış noktası ise, Beyaz Saray'ın tutumu ve Biden'ın demans hastalığı.

Zira Beyaz Saray, geçmiş uygulamaların dışına çıkarak, daha ilk günden Biden ve Harris'i "eş" tuttu.

İLK SİNYAL MART SONUNDA

İlk olarak 31 Mart'ta Beyaz Saray'ın internet sitesinin "yönetim" kısmında bir değişikliğe gidildi. Obama ve Trump döneminden farklı olarak, sayfada "Biden Yönetimi" ifadesi yerine "Biden-Harris Yönetimi" ifadesi kullanıldı. Beyaz Saray'ın ana Twitter sayfasında da aynı durum göze çarpıyor. Sayfanın bilgi kısmında "Welcome to the Biden-Harris White House" ifadesi yer alıyor.

İKİNCİ SİNYAL NİSAN BAŞINDA

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve gelmesinin ardından ilk kabine toplantısını 1 Nisan Perşembe günü yaptı.

Toplantı, Kovid-19 salgını nedeni ile Beyaz Saray'daki Kabine Odası yerine sosyal mesafeye uygun şekilde Doğu Odası'nda yapıldı.

Ancak ilk kabinede konuşulanlardan çok, toplantı sonrasında Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve bakanların birlikte verdiği poz daha çok tartışıldı.

Dışişleri, Savunma ve Hazine Bakanlarının sandalyede diğer bakanların ise ayakta olduğu fotoğrafta, Biden ve Harris'in yan yana oturması hatta Başkan Yardımcısının duruşuyla biraz daha öne çıkması dikkatli gözlerden kaçmadı.

Biden ve Harris'in teamüllerin dışında iki eşit makamda bulundukları algısına sebep verecek şekilde oturma düzeni sağlanması, bir kez daha Biden'ın gündemden düşmeyen demans rahatsızlığı nedeniyle dört yıllık görev süresini tamamlamadan, yerini Harris'e bırakacak iddialarını yeniden gündeme taşımıştı.

BIDEN'IN KAMERALAR KARŞISINDA ARKA ARKAYA YAŞADIĞI SORUNLAR TARTIŞMALARI DAHA DA ALEVLENDİRDİ

Biden'ın demans rahatsızlığı sebebiyle kameralar karşısında sık sık kekelemesi, tuhaf tavırları ve unutkanlıkları, Beyaz Saray koridorlarında dillendirilen iddiaların tekrar raftan inmesine sebep olmuştu.

Hastalığı nedeniyle maruz kaldığı yorumlara bir nebze olsun cevap vermek isteyen ve "gencim" imajı çizmeye çalışan Biden, tartışmaların yoğun yapıldığı bir dönemde başkanlık uçağının merdivenlerini koşar adım çıkmak istemiş, ancak yere kapaklanmıştı.

ABD tarihinin en yaşlı başkanı Biden, bir gazetecinin kendisine soru sorduğu sırada duymakta zorlanmış, önce başını eğerek soruyu anlamaya çalışmıştı. Daha sonra kürsüden ayrılarak gazetecinin yanına doğru giden Biden, soruyu anladıktan sonra kürsüye dönerek cevaplamıştı.

Biden, Beyaz Saray'ın YouTube hesabında gündemi değerlendirdiği başka bir basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Başkanı Putin yerine "Başkan Klutin" demiş ve sosyal medyanın diline düşmüştü.

Yine aynı dönemde ABD Başkanı, kendi atadığı Savunma Bakanı Lloyd Austin'in adını unutarak "Şeye, şeye... Eski general, Ona sürekli general deyip duruyorum" diye kekelemişti.

Bu sözlerinden kısa bir süre sonra ise, Kovid-19 salgını ile alakalı Beyaz Saray'da ulusa sesleniş konuşması yapan Biden, konuşmasının bir bölümünde, kendisinin Amerika başkanı olduğunu unutarak, "Başkan Harris" gafına imza atmıştı.

ABD BAŞKANLARININ DOKTORU: BIDEN GÖREVDEN ALINABİLİR

ABD'nin eski Başkanları Barack Obama ve Donald Trump'ın doktorluğunu yapan Jackson, Biden'ın zihinsel sorunları yüzünden dönemini tamamlayamadan görevden alınabileceğini öne sürmüştü.

O dönem Jackson'ın sözlerini değerlendiren CNN Türk Washington Temsilcisi ve Dış Politika Analisti Ali Çınar, Biden'ın görevden alınmasını beklemediğini, ancak bir sonraki seçimlerde aday olmayacağını söylemişti. Demokratların adayının Kamala Harris olacağını, Harris'in de gelecek dönem için kendini hazırlandığını kaydetmişti.

BEYAZ SARAY, BIDEN'IN YAYININI KESTİ! "YANLIŞ BİR ŞEY SÖYLEMESİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Özellikle Kovid-19 salgınında yaşanan yeni mutasyon ve peak'ler ile Afganistan'daki gelişmeler, Biden'ın üstündeki "kara bulutları" daha da artırdı.

Biden ile Harris'i "bir tutan" Beyaz Saray, son olarak çok tartışılan bir karar aldı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ülke genelinde çıkan orman yangınlarına ilişkin yetkilerle yaptığı görüşme, Beyaz Saray'ın YouTube hesabından canlı yayınlandı. Ancak reji, Biden'ın konuşması devam ederken yayını kesti.

ABD basını ise, Başkan Biden'ın kendisi için belirlenen konuşma metninin dışına çıktığı ve bu nedenle yayının kesildiğini öne sürdü.

Biden'ın daha önce de benzer şekilde metnin dışında çıktığı belirtildi.

Geçmiş dönemde konuya ilişkin konuşan Beyaz Saray yetkilileri, Biden'ın "yanlış bir şey" söylemesinden endişe duyduklarını ifade etmişti.

Son yaşanan olay ile ilgili ise Beyaz Saray'dan hiçbir açıklama yapılmadı.

Anlaşılan o ki Beyaz Saray; -yaptığı gaflardan mıdır bilinmez ama- Biden'ın "hür iradesiyle" konuşmasına pek sıcak bakmıyor.

BIDEN'A GÜVEN DE AZALMAYA BAŞLADI

Trump iktidarının yaptığı ciddi hataların da etkisiyle seçim döneminde arkasına aldığı kitleyle seçimi kazanan Biden'a olan güven de azalmaya başladı.

USA Today'ın 24 Ağustos'ta yayımladığı ankete göre; Biden'a ülke genelinde olan destek yüzde 41'e kadar geriledi.

Aynı dönemde Reuters'ın yayımladığı başka bir ankette de Biden'a olan desteğin yüzde 47 olduğu görülüyor.

50 eyaletin 37'sinde Biden'a olan güven, yüzde 50'nin altına düşmüş durumda.

CBS News'teki başka bir ankette ise, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun Afganistan'dan çekilmeyi onayladığı, ancak halkın yüzde 78'i sürecin Beyaz Saray tarafından kötü yönetildiğini düşünüyor. Aynı ankette, Biden'ın dış politikasına güven sadece yüzde 36.

Yine Amerika'da yayımlanan başka ankete göre; ekonomide de halkın yüzde 61'i Biden'ı başarısız bulduğunu belirtti.

Diğer bir ankette ise, Biden'ın en başarılı olduğu konu Kovid-19 ile mücadele alanındaki politikası da sorgulandı. Temmuzda Amerikalıların yüzde 66'sı Biden'ın salgına yönelik politikasını onaylarken, bu oran ağustos ayında yüzde 54'e indi.

6 anket sonucu da göreve geldiğinden bu yana Biden'a verilen desteğin en düşük seviyede olduğunu gösteriyor.

BALAYI DÖNEMİ SONA ERDİ

Haberimizden de anlaşılacağı üzere ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki en sıkıntılı günlerini yaşıyor.

Amerikalı uzmanlar, Biden'ın balayı döneminin sona erdiğini söylüyor.

Büyük bir sürpriz olmazsa, Biden'ın tek bir dönem başkan olarak kalacağı öngörülüyor.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • temel 15.09.2021 19:33
    adam zor nefes aliyor dunya da cok ulke liderler cok yasli ve bunak bence yas siniri olacak kedi køpek gezdirecek insanlar baskan oluyor pkk kim yatirim yapsa tepe gidiyor fetønun hayallari yine bosa gitt
  • İg 15.09.2021 18:37
    Biden in gelmesi küresel cete nin savası kazanması için di kazandi şimdi gidip gitmemesi cok da umurlarında olmayacak evet tramp da iyi değildi ama küresel köpeklerin niyetini biliyor sahte korona pandemisine bakış açısı herşeyi anlatıyordu
  • İsmail 15.09.2021 10:21
    Arkadaş ne derdin var bu hırs beyni sulanmış onurunla bırak sonunda rezil olacaksın