Senegal'in başkenti Dakar'da tasavvuf müziği konseri verildi. Dakar Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) organize ettiği ve Dakar'daki Daniel Sorano gecede, İstanbul Tasavvuf Müziği Korosu müzik severlerle buluştu.
Yunus Emre’nin (ö.1321) vefatının 700. yılı münasebetiyle Senegal’in başkenti Dakar’da 11 Aralık Perşembe akşamı İstanbul Tasavvuf Müziği Korosu Hüseyin İpek yönetiminde “Yunus’un Sesi Konseri” adı verilen etkinlikte seçkin ilahilerden oluşan bir dinleti sundu. Kovid19 dolayısıyla her türlü etkinliklere getirilen sınırlamalara dikkat edilerek gerçekleştirilen ve 1000 kişilik Daniel Sorano Milli Tiyatro Salonunun yarısını dolduran Senegal’de yaşayan vatandaşlarımız ve Senegalli davetlilerimiz doldurdu. FKS ve THY’nın sponsorluğunu üstlendiği etkinlik büyük bir coşkuyla takip edildi. Senegal devlet radyo-televizyon kurumu RTS ve Allafrica.com basın kuruluşu başta olmak üzere çok sayıda basın mensubu ve milyonlarca kişi tarafından takip edilen Senegalli Ahlou Brick Grubu sanatçıları da salondaydı.
Sunuculuğunu Fehmi Atay ve Marcel Ndione’un birlikte yaptıkları program Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Merve Işık Elsıkma’nın takdim konuşmasıyla başladı. T.C. Dakar Büyükelçisi Ahmet KAVAS Yunus Emre’nin yaşadığı çağın tüm coğrafyaları yakıp yıkan Haçlılar’dan sonra Moğol istilası ile devam ettiğini belirtti. Onun şiirleriyle herkese sevgiyi, ahlakı ve dinî değerleri öğütleyerek birlikte yaşama tecrübesini dile getirdi. Senegal’de El-Hac Ömer Tall ve Ahmadu Bamba gibi geniş kitlelere hitap eden şahsiyetler 19. yüzyılda yaşasalar da aynı geleneğin farklı coğrafyalardaki temsilcileri olmalarına benzediğine ayrıca vurgu yaptı. Senegalliler Yunus Emre’yi tanırken Türkler de bu şahsiyetlerin eserlerinden haberdar olmaları için birlikte çalışmalıyız dedi.
Dakar ve Senegal’in diğer şehirlerinde faaliyet gösteren şirketlerimizin yetkilileri başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Dakar Büyükelçiliği, MAARİF Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Kızılay ve Dakar Hüdai Vakfı öğrencileri dahil yüzlerce vatandaşımız iki saat süren programı büyük bir heyecanla takip ettiler. Senegal Millet Meclisi milletvekillerinden Djibril War, Dakar’daki yabancı diplomatlar ve farklı kesimlerden devlet yetkililerinin de takip ettiği dinleti Çamlıca Camii İmam-Hatibi Hafız Yunus Balcıoğlu ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Fatih Koca’nın birlikte okudukları ezan ile başladı. Özellikle programda Yunus Emre’ye ait çok sayıda ilahi seslendirilmesi büyük beğeni topladı. Doç. Dr. Fatih Koca’nın koro eşliğinde seslendirdiği birbirinden güzel ilahiler salondaki tüm konuklara duygulu anlar yaşattılar. Senegal tasavvuf geleneği güçlü ülkelerden birisi ve bilhassa güfte yazarı ve bestekâr Hüseyin İpek’ten kendi geleneklerine ait meşhur şahsiyetlerin şiirlerini de bestelemesini istemeleri bu programın önemli faydalarından birisidir.
Türkiye’nin Afrika ülkelerinde artan etkinliğinin ekonomik, siyasi, diplomasi ve insani yardımlar yanında sanat ve kültürel faaliyetlerde de yürütülmesi karşılıklı ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırmaktadır. Özellikle Yunus Emre’nin Anadolu’da olduğu kadar komşu ülkeler ile Avrupa’da da şiirlerinin birçok dile çevrilmişti. Ancak Afrikalıların onun şahsiyetini yakından tanıdıklarında çok fazla ilgi ve alaka gösterecekleri anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu etkinlik aslında Senegallilerin çok uzak olmadıkları bir geleneği de ifade ediyor. Çünkü birçok yerel şiirler farklı müzik aletleri eşliğinde seslendiriliyor.