Taliban heyeti ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında gerçekleştirilen ikili zirve sona erdi. Görüşmeye ilişkin basın açıklaması yapılıyor.

Afganistan'dan Talibanlı heyet dışişleri Bakanlığı ile görüşe yapmak üzere Türkiye'ye gelmişti. Ankara'ya 14:00 sularında gelen heyet Bakanlıkta zirve gerçekleştirdi. Yapılan görüşme sona ererken, zirveye ilişkin Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi.

Bakan Çavuşoğlu konuyla iligili basın toplanrısı gerçekleştiriyor. Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

İlgili kurumlarımızla beraber bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede Afganistan'daki son durumla alakalı bilgiler aldık. Acil ihtiyaç olan insanı yardımların ulaştırılması gerekiyor. Şimdi kapsamlı bir yardım paketi için çalışıyoruz. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Bu konuda son gelişmeler hakkında kendilerinden bilgi aldık. Ayrıca terörle mücadele önemli. DAEŞ'in saldırılarını gördük. TALİBAN yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Batılılar gibi üstten bakarak emirler değil tavsiyeler verdik. Etnik ve dini gruplardan kişilerinde yönetime dahil edilmesi gerektiğini anlattık. 

Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusundaki tavsiyelerimizi bugün bir kere daha paylaştık. Kadınların, çocukların ve kızların eğitimi konusunda, kadınların iş hayatına katılması konusunda tavsiyeler verdik. Bunları batılı bir ülkenin tavsiyesi olarak görmeyin dedik. 

Bizim orada yaşayan vatandaşlarımızla, dönmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili konuştuk. TİKA'nın orada ofisi var. Havaalanlarının işletilmesi için özellikle düzenli uçuşların başlatılabilmesi tüm gerekli önlemleri kendilerine anlattık. 

Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve diğer kurumlara gidip görüşmeler gerçekleştirecekler. Afganistan'a dönmek isteyen Afgan göçmenler için ellerinden gelen desteği de vereceklerini söylediler. Bundan sonra göç akımı olmaması içinde kendileriyle görüştük. 

Yorumlar 2 Yorum Var
  • İstanbul 14.10.2021 19:59
    Helal olsun Dışişleri ne Tüm dünya apışmıştırrrrr ab abd mort olmuşturrrr Adamı getrittiler dostane tavsiyeler yapmışşş Çavuşoğlu adamsınnnn
  • Başkan 14.10.2021 18:04
    ABD den bunlara yüklü miktarda dolar kaldı.Hiç bir şeyi karşılıksız yapmamalıyız