"Polonya'nın Venedik'i" olarak anılan Wroclaw kentinin simgeleri haline gelen yüzlerce "cüce figürü", şehre gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Birçok kişi, cücelerin yerini gösteren haritalarla "cüce avına" çıkıyor.

Wroclaw kenti, Polonya'nın güneyinde, yaklaşık 650 bin nüfuslu bir şehir. İçinden geçen Oder nehrinin kolları nedeniyle bu tarihi kent "Polonya'nın Venedik'i" olarak adlandırılıyor. Wroclaw, ülkenin diğer büyük şehirlerinden başkent Varşova veya Krakow kadar fazla ziyaretçi çeken bir şehir değil ancak kentin birçok semtine yerleştirilmiş 400'den fazla küçük cüce heykel veya figürü, Wroclaw'ın en bilinen simgelerinden biri olmuş durumda.

Wroclaw'ın 20-30 santimetrelik cüceleri, hem çocukların hem de ilginç hikayeleri sayesinde “cüce avcılarının” ilgisini çekiyor. Şehir merkezinde satılan ve en az 400 cücenin yerini gösteren haritaları alanlar, tek tek cücelerin yerini tespit etmeye ve "cüce avı" oyununu bitirmeye çalışıyor. Hatta bu heykellerin yerini içeren cep telefonu uygulamaları bulunuyor. Cüceleri tek tek göstermek için rehber eşliğinde turlar bile düzenleniyor.

CÜCELER KOMÜNİZM KARŞITI GÖSTERİLERİN SİMGESİYDİ

Çoğu Wroclaw'ın merkezinde bulunan cüceler, bazen bir sokağın köşesinde, bazen bir duvar dibinde, kimi zaman bir kapının girişinde insanların karşısına çıkıyor. Bronzdan yapılmış bu cüce figürlerinin ilginç bir hikayesi var.1980'lerin ilk yıllarında Polonya'da dönemin komünist propagandasını protesto etmek isteyen bir grup, Wroclaw Üniversitesinden bir sanatçının önderliğinde duvarlara "haylaz cüce" resimleri çizmeye başladı.

Buradaki amaç ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları protesto etmekti. Cücelerle başlayan hareket kısa sürede halk arasında yankı buldu ve genişledi. Ardından Wroclaw sokaklarında "cücelerin haklarını savunmak" için gösteriler ve yürüyüşler düzenlenmeye başladı. Güvenlik güçlerinin "cüce haklarını savunan" protestocuları gözaltına alması haberlere konu olunca hem bu fikir hem de gösteriler ülkeye yayıldı.

Wroclaw'da, 1988'de 10 bin kişinin katılımıyla düzenlenen gösteriye katılanlar cücelerden esinlenerek koni şeklinde turuncu şapkalar giydi ve "Cücelere özgürlük" sloganları attı. Bu olay "Cücelerin Devrimi" ve "Turuncu Alternatif" olarak Polonya tarihine geçti. Aynı zamanda komünist rejimin çökmeye başladığı mesajı Polonya'dan dünyaya verilmiş oldu.

Wroclaw Belediyesi, Polonya'da komünizmin çökmesinden sonra 2001'de bu hareketi anmak için şehrin merkezinde gösterilerin yapıldığı yere bir heykel dikmeye karar verdi. "Baba cüce" adı verilen heykelin dikilmesinden birkaç yıl sonra da Polonyalı bir sanatçı küçük cüce heykelleri yaparak şehre yerleştirmeye başladı.

Yıllar içinde heykellerin sayısı 400'ü aştı. Bugün Wroclaw kentinin simgesi olan cüce heykellerinin her biri farklı bir karakteri temsil ediyor. Aralarında kasap, doktor, bankacı, postacı gibi birçok mesleği simgeleyen cücelerin sayısı yıllar içinde artmaya devam ediyor. Hatta Wroclaw'da her yıl eylül ayında "Cüce Festivali" bile düzenleniyor.

Yorumlar 0 Yorum Var