Türkiye, insansız hava ve kara araçları teknolojisinde adından söz ettirmeye devam ediyor. Amerikan dergisi Forbes, Amerika'nın bu piyasadaki en ciddi iki rakibinden birinin Türkiye olacağını yazdı.

İnsansız hava araçları (İHA) üzerine çalışan ve bu konu hakkında da "Swarm Troopers: How Small Drones Will Conquer The World (Sürü Birlikler: Küçük İHA'lar dünyayı nasıl fethedecek)" adlı kitabı çıkartan David Hambling, Forbes dergisi için kaleme aldığı yazıda, ABD'nin ürettiği insanız kara araçlarını (İKA) inceledi.

Amerikan İKA'larının gücünden uzun uzun bahseden Hambling, bu askeri teçhizatların tatbikatlarda kullanılmaya başlandığını belirtti.

ABD'NİN İKİ CİDDİ RAKİBİ VAR

Görüş yazısına Amerikan ordusu içindeki subayların İKA'lar hakkındaki düşüncelerini de taşıyan yazar, ABD'ye bu konuda en ciddi rakip olarak ise sadece Rusya ve Türkiye'yi gösterdi.

Rus İKA'ları dışında ABD'nin ciddiye alması gereken başka bir rakibi daha olduğunu kaydeden Hambling, şu an olmasa bile Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda -tıpkı SİHA'larda olduğu gibi- bu piyasanın önemli gücü olacağını vurguladı:

"Geçen yıl Türkiye, roketler dahil olmak üzere bir dizi silah seçeneğine sahip silahlı İKA'lar üreteceğini açıkladı. Türkiye son derece başarılı bir İHA ihracatçısı. Bu Türk yapımı silahlı robotlar da (İKA) yakında Kuzey Afrika ve diğer yerlerdeki savaş alanlarında ortaya çıkmaya başlayabilir. ABD'ninki kadar sofistike olmayabilirler. Ancak yine de karşı koymak için taktikler geliştirilmesi gereken tehlikeli yeni rakip olabilirler."

TÜRKİYE İKA'LARDA SERİ ÜRETİME BAŞLIYOR

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen orta ve ağır sınıf insansız kara araçlarının seri üretimine yönelik imzalar, 9 Kasım'da atılmıştı. Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Muharebe ortamında amacımız kuvvetlerimizin hasımlarına korku salan ve onları alt eden bir imkana kavuşması, görünmeden gören, sezilmeden sezen, vurulmadan vuran bir yapıya kavuşması" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'NİN İNSANSIZ KARA ARAÇLARI (İKA) NELER?

HAFİF SINIF İNSANSIZ KARA ARAÇLARI: Meskun mahal operasyonlarında kullanılmak üzere, zor şartlarda taktik harekat kabiliyetine sahip, kolay taşınabilir, keşif gözetleme, EYP tespit, haritalama, silah modülü, patlayıcı taşıma bırakma amacı ile kullanılabilen, gelişmiş haberleşme yeteneği sayesinde uzaktan kontrolleri sağlanabilen farklı konfigürasyonlardaki Hafif Sınıf İnsansız Kara araçları, zorlu arazi koşullarında güvenlik güçlerinin etkinliğini artırıyor.

Esetron Firması tarafından üretilen; GEKO, KOMANDO, KAMİKAZE İKA, EJDER

Hoytek Firması tarafından üretilen; ABRA, NAGA

Altınay Firması tarafından üretilen; KARAKULAK, VAŞAK

Arox Firması tarafından üretilen; FCR-360 İKA

Elektoland Firması tarafından üretilen; TEOMAN, TMR-I DİNÇER, TMR CEYLAN, TMR II KUTLU, ACROB, ZAFER

ASELSAN Firması tarafından üretilen; ERTUĞRUL

bu alanda üretilen İKA'larımız.

ORTA SINIF İNSANSIZ KARA ARAÇLARI: Her türlü arazi koşuluna uyum sağlayan, silah sistemi ve ihtiyaç duyulan farklı faydalı yüklerin takılabildiği, uzaktan kontrol paneli üzerinden manuel uzaktan sürüş özelliklerinin yanı sıra, yarı otonom kontrol edilebilen ve üstün hareket kabiliyetine, yapay zekâ sayesinde hedef tanımlama, sınıflandırma ve önceliklendirme algoritmaları sayesinde tehditleri tespit ve takip etme yeteneklerine sahip, stabilizasyon yetenekleri sayesinde hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabilen araçlar, zorlu arazi koşullarında görev yapabiliyor.

ASELSAN ve Ulusal Makina Firmaları tarafından geliştirilen; ASLAN

ASELSAN ve Katmerciler Firmaları tarafından geliştirilen; UKAP

Best Grup Firması tarafından geliştirilen; FEDAİ

Elektoland Firması tarafından üretilen; HANÇER, BOĞAÇ

HAVELSAN ve Tekatron firmaları tarafından üretilen; BARKAN

bu alanda üretilen İKA'larımız.

AĞIR SINIF İNSANSIZ KARA ARACI: "Gölge Süvari" uzaktan komuta hareket kabiliyetine, göreve uygun faydalı yüklerin entegrasyonuna imkân veren tasarımı ile ateş desteği başta olmak üzere keşif ve gözetleme, lojistik destek, taktik aldatma, istihkam keşif, haberleşme rölesi, askeri tahliye gibi her türlü görevi karşılayacak bir otonom insansız kara aracıdır. FNSS firması tarafından M113 platformu üzerine inşa edilen "Gölge Süvari" araç ailesi, aynı zamanda opsiyonel olarak insanlı kullanım imkanı da veriyor. "Gölge Süvari" aracında termal Kamera başta olmak üzere, farklı kamera sistemleri entegre edebilme opsiyonuna sahip STM TOGAN Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi bulunuyor. Söz konusu İHA, 50 metre irtifada otonom olarak Gölge Süvari aracını takip etme kabiliyetine sahip olup, takip sırasında alınan gerçek zamanlı olarak görüntüyü Yer Kontrol İstasyonuna aktarıyor.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • H. Karatay 25.11.2021 14:10
    Tüm emeği geçen vatan evlatarına en alttaki görevliden en yukarıdaki yöneticiye kadar akıttıkları her damla terin karşılığnı katlarca başarı olarak geri gelmesini Cenabı Haktan diliyorum yolunuz açık olsun.
  • volkan 25.11.2021 10:14
    maşallah ya rabbim muvaffak etsin