Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını duyurdu. Merkez Bankası politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18'e çekti. Piyasalardaki beklentilerin üzerinde bir oranda faiz indiriminin nedeni ise merak edildi.

Merkez Bankası faiz kararını duyurdu. Piyasaların beklentisinin üzerinde bir indirim yaparak 100 baz puan faizi indirdi. Merkez Bankası PPK sonrası yaptığı yazılı açıklamada sürpriz faiz indiriminin nedenlerini açıkladı.

İşte Merkez Bankası'nın o açıklaması;

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.

Yorumlar 0 Yorum Var