2023'te yapılacak genel seçimler için parlamenter sisteme dönüş vaadinde bulunan Millet İttifakı üyeleri açıklamalarını bu kapsamda hazırlayıp, aynı dili kullanmaya özen gösteriyor.

Millet İttifakı ortak dil kullanmaya ne kadar ehemmiyet gösterse de fire vermeye devam ediyor. 2 Ocak 1998 yılında yayınlanan bir TV programına katılan CHP'li İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Gazeteci Taha Akyol, o günlerde parlamenter sisteme sert eleştiriler getiriyor.

2023 seçimleri öncesi Millet İttifakı'nın dilinden düşürmediği parlamenter sistem methiyeleri herkesin malumu. 2 Ocak 1998 yılında NTV'de yayınlanan Püf Noktası'na katılan CHP'li İlhan Kesici ve Gazeteci Taha Akyol'un yaptığı açıklamalarsa günümüzde peşinden koştukları idealle taban tabana zıt. İkili o günlerde parlamenter sisteme sert eleştiriler getirerek yönetim biçiminin değişmesi gerektiğinin altını çiziyor.

''PARLAMENTER DEMOKRASİ ESKİDİ''

CHP'li İlhan Kesici o günlerde yaptığı açıklamada, ''Bu topraklarda iddiasız milletler şimdiye kadar hiç yaşayamadılar. Bundan sonra da yaşayamazlar. Bizim milletimiz iddialı bir millet ama bu iddialı milletin özlemlerinin yerine getirilebilmesi için de buna izin veren bir siyasal sisteminin olması lazım. Peki, bizim siyasal sistemimiz ne? Bir kere bu parlamenter demokrasi eskidi. 1930'ların 1940'ların sistemi. Bunun uygulaması daha da vahim bir halde. Böyle bir mekanizmanın Türkiye'nin hakkını vermesi mümkün değil.'' ifadelerini kullanıyor.

''1 YILINI DOLDURABİLEN HÜKÜMET YOK''

Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Taha Akyol'sa ''Türkiye bırakın 10 yılını doldurmayı 1 yılını doldurabilen hükümet görmedi.'' diyor.

İkili program boyunca tek başına iktidar dönemlerindeki büyüme hızına dikkat çekerek, parlamenter sistemin doğurduğu koalisyon krizine vurgu yapıyor.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Veli aktaş 25.10.2021 14:17
    Koltuklarını kaybedenler güçlendirilmiş parlamenter sistem diyorlar.zaten bunu söylerken kendileri bu sistemin çürümüş eskimiş olduğunu kabul ediyorlar.hala eski koalisyonları özlüyorlar.koalisonların ömrü ortalama 1,5 yıl.kaybettileri eski güçlerini bu çürümüş eskimiş sistemde arıyorlar.bunların derdi hizmet değil koltuk.zaten meral hanım "selo ile kahve içebilirim diyor" daha ne diyeyim.15 temmuz darbesinden önce"ben başbakan olacam diyordu"gerisi hikaye.
  • Nuh 20.10.2021 15:06
    Direk yöneticimi.seçme fırsatını yakalamışken dolaylı yoldan entrikalarla hükümet kurdurup ona itaat etmeye zorlanmak ne menem bir çelişki değilmi?.benim oyumun ve tercihimin bir değeri yoksa niçin seçim yapılacakki?.ben birilerinin tercihine değil kendi seçimime değer veririm.seçilir veya seçilmez. Hakkıyla ve direk seçim kazananda benim devlet başkanımdır saygı duyarım.
  • MSELİM 19.10.2021 23:36
    parlementer sistem batının sistemi başkanlık sistemiyse ceddimizin özümüzün sistemi. batının sistemiyle yıllarca boğuştuk emeklemkten yürümeye geçemedik halbuki özümüzün sistemiyle imparatorluklar kurup dünyaya hükmetmiştik çok şükür şimdi yine özümüze döndük bırakın yürümeyi koşmaya başladık.
  • izmir-doğru söyler 13.10.2021 12:07
    50 yıldır parlementer sistemi gördük faydasını görmedik bürokrasi üstüne bürokrasi oyalama vakit kaybı milet başbakan tamam yapılsın diyor tasarıyı cumhurbaşkanı veto ediyordu geçmişte cumhurbaşkanları derin devlete bağlı gibi halkın kararlarını yok sayıyordu o dönem kapandı.
  • mahmut 13.10.2021 10:12
    6 liderden 1 lider olmuyor diyen taha akyol bugünkü 6 muhalefet liderin görüşmesinin akibetini kendi ağzıyla 23 sene önce söylemiş.
Daha fazla yorum görüntüle