Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yürüttüğü projeleri hızlandıracak yeni bir altyapı tesisi kuruyor. ‘Demir Kuş’ olarak adlandırılan uçuş kontrol sistemi entegre test tesisi Şubat 2022'de faaliyete geçecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yerli ve milli ürünlerin daha hızlı bir şekilde üretilmesi için çalışmalarını ve yatırımlarını hızlandırdı. ‘‘Demir Kuş‘‘ (Iron Bird) olarak adlandırılan uçuş kontrol sistemi entegre test tesisi ile yerli ve milli ürünlerin geliştirme, sertifikasyon ve üretim süreçlerinin hızlanması hedeflenirken; 2022 yılının Şubat ayında faaliyete geçmesi planlanan tesis Türkiye’de havacılık alanında bir ilk olacak.

MMU İÇİN DE KRİTİK ÖNEME SAHİP

Projelerin geliştirilmesini kolaylaştıracak altyapı çalışmalarını sürdüren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii kurulumunu başlattığı ‘‘Demir Kuş“ tesisi ile özellikle HÜRJET ve HÜRJET’in farklı konfigürasyonlarının kritik sistemlerinin birbirleri ile entegre olarak test edilmesi ve doğrulanması için güçlü bir altyapı sağlayacak. Kazanılacak kabiliyetler, Türkiye’nin beka projesi olarak adlandırılan Milli Muharip Uçak için de kullanılacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendislerince tasarlanan ve kurgulanan test tesisi ile uçak üzerinde kullanılacak bütün uçuş kritik ekipmanlar test edilecek.

TESİS 30 YILI AŞKIN SÜRE FAALİYETTE KALACAK

Test faaliyetlerinin sürdürüleceği sistemler arasında Uçuş Kontrol Sistemi, Hidrolik Sistem, İniş Takımı Sistemi, Elektrik Sistemi (Simülasyon ve gerçek),  Basitleştirilmiş Kokpit ve Aviyonik Sistemler yer alacak. Yaklaşık 50‘ye yakın kişinin çalışacağı tesisin 30 yılı aşkın bir süre ile faaliyet göstermesi hedefleniyor.

"SANAL İKİZ İÇİN DE ÖNCÜL VERİ MERKEZİ OLACAK"

Kurulacak test tesisi ile ilgili konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şöyle konuştu:

‘‘Ülkemiz için ilkleri yapmaya devam ediyoruz. Bu yapı Türkiye’de bir ilk ve Dünya'da sayılı firmaların kabiliyetleri arasında yer alıyor. Karşı yükleme sistemleri ile uçağın tüm kontrol yüzeylerine, çevresel şartlardan dolayı meydana gelecek olan ve manevralar esnasında maruz kalınabilecek yükleri uygulayarak, uçuş kontrol sistemi çıktılarının gözlemlenmesine olanak sağlanacak. Gerçek zamanlı kayıt, yeniden oynatma ve anlık analiz özellikleri ile toplanan veriler ‘Sanal İkiz‘ konseptinin çalışması için de öncül veri merkezi olarak tasarlandı.“

Yorumlar 11 Yorum Var
  • ali 13.10.2021 17:00
    chp iktidara gelirse Ak parti iktidarının yaptığı hizmetleri gömmeye ömürleri yetmez. Halk bu chp yi öyle bir gömdüki. 60 yıldır iktidar yüzü göremediler. Son çare fetö ve ermeni pkk ya bel bağladılar.
  • Fetih Ruhu 13.10.2021 14:33
    Toprak altında yatanı toprak üstünde yaşayanından çok olan bu şehitler ülkedine her kim bir çivi çakıyor,bir tuğla işliyorsa,Cenabı Hak iki cihanda yolunu açık etsin,yar ve yardımcısı olsun,Dünya Mazlumlarının baktığı bayrak
  • Selim 13.10.2021 14:22
    Arda gibi hazımsızların yorumu, bir okul hademesinin ileri beyin veya kalp cerrahisi hakkında fikir beyan etmesi gibi bir şey. Ne geçmişimizi ne bugünümüzü bilmeden sırf muhalefet olsun diye konuşan ya da yazanlar. Bu teknolojilerin detayını bari YouTube da Temel Kotil den, Mahmut Akşit den dinleyin de cahilliğiniz bir parça gitsin. Türkiye bin savunma sanayiindeki gelişimi öyle bir hale geldi ki Amerika, İsrail gibi hasımlarımız bunu engelleyemediği için aslında gizli savaş sebebi olarak değerlendiriyorlar
  • Kadir yılmaz 13.10.2021 13:26
    Lütfen kalbi , gözü , gönlü mühürlü arkadaşlar akıllarının ve hafzalalarının almayacağı konularda yorum yapmasınlar. Onlar eskişehirdeki sarhoş heykeline baksınlar mesela elindeki şarap şişesi orantısız ve büyük olmuş.
  • Ramo 13.10.2021 13:24
    Sonuna kadar Millet çe yanınızdayız . Eğer Son 15 yılda yapılanların yarısı 85 yılda yapılsaydı şimdi dünya ABD yi değil Türkiye'nin gücünü konuşuyor olurdu ...
Daha fazla yorum görüntüle