Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, temelini 1956'da Erbakan'ın attığı 'Pancar Motor' arazisine millet bahçesi yapacaklarını müjdeledi. Haber7'ye açıklamalarda bulunan Aydıner, İmamoğlu'na da yarım kalan eserlerle ilgili çağrı yaptı.
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Haber7 Gündem Masası’nın konuğu oldu.
Temeli 1956'da Necmettin Erbakan tarafından atıldığı için Erbakan Hoca'nın fabrikası olarak da anılan Pancar Motor Fabrikası'nın arazisinde 40 bin metrekarelik millet bahçesi yapacaklarının müjdesini veren Başkan Aydıner "Proje bitti, ihalesi başladı. Bu yılın sonunda kazmayı vuruyoruz." dedi.
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin sorularını cevaplandırdı. Başkan Atila Aydıner, ilçedeki otopark sorununa getirdikleri çözüm önerilerinden, spordaki dikkat çeken başarılarına, sosyal yardımlardan bilimsel çalışmalara sağlamış oldukları katkılara kadar önemli açıklamalar yaptı. Aydıner, kısa süre içinde tamamlamayı hedefledikleri projelerle ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.
OLİMPİYAT BAŞARILARINDA BAYRAMPAŞA İMZASI
Özellikle Olimpiyatlardaki spor başarılarıyla Bayrampaşa adından çok söz ettirdi ve Ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırarak göğsümüzü kabartan sporcularımız oldu. Mete Gazoz, Merve Çoban, Eda Erdem gibi isimler... Bu başarıların arkasında tabi sizlerin de büyük emekleri var. Bu başarının sırrı nedir Başkanım?
Öncelikle Bayrampaşa deyince sporun merkezi olarak bizim ismimiz öne çıkıyor. Bunları neden söylüyorum? İşte Arda Turan, Recep Uysal ve Okan Buruk’un Bayrampaşalı olması ve kendi adına tesislerin bulunmasıyla Bayrampaşa ön plana çıktı. Yine aynı şekilde basketbolda da Semih Erden, Hidayet Türkoğlu ve Mirsad Türkcan gibi değerlerin isimlerine de tesislerin yapılmış olması, ki bunlar yaşayan değerler, yaşayan değerlere tesis adlarının verilmesi ilk defa bize nasip oldu. Bu tür çalışmalarımız devam edecek. Olimpiyatlarda Bayrampaşa’da yetişmiş, havasını teneffüs etmiş, Bayrampaşa’nın tesislerinden faydalanmış yavrularımızı önemli başarılara imza attı. Mesela Mete Gazoz’un okçulukta altın madalya alması bizim Bayrampaşa ve Türk halkı için çok ama çok büyük anlam ifade ediyor. Biz kendilerine bizim tesislerin alt kısmında okçuluğu geliştirsin diye özel bir yer tahsis ettik. Ve yıllardır Mete yavrumuz orada okçuluğun gelişmesiyle ilgili, profesyonel hale gelmesiyle ilgili gecesini gündüzüne katarak çalışmalarını yürüttü ve baba ile beraber okçulukla ilgili kendilerine büyük imkan sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz. Zaten kendisi altın madalya aldı ancak gene orada çalışmalarını aynen devam ettiriyor. Ben kendisine başarılar diliyorum. İnşallah bundan sonra da nice olimpiyatlarda dünya şampiyonluklarında Mete Gazoz ülkemizi temsil edecek.
İkincisi yine Merve Çoban kızımız karate dalında olimpiyatlarda bronz madalya aldı. O kızımız Bayrampaşa'da Mustafa Itri Ortaokulu'nda beden eğitimi öğretmeni aynı zamanda... Dolayısıyla onun da yüzümüzü ak çıkarması Bayrampaşa Belediyesi olarak beni mutlu eden durumlardan bir tanesidir. O nedenle ben her ikisini de yürekten kutluyorum.
Eda Erdem kızımız da çok büyük başarılara imza attı. Tokyo Olimpiyatlarında beşinciliği, Avrupa Şampiyonasında da bronz madalya kazandı. Sayın Cumhurbaşkanımız bütün sporcularımızı tebrik edip onları Beştepe’ye davet etti ve yürekten kutladı. Biz de onları görünce mutlu olduk.
"18 KAPALI SPOR TESİSİMİZ, 7 FUTBOL SAHAMIZ VAR"
Sporculara vermiş olduğunuz desteklerden ve tesisleşmeden söz etmek lazım mutlaka...
Tabii.. Biz Bayrampaşa olarak gerek 18 adet kapalı spor tesisimizle bu başarılara çok büyük katkıda bulunduk. Tesislerimizi daha da artıracağız. Kentsel dönüşüme hız vermiş olsaydık emin olun o arazilerden çok daha fazla yeşil alan çıkaracaktık. Daha çok spor tesisi elde edecektik ama buna rağmen 18 adet kapalı spor tesisimiz, 7 adet futbol sahamız var. Sporun merkezi hep Bayrampaşa’dır. Bu nedenle çok tanınıyor ve tabi alt yapıya da çok önem veriyoruz. 17 tane amatör spor kulübümüz var. Bu amatör spor kulüplerimizin hepsinin alt yapısı var. Bunlar kulüp haline gelmişler, okul haline de gelmişler dolayısıyla biz bunlara sahalarımızı kullandırıyoruz, araç istedikleri zaman otobüs tahsis ettiriyoruz ve ayrıca ekonomik destek de veriyoruz. Her yıl 17 amatör spor kulüplerimize belirlediğimiz bir rakam çerçevesi içinde bütçemizden nakdi pay veriyoruz.
-Engelli vatandaşlarımız için önemli çalışmalarınız var. Geçtiğimiz hafta önemli bir tesisin daha açılışını yaptınız. Ahmet Sarıoğlu Parkı nasıl hayata geçti?
Şimdi Ahmet Sarıoğlu Parkı’nda biz Gündüzlü Engelli Bakım Merkezi kurduk. Gündüz engelli bakım merkezini kurarken özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapmış olduğum görüşmede dedim ki; "Gündüzlü Engelli Bakım Merkezi hiçbir ilçede yok. Ben bunu kuruyorum binasını da yapıyorum her şeyini tamamlıyorum ama işletmesini sizin yapmanızı istiyoruz" dedim. Gündüzlü Engelli Bakım Merkezi'ni biz yaptık her şeyini bitirdik, çok da mükemmel bir eser oldu. Onun hemen arkasında Ahmet Sarıoğlu Parkımız var 4 bin metrekare civarında. Daha sonra dedik ki; engelli bakım evinde yüzlerce yavrumuz var. Bayrampaşa’da yaşayan yavrularımız bunlar. Oraya geliyorlar sabahtan akşama kadar orada kendilerine her türlü yardım yapılıyor. Yavrularımız orada sosyalleşiyor.
Parkın yarısını engellilere tahsis etme fikri oluştu. Dedik ki "Kendi içerisinde bir hobi bahçesi olsun orada ekim yapsınlar. Daha sonra ektiklerini, ürettiklerini çıkarsınlar." Böylece bu parkın yarısını ‘’engelsiz’’ hale getirdik. Engellilerin kullanabilecekleri salıncaklar, yürüteçler ne varsa hepsini burası için dizayn ettik. Ondan sonra içerisine süs havuzları yaptık, bir hobi bahçesi koyduk bir de etkinlik alanı kurduk. Burada spor yaptırtıyoruz onlara. Spor engelli yavrularımız için çok önemli.
Dolayısıyla park şu anda çok ama çok güzel oldu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürleri geldi ve çok beğendiler. Sayın bakanımıza ben orayı anlattım, bakanımız çok mutlu oldu çok sevindi ve bizi tebrik etti. Böylece biz bu parkı açtık, şu anda yavrularımız orada oturuyorlar. Halkımızın da hoşuna gitti, vatandaşlarda oraya geliyorlar orda çocuklarla beraber iç içe olmaya başladılar. Onları bu vesile ile sosyalleştirmeye başladık. Ayrıca bizim fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezimizde de yüzlerce engelli yavrularımız var. Engelli yavrularımız için eğitim de alacakları atölyeler kuruyoruz.
PANDEMİ SÜRECİNDE VATANDAŞLARA YAPILAN DESTEKLER VE DEZENFEKSİYON ÇALIŞMALARI
- Zorlu bir pandemi sürecinden geçiyoruz. Salgınla mücadelede özellikle belediyelere önemli görevler düşüyor. Salgınlar mücadele, dezenfeksiyon ve vatandaşların ekonomik anlamda desteklenmesi konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Pandemi bitmedi, 2019 yılının son Aralık ayında başlayan Wuhan kentinde başlayan pandemi ülkemiz dahil tüm dünyayı sardı. Biz temizlik işleri müdürlüğümüz ve veteriner işleri müdürlüğümüz ile aktif bir çalışma içerisine girdik. 977 tane sokağımız var. Bu 977 tane sokağımızı A'dan Z'ye kadar 20'şer kez sürekli dezenfekte ettik. Böylece mikropların yayılmasını önlemeye çalıştık. Özel bir sisleme aracı aldık. O sisleme aracına özel dezenfektan malzemeleri koyduk ve bütün caddeleri sokakları dezenfekte ettik. Onunla da kalmadık; minibüslerin, otobüslerin, taksilerin tamamını, diş hekimi muayenehanelerini, kuaför salonlarını bütün Bayrampaşa'da bulunan iş yerlerini ilaçladık. Hatta şu an da ilaçlama isteyenlere de ekiplerimizi göndermeye devam ediyoruz. Muhtarlıklarımıza, okullarımıza, ibadet alanlarına, iş yerlerimize dezenfektan malzemeleri yolladık. Taksi durakları gibi yoğun kullanılan alanları rutin olarak ilaçlamaya devam ediyoruz.
HAYIREVİ, BAĞIŞLAR VE WHATSAPP HATTIYLA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE TAM DESTEK
Hükümetimizin bu konu da aktif bir çalışması oldu. Kira yardımından tutun da sosyal yardımları ağırlıklı bir şekilde gerçekleştirdiler. Biz de Bayrampaşa Belediyesi olarak Sosyal İşler Yardım Müdürlüğümüz vasıtasıyla özellikle ailelere ekonomik yardımlar yaptık. Sosyal yardımları artırdık. Gıda başta olmak üzere ette dahil, giyecek gibi bir çok şeyi misliyle dağıttık. Bağışçılarımız nakdi yardımda bulundular. Aynı şekilde onlarla da hem gıda hem giysi olmak üzere hayırevimiz aracılığıyla yürütüyoruz. Bu yardımların başında da eşim var. Allah ondan razı olsun. O da çeşitli yerlerden malzemeleri alıyor. Muhtaç insanlara ulaştırılmasına destek veriyor. Adak bağış kurban yerimiz var. Diyelim ki bir araba aldınız veya çocuğunuz oldu. Diyorsunuz ki; biz bunu hayırevine bağışlamak istiyoruz. Bağışladığınız adağı biz alıyoruz ikişer kilo haline getiriyoruz ve vatandaşa dağıtıyoruz. Maddi manevi desteklerimiz devam ediyor. Nakdi yardımlar da yapıyoruz. Bayrampaşa İyilik Gönüllüleri Platformu'yla kurmuş olduğumuz Whatsapp hattımız var. Biz hiç paraya karışmıyoruz. Vatandaşın TC kimlik numarasıyla İBAN numarasını alıyoruz. Siz diyorsunuz ki "Ben bağışçıyım" bize üye oluyorsunuz. Size o kişinin bütün özelliklerini yazıyoruz. Eşi vefat etmiş, kirasını ödeyememiş, 3 çocuğu var, fatura borçlarını ödeyememiş gibi. Topluyoruz, ihtiyaç olan rakamı Whatsapp'ta yayınlıyoruz. Siz giriyorsunuz. "İBAN No bana gönderebilir misiniz üç yüz lirasını ben yollayacağım" diyorsunuz. Başka biri geliyor "Beş yüz lirasını ben yollayacağım" diyor. Topluyoruz rakamı böylece ihtiyacı olan kişiye ulaştırıyoruz. Sonra başka birine geçiyoruz. Böylece yüzlerce, binlerce ihtiyacı olan ailelere Bayrampaşa İyilik Gönüllüleri Platformu'yla ulaştırıyoruz. Bu bizim çok önemli projemiz. Buradan bütün İyilik Gönüllüsü vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun.
YÜZ YÜZE EĞİTİME BELEDİYENİN DESTEĞİYLE SICAK BİR BAŞLANGIÇ
- Özellikle pandemi sürecinde çocuklarımız okullarından uzak kaldılar. Ciddi sıkıntılarımız oldu. Yavrularımızı yeniden okula alıştırmak belli bir zaman aldı. Sizin bu konu da destekleriniz oldu. Bundan da bahsedebilir misiniz?
Biz bunla ilgili olarak tüm okulların bahçelerinde şişme botlarla lunaparklar da görmüş olduğunuz oyun alanlarından 5 tane kurduk. Akşam 18:00'da başlıyor. Çocuklar kuyrukta. Pandemiden dolayı bölüm bölüm alıyoruz. Hastalık bulaşmasın diye. Aynı şekilde animasyonlar, baloncu amca, Hacıvat Karagöz, sihirbazlar buna bağlı bir sürü şeyler getiriyoruz. Çocukları eğlendiriyoruz. Sosyal medyamızı takip edenleri o anda sahneye çağırıyoruz. Hemen onlara oyuncak veriyoruz. Mısırcı, macuncu, şeker helvacısı var. Çocukları panayır havasında eğlendiriyoruz. Bende aralarına giriyorum. Onlarla fotoğraf çektiriyoruz. Aileler mutlu. Her okulun bahçesinde çocuklarımızın streslerini sıkıntılarını atacakları bir alanda buluşturuyoruz. Çocuklarımızı okula alıştırıyoruz. Eski o sıkıntılı zamanlarını unutturuyoruz. Anneler içinde boğaz turu yapıyoruz. Sanatçı getiriyoruz. Onlara hediyeler veriyoruz. Boğazın güzelliğini anlatıyoruz. İstanbul'u anlatıyoruz. Pandemi sürecinde bunalan vatandaşlarımızı psikolojik olarak rahatlatmaya çalışıyoruz. Böylelikle gönüllere girmeye çalışıyoruz.
15 YILDIR DEVAM EDEN "BALKAN COĞRAFYASI PROJESİ"YLE DEV KUCAKLAŞMA
- Bayrampaşa’da çok kültürlü bir yaşamın olduğu ilçelerimizden… Özellikle Balkan kökenli vatandaşlarımız var. Bu kültürel zenginliği korumak adına neler yapıyorsunuz? Pandemi sebebiyle kesintiye uğrayan Balkan seyahatleriniz devam edecek mi?
Balkan coğrafyasıyla ilgili 15 yıldır devam eden bir projemiz oldu. Balkanlarda bizim gitmediğimiz hiç bir yer kalmadı. Sancak Bölgesi'nde bizi çok severler tanırlar. Bayrampaşa'nın Boşnak kesimiyle özellikle Makedonya, Kosova ve Arnavutluk'tan gelen o ailelerin torunları bizde. Dolayısıyla aileleriyle bağlarını koparmamışlar. Bizi tanırlar yani. Pandemiden dolayı bu etkinliklere ara verdik ama ara vermemek lazım. Oralarda bizim bir medeniyetimiz var. Osmanlı oralarda 700-800 yıl kalmış. Zaruretten buraya gelmiş. Özel seçilmiş topraklardır oralar. Yeşilliği boldur. Karadeniz'e gittiğinizde sanki Balkan Coğrafyasına gitmiş gibi olursunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. İktidara geldiğinden beri oralara çok büyük destekler verdi. Oralara hiç destek yoktu. Yunus Emre Enstitüsü'ne vermiş olduğu desteklerle Balkan Coğrafyası ayağa kalktı. Binlerce eser yenilendi. İmar edildi ve halen yapılıyor. Novi Pazar'da Başkonsolosluk açıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Sancak bölgesinde artık bir Başkonsolosluğumuz var. 1400 yıllarında yapılmış çok güzel bir hamam var. Orayı kahve olarak kullanırlardı. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen yıl gittiğinde Novi Pazar'daki anlaşmasında o hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla onarılmasının protokolde imzasını yaptık ve şu anda onarılıyor. Allah nasip ederse Balkan Coğrafyası Projemizi önümüzdeki yıllarda yeniden devam edeceğiz. Diğer belediyelerdeki arkadaşlarıma da sesleniyorum; mutlaka kardeş şehir olsunlar ve oraya yatırımlar yapsınlar. Orada bulunmak zorundayız, bizim minnet borcumuz var. Oraya gittiğiniz zaman "Ben hala Osmanlıyım, ben Türküm" diyor. Bizim orayla gönül bağımız var. Ben Bayrampaşa Belediyesi olarak kendimi oralı, oranın bir parçası olarak hissediyorum.
Bayrampaşa Kariyer Merkezi çatısı altında da önemli çalışmalar yapıyorsunuz. Burada yıllardır iş sahibi olamayan vatandaşları, gençleri iş sahibi yapıyorsunuz. Bu projeyi bize anlatabilir misiniz? Bugüne kadar kaç tane vatandaşımız buradan iş sahibi oldu? İş arayan vatandaşlarımız buraya nasıl başvuruda bulunabilir?
"KARİYER MERKEZİNDEKİ MÜDÜR ARKADAŞA TALİMAT VERDİM: ÇANTANI ELİNE ALACAKSIN FABRİKALARA BİZZAT GİDECEKSİN"
Tabi burada önce şunun altını çizerek söylüyorum, öncelik Bayrampaşa ama dışarıdan gelen herkesi de kabul ediyoruz. Kariyer merkezimiz Kasım 2011’de kuruldu. Tam 10 yılını devirdi. Bizim burada 2021 tarihi itibariyle söylüyorum ki, elimizde ortalama 30 bine yakın aktif bir şekilde özgeçmiş var. Bu 30 bin özgeçmişin içerisinde, 17 bin 500 kişiyi biz işe yönlendirdik. Ortalama olarak da bir kişiyi 3 işe gönderdik. Beğenmedi tekrar geldi, tekrar başka bir işe gönderdik. Sonra da aradık işe girdiniz, mi girmediniz mi diye. Takibimiz oluyor ve sonrasında sistemden düşürüyoruz. İşe girmişse yazarız yanına, işe girdi ve istihdam edildi diye. Ondan sonra 52 bin civarında vatandaşımızla da birebir görüşme yaptık. Bizzat geldi kariyer merkezimize müracaat etti, dedi ki "Ben şoförüm". Soruyoruz B sınıfı mı, C sınıfı mı, D sınıfı mı, E sınıfı mı? Bizim elimizde iş yerleri var, ortalama bine yakın iş yeriyle anlaşmamız var. Ne istiyor bizden, vasıfsız eleman istiyor. Gelen insana soruyoruz, mesleğin var mı? Yok, vasıfsız. Tamam, seni vasıfsız olarak şuraya gönderiyoruz. Böylece bu merkezde kariyerlerine göre vatandaşlarımızı hiçbir bedel almadan, bizzat gönderiyor ve istihdama katkıda bulunuyoruz. Zaten normalde de istihdama hükümetimiz vasıtasıyla İŞKUR’larımız bunları yapıyorlar. Ama bizler belediye olarak da kendi istihdam alanlarımızı yaratmanın mücadelesini veriyoruz. Hatta bundan sonra da bu bin tane iş yeri yetmez. Talimat verdim kariyer merkezindeki müdür arkadaşa, "Çantanı eline alacaksın diğer fabrikalara da bizzat gideceksin, kendini tanıtıp anlaşma yapacaksın." dedim.
"5 BİN 722 TANE ATÖLYEMİZ VAR"
Perde sanatından, koltuk sanatına kadar 5 bin 722 tane atölyemiz var. Aksesuar ve iplik de dahil olmak üzere hepsi bütün atölyeler Bayrampaşa’da. Bütün bunlara gönderiyoruz vatandaşlarımızı. Hatta havaalanına temizlik elemanı istediler, yüzlerce temizlik elemanı gönderdik, güvenlik elemanı istediler gönderdik ve göndermeye de devam ediyoruz, inşallah.
-İstanbul’un en büyük problemlerinden bir tanesi de trafik ve otopark. Siz otopark üretme anlamında da ciddi manada bir çalışma yaptınız. Geldiğiniz son durumla ilgili bize bilgi verme imkanınız var mı?
"OTOPARK SAYISINI BİN 916'DAN 7 BİN 500'E ÇIKARDIK"
Ben belediye başkanı olmadan önceki otopark sayımız bin 916’ydı. Belki görevimizi bıraktıktan sonra da otoparklarla anılan belediye başkanı olarak tarihe geçeceğiz. Allah’a şükürler olsun, şu anda bizim toplam otopark sayımız 7 bin 500. Biz gerçekleştirdik ve yaptık. Şu anda bitmemiş ortalama 7 yerimiz daha var.
İBB'NİN ENGELİ KALKARSA BU SAYI 10-12 BİNİ GEÇECEK
Fakat maalesef İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni biz kaybettikten sonra bu projeler şu anda duruyor. Bunları da ilave ettiğimiz zaman 10-12 binin üzerinde otopark Bayrampaşa’yı süsleyecek.
Şimdi bunlar niye durdu? Biz bunların çoğunu başlattık fakat bunların bazıları yüzde 60, yüzde 50 bazıları da yüzde 70'i tamamlanabilmiş şekilde kaldılar. Yeni İBB başkanı bu mevcut projeleri normal olarak "Devlette devamlılık esastır" düşüncesiyle kaldığı yerden devam ettirmesi lazım. Doğrusu budur. Ben belediye başkanı olduğum zaman 4 proje vardı ve yarımdı bunlar. Aldım onları bitirdim. Dolayısıyla şu anda bu 7 yerimiz maalesef duruyor. Onlara üzülüyorum çünkü heba oluyorlar.
"2024’E KADAR BİTİREMEZLERSE YAZIK OLACAK"
Bakalım ne olacak, sonuç itibariyle 2024’e kadar bunlar burayı bitiremezlerse yazık olacak. Çünkü betonun gücü bitecek, demir oksitlenecek, demirin aktivitesi, gücü kalmayacak. Mesela bizim bir lunapark arazimiz var, biz oraya 30 milyon lira para ödedik. Allah razı olsun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önceki Başkanı Kadir Topbaş’tan, mekanı cennet olsun. Bizzat bize orada destek verdi. 30 milyon liraya orayı kamulaştırdık. Yeşil alan ama adam orayı lunapark olarak kullanmış tapusu sizde.
Biz orayı kamulaştırdık. Kartaltepe’yle Yıldırım Mahallesi’nin tam merkezi, iki mahalle tüm Bayrampaşa’yı ilgilendiriyor ve orası o şekilde kaldı. Oranın altı komple tam 1000 araçlık otopark olacaktı. Yolun altına komple giriyorduk. Ondan sonra onun içerisinde Saraybosna’da Başçarşı’nın sembolü olan bir çeşme vardır. O çeşmenin aynısını projeye koyduk. İçerisine bir cami koyduk, yürüyüş alanları koyduk, bisikletle gezi alanları koyduk ve mükemmel bir eser yapacaktık. Bir de yanına meydan projemiz vardı. Ama maalesef o eser şimdi gelin kilitli.
İBB'YE ÇAĞRI: GELİN BU PROJELERİ BİTİRİN
Daha sonra büyük bir programla inşallah bu yerleri size tek tek gezdireceğiz. Göreceksiniz ne halde olduklarını. Bıraktığımız yerde aynen kaldıklarını sizler de göreceksiniz ve üzüleceksiniz. Milli servet bunlar. O nedenle bunların aslında bitirilmesini biz belediye başkanı olarak arzu ediyoruz. Buradan da İBB'ye diyorum ki; Gelin bu projeleri bitirin. Bunlar halkın, hiçbirimizin değil. Sonuç itibariyle ama kamulaştırılmış, bedelleri ödenmiş yüzde 50’lilere 60’lara gelmiş yerleri bitirin. Bir şey kalmamış zaten. Bu ifadelerimi bir kez daha yinelemek istiyorum.
"TÜRKİYE'DE BİLİM MERKEZİNİ BAYRAMPAŞA OLARAK İLK DEFA BİZ KURDUK"
TEKNOFEST heyecanı devam ederken bilim ve teknolojiyi de konuşmadan olmaz. Özellikle Bayrampaşa Bilim Merkezi gençlerin, özellikle teknoloji aşığı çocuklarımızın rağbet gösterdiği bir yer haline geldi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bizim şu anda Bilim Merkezimiz var. Gençlerin çok rağbet ettiği ve yıllardan beri de sürekli TÜBİTAK'tan ödül aldığımız İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'yle birlikte ortaklaşa yaptığımız projeler var. Yavrularımızın üretmiş oldukları Küçük Bilim Adam projelerini hayata hakim kıldığımız Bilim Merkezi var. İlk defa Türkiye'deki Bilim Merkezini Bayrampaşa olarak biz kurduk 2008 yılında. Eski Belediye Başkanımız Hüseyin Bürge'ye de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Böyle hayırlı bir hizmeti başlattı. Ondan sonra biz aldık bu hizmetleri devam ettirdik. Bunu bir altın çağına doğru emin adımlarla getiriyoruz. Şu ana kadar Türkiye uluslararası ülkeler olmak üzere toplam o günden bugüne kadar 87 tane ödül aldık biz. Hep bu projelerden ödül aldık biz. İTÜ'den aldık Yıldız'dan aldık TÜBİTAK'tan aldık bu yerlerden aldık. Şimdi burada bizim 4 tane laboratuvarımız var bizim kimya, biyoloji, fen bilimleri ve kimya laboratuvarları yine aynı şekilde bir tane matematik laboratuvarımız var, bir tane kütüphanemiz var bir tane seminer salonumuz var ve burada bir tanede misafirhanemiz var. Mesela Osman Bey dediniz ki bana; "Başkanım bu akşam benim bir yerde kalmam gerekiyor nereyi önerirsiniz." Sizi misafirhanemizde ağırlayabiliriz. Yine burada bu kütüphanemizde 15 binin üzerinde kitabımız var. Öğrencilerimiz bu kütüphanemizden faydalanıyor. Yine aynı şekilde burada bilimsel eğitim veriyoruz biz. Her yıl ortalama 600 öğrenciye bilimsel eğitim veriyoruz. Nasıl seçiyoruz bunları biz? Okullara yazı yazıyoruz. "Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi olarak, bilime yatkın olan yavrularımızın ad soyadını bize gönderin." Ondan sonra bunları davet ediyoruz biz. Merkezimizde onlara eğitim veren, danışabileceği öğretmenlerimiz var. O saymış olduğum dallardan hepsinden eğitimli öğretmenlerimiz var. Bunlar vasıtasıyla biz bu yavrularımıza bunu öğretiyoruz. TÜBİTAK'tan lise öğrencileri araştırma projelerinde İstanbul Avrupa Bölgesi biyoloji kategorisinde ikinciliği aldık. Yine aynı şekilde Avrupa Bölgesi Kimya kategorisinde üçüncülüğü aldık. Yine TÜBİTAK'ın Biyoloji kategorisinde yine ikincilik aldık. Yine aynı şekilde TÜBİTAK'ın matematik kategorisinde ikincilik aldık. Yine aynı şekilde TEKNOFEST'te inovasyon kategorisinde ikinci olduk geçen yıl. Yine aynı şekilde onur ödülleri aldık. Yine biyoloji kategorisinde üçüncülüğü aldık ve sağlık kategorisinde yine ikincilik ve üçüncülük aldık. Şimdi de TEKNOFEST'te biyoteknoloji yaratıcı fikirler kategorisinde yarışıyoruz. TEKNOFEST'te şu anda ayrıca standımız var devam ediyoruz. 3 dalda ordayız ve burada biz inşallah ödül bekliyoruz. Pazar günü biliyorsunuz Nobel ödüllü Aziz Sancar Bey'in elinden inşallah ödül alacağız. Dolayısıyla finale kaldık 3 projede finale kaldık ve böylece Milli Teknoloji Hamlesine de Bayrampaşa belediyesi bilim merkezi olarak biz buna katkı sağlıyoruz Allah'ın izniyle ve bunda da iddialıyız. Heyecanlı anlatıyorum yavrularımız orda şimdi ve bu nedenle Yıldız Teknik Üniversitesi'nde bilim teknoloji alanında proje yarışması yapıyoruz ve yine bu tür yarışmalarımıza birim merkezinde inşallah devam ettiriyoruz.
BAYRAMPAŞA'YA NECMETTİN ERBAKAN MİLLET BAHÇESİ MÜJDESİ
Başkanım, anlattıklarınızdan da görülüyor ki pek çok projeyi gerçekleştirmişsiniz. Bundan sonra yapacaklarınız arasında hangi projeleriniz olacak? Necmettin Erbakan Hocamızın adının yaşayacağı bir millet bahçesi projeniz var. Bunlardan da bahsedebilir misiniz?
Biraz önce içerde Ülke TV yayınında söylemiştim. Orada bir bilim merkezinin de içinde olabileceği 40 bin metrekarelik millet bahçesi yapıyoruz.
AÇILIŞINI BAŞKAN ERDOĞAN YAPACAK
Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Millet Bahçesi'ni yine Erbakan Hocamızın temelini atmış olduğu ve motor üretimi yapmış olduğu Gümüş Motor Fabrikası'nın (Pancar Motor) olduğu alana yapacağız. Burada tamamı 40 dönüm olan dev bir millet bahçesini kısmet olursa yapacağız. Altına 3 kat otopark yapıyoruz. Millet bahçesi projesi bizim için çok çok önemli... İçerisinde devasa bir kütüphanesi olacak, içerisinde şu gördüğünüz gibi aynı şekilde mükemmel bir park olacak. Süs havuzundan yeşil alanına kadar olacak. Bisiklet sürmek için alanları, yürüyüş alanları var. İçerisine inovasyon merkezini kuruyoruz, uzay merkezini kuruyoruz, bilim ve teknoloji merkezini kuruyoruz. TEKNOFEST ile ortak yapıyoruz ayrıca bunu. Selçuk Bayraktar Beyle görüştük sağ olsun bize de fikir verdi. Burayla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum Beyden de rica ettik. Allah razı olsun ondan, çok büyük emeği var. Kendisine burada huzurlarınızda Çevre ve Şehircilik Bakanımıza çok teşekkür ediyorum ve bu arazinin bize sağlanmasıyla ilgili olarak çok büyük destekte bulunmuştur. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız açılışını yapacak. Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın adını taşıyacak. İnşallah bu projemiz de 2023 öncesi bitecek.
"YIL SONUNDA KAZMAYI VURUYORUZ"
Bu yılın sonunda kazmayı vuruyoruz. Proje bitti ihalesi başladı şu anda. Böyle mükemmel bir eseri biz Bayrampaşa'ya kazandırıyoruz. Ben bunu anlatırken heyecanlanıyorum. Böylece Bayrampaşa halkıma 40 bin metrekarelik bir millet bahçesini kazandırıyorum. İnşallah artık zamanlarını burada da geçirebilecekler. Burası beton yığınına dönüşecek bir site olacaktı. Biz bunu engelledik ve burayı yeşil alan haline getirdik ve Bayrampaşa halkına hediye ettik..
Erbakan Hocamızın anısına da güzel bir hediye olmuş.
Osman bey, evet tabi bunun fikir babası İskender Paşa Camimizin İmamı Hatibi Şeyh Mehmed Zahid Kotku Efendi Hazretleridir. O fabrikanın kurulması ile ilgili fikri bizzat Necmettin Erbakan hocama vermiştir. Necmettin Erbakan hocam da orada Gümüş Motor Fabrikası'nın kuruluşunu yapmış ve orada yıllar boyunca da işin başında olmuş ve motorları üretmiştir.
Erbakan müzesi mi?
Evet aynen öyle. İçerisine bir tane de Erbakan Hocamızın ürettiği motorların sergileneceği müze yapıyoruz. O müzede de Erbakan hocamızın hatıralarını sergileyeceğiz.
MİLLET KIRAATHANESİ
İlave etmek istediğim bir şey var. Büyük bir Millet Kıraathanesi ayrıca kuruyoruz. Yakında bitiyor. Bayrampaşa'nın merkezinde Yahya Kemal Parkımız var. Parkın içerisinde yaptık.
Ayrıca kısa bir zaman içinde iki katlı muhteşem bir yüzme havuzunu Bayrampaşa halkına inşallah kazandırmanın mutluluğunu yaşayacağız. Hanımlar şimdi diyecek ki; "ya başkanım bize hiç proje yok mu?. Hanımefendilerle ilgili aktivite merkezimiz olacak ayrıca. Bu aktivite merkezimizin içerisinde oturma alanları olacak, çaylarını kahvelerini içebilecekleri, hobilerini yapabilecekleri alanlar olacak. Resim yapacaklar.
Bunu nerede yapıyorsunuz?
Bu projemizi de Altmışıncı Yıl Parkında gerçekleştiriyoruz. Kartaltepe'de yeni bir kütüphane daha yapıyoruz. O kütüphanenin içerisinde ortalama 10 bine yakın kitap olacak, o da yakında bitiyor. O bölgede 4 tane okulumuz var. Öğrencilerimiz gelecekler oradan faydalanma imkanına kavuşacaklar.