Dün tüm dünyayı sarsan bir olay yaşandı.

ABD'li ünlü aktör Alec Baldwin, yeni filmi 'Rust'ın çekimleri sırasında kurusıkı silahla yanlışlıkla görüntü yönetmeni ve yönetmeni vurdu.

New Mexico'daki olayda görüntü yönetmeni Halyna Hutchins hayatını kaybetti, yönetmen Joel Souza ise yaralandı.

Hutchins 42, Souza 48 yaşındaydı.

Olayla ilgili emniyet soruşturma başlattı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Baldwin, hayatını kaybeden görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'i "bir eş, bir anne ve büyük hayranlık duyduğumuz çalışma arkadaşımız" diyerek tanımladı.

'YAŞADIĞIM ŞOKU VE ÜZÜNTÜYÜ ANLATACAK KELİME BULAMIYORUM'

Baldwin mesajında şu satırlara yer verdi: "Bir eş, bir anne ve büyük hayranlık duyduğumuz çalışma arkadaşımız Halyna Hutchins'in hayatını kaybettiği trajik kazaya dair yaşadığım şoku ve üzüntümü anlatacak kelime bulamıyorum."

[Halyna Hutchins] Halyna HutchinsYaşanan trajik kazanın ardından akıllara kurusıkı silahların ölümcül olup olmadığı yeniden tartışma konusu oldu.

Türkiye'de setlere kurusıkı silah sağlayan ve onların kullanımı konusunda çekimlerde hazır bulunan Silah Satıcıları ve Kullanıcıları Derneği (SİLSAD) Başkan Yardımcısı Fatih Özkan, kurusıkı silahın adam öldürmeyeceğini ifade etti.

"KURUSIKI ADAM ÖLDÜRMEZ"

Özkan, şu açıklamayı yaptı:

"Kurusıkı adam öldürmez. Ama karşıdakini tedirgin ederse, bir tehdit unsuru olarak. Karşıdaki vatandaşta da gerçeği varsa ölümle sonuçlanabilir. Mahkemelerde buna beraat vermiştir çok defa"

Özkan, kurusıkı tabancada gerçek mermi kullanma gibi bir durumunun olmadığını söyledi.

"Kurusıkı tabancaların çok sert bir materyali var. Gerçek silahın malzemesi de esneyen bir çelik. Piyasada dönüşün yapıyorlar, Facebook'ta satıyorlar 3-5 bin liraya. Zaten onları biz emniyete şikayet etmiştik."

Kurtlar Vadisi, Deli Yürek ve Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz gibi dizilere kurusıkı silah temin ettiklerini ifade eden Özkan, bu dizilerde hiç gerçek silah kullanılmadığını belirtti.

Özkan, yabancı filmlerde genelde gerçek silah kullanıldığını aktardı.

"Gerçek silahların namluları kapatılarak kurusıkıya dönüştürülüyor. Türk kafası kurusıkıyı gerçeğe değiştiriyor. Yabancılar da gerçeği kurusıkıya çeviriyor"

Gerçek silahların kullanılma nedeninin ise silah firmalarının ürettiği silahları tanıtmak amaçlı olduğunu söyledi.

Türkiye'de ise silahın reklamı yasak. Dizilerde veya filmlerde silah markası yayınlayamıyor.

Özkan, bu durum göz önüne alındığında şüpheli bir durumun ortaya çıktığını söylerken, "O tabancalara o mühimmatın nasıl geldiği sıkıntı. Bence şüpheli bir durum" dedi.

KURUSIKI SİLAH NEDİR?

Gaz ve ses fişeği atabilen kurusıkı tabanca, silahseverler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. 

5729 sayılı kanuna göre, ses ve gaz fişeği atabilen silahlar kurusıkı silah olarak adlandırılıyor.

Çalışma şekli normal bir tabancı gibiyken tek farkı mermi çekirdeklerinin olmaması.

Film sektöründe normal mermi yerine kurusıkı mermiler kullanılıyor.

Çok inandırıcı görünmelerinin sebebi de aslında değiştirilmiş gerçek mermiler olmalarından kaynaklanıyor.

Normal olarak mermilerde bir kovan kısmı oluyor. Bu ona hız veren patlayıcı tozun (barut) içine konduğu kısım. Silah ateşlendiğinde bu barutu tutuşturuyor o da kovanın ucundaki asıl tehlikeli kısım olan mermi çekirdeğini fırlatıyor.

Kurusıkı mermilerde ise, sadece ucunda mermi çekirdeği olmayan bir kovan atılıyor.

28 YIL SONRA AYNI TRAJEDİ

Bruce Lee'nin oğlu Brandon Lee, 1994 yapımı Karga (The Crow) filminin setinde yaşanan ihmal nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Brandon, ünlü oyuncu Bruce Lee ve onun Amerikalı eşi Linda Lee Emery'nin oğluydu.

Rol aldığı The Crow filminin setinde başka bir aktör tarafından yanlışlıkla vurulup öldürülen Brando Lee'nin ablası, bu son olaya da duyarsız kalmadı.

Babası Bruce ve kardeşi Brandon'ın adına açtığı Twitter hesabını kullanan Sharon Lee, yaşanan trajediyle ilgili bir mesaj paylaştı. Sharon Lee, kalplerinin, olayda hayatını kaybeden Hutchins ile yaralanan Souza'nın aileleriyle birlikte olduğunu belirterek "Hiç kimse Film setinde bir silahla öldürülmemeli" diye yazdı.

 

'HOLLYWOOD BU KAZADAN HİÇ DERS ÇIKARMADI'

Sharon Lee'nin bu paylaşımına takipçilerinden çok sayıda mesaj geldi. Bir gazeteci olan Mark Harris, Brandon Lee'nin ölümünün, mesleğinin ilk yıllarında takip ettiği olaylardan biri olduğunu belirterek "Bu olay bana film setlerinde ömür boyu sürecek bir silah korkusu bıraktı" diye yazdı. Sharon Lee'nin bir başka takipçisi de kendi kuşağından birçok kişinin Brandon Lee'nin başına gelenleri asla unutmadığını belirtti. Başka bir Twitter kullanıcısı da Hollywood'un Brando Lee olayından hala bir ders çıkarmamış olduğunun ortaya çıktığını vurguladı. Birçok kullanıcı, özellikle de Brandon Lee'nin trajik kaybından sonra film setlerinde ateşli silahlarla ilgili gerekli önlemlerin alınmamış olmasını eleştirdi.

FİLM ÇEKİMLERİ SÜRERKEN ÖLMÜŞTÜ

Brandon Lee'nin babası Bruce Lee hayatının son günü, "Game Of Death" adlı filmini bitirmek için yapımcısı Raymond Chow'la görüşmeye gitti. İkili akşam yeniden görüşmek üzere ayrıldılar. Başağrısından yakınan Lee, bir aspirin karışımı olan Equogesic aradı. Yatıp uyudu ve bir daha uyanamadı.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar 0 Yorum Var