Türkiye'nin DNA'sı 2021 raporu yayımlandı. Speed tarafından yayımlanan raporda, geçtiğimiz yıl ülkenin gündeminde yer alan gelişmeleri, vatandaşların alışkanlıklarını ve değişen tercihleri ortaya koydu. 

Raporda Z Kuşağı ile ilgili tespitler dikkati çekti. Buna göre, Z Kuşağı yenilmekten korkuyor, oyun dünyasındaki başarısızlık hayatını etkiliyor. Aynı zamanda amaçları çok para değil mutluluk. Sosyalleşmek ve gönüllü çalışmak istiyorlar. 

Türkiye DNA'sı - 2021 raporundan öne çıkanları derledik:

EN ÇOK ENDİŞELENDİREN SAĞLIK SORUNU COVID-19

2020'ye kıyasla 2 puanlık düşüş görülse de yüzde 70'lik bir kesim için Covid-19 en çok endişe duyulan sağlık sorunu. Geçtiğimiz yıla kıyasla algılanan sağlık problemleri içerisinde en büyük değişim 5 puanlık artışla 'akıl sağlığı' konusunda görülüyor. 

PANDEMİDE İLK SENE

Pandemi ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren toplum olarak önerilen ve/veya zorunlu tutulan önlemlere hızlı şekilde adapte olduk. 

Salgın algısına dair en önemli kırılma noktası tüm konularda Aralık 2020'de karşımıza çıkıyor. 
 

2021'E DAİR AKILDA KALANLAR

Kamuoyunun, "2021 yılında en akılda kalan haberi sizce hangisi?" sorusuna verdiği yanıtlara göre, geçtiğimiz yılın en akılda kalan haberi orman yangınları olurken, Karadeniz'de doğalgaz bulunması, Batı Karadeniz'de sel felaketi, pandemi tedbirleri ve kadın cinayetleri de unutulamayan haberler oldu. 

BÜYÜK ŞEHİRLERDEN KAÇMA İSTEĞİ

Pandemi ile beraber evden çalışma sisteminin yaygınlaşması, büyük şehirlerden kaçma isteğini de tetikledi. Şehirden taşınmak için en önemli üç sebep olarak yeşil alan eksikliği, popülasyon fazlalığı ve trafik gösteriliyor. 

EN GÜVENİLİR ÜNLÜLER 

MediaCat ve Ipsos ortaklığıyla gerçekleştirilen Celebrity Güven Endeksi'nde, 2021'de Türkiye'nin en güvenilir bulduğu ünlüler listesinin ilk 3 sırasında Haluk Levent, Müge Anlı ve Kenan İmirzalıoğlu yer alıyor. 

EVLENME-BOŞANMA İSTATİSTİKLERİ 

Son 10 yıl içinde ortalama ilk evlenme yaşı yükseldi. 2020 yılında hem evlenen çift sayısında hem de boşanan çift sayısında düşüş oldu. 

HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI 

Harcama kalemlerinin başında gıda, konut ve ulaştırma giderleri geliyor. Türkiey'deki hanehalkı harcamalarının yüzde 24,4'ü İstanbul bölgesinde gerçekleşti. 

İŞ GÜCÜ

Türkiye'deki istihdam oranı 2021 Mart verilerine göre yüzde 42,8 oranındayken, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 25,3 oldu. 

SIĞINMACILAR VE GÖÇ DALGASI

Türkiye'de göçmenler, ülkede son dönemde en fazla tartışılan konular arasında yer alıyor. Özellikle Afganistan'da Taliban'ın kontrolü sağlamasının ardından ülkeden kaçışların artmasıyla tartışmalar daha da derinleşmiş durumda. 

SOSYAL MEDYA KULLANIMI 

2021 yılında sosyal medya platformlarının arasında en yaygın kullanılanlar YouTube, Instagram ve Facebook oldu. 

TELEVİZYON HER ZAMAN EN GÖZDE

Türkiye'deki bireylerin yüzde 94'ü günde en az yarım saat televizyon izliyor.

YENİ NORMAL "EVDE YEMEK"

Covid-19 kriziyle artan evde yemek yapma eğilimi, normalleşme sürecinde gerilemedi. 

Z KUŞAĞI

Türkiye'de 13 milyondan fazla bir büyüklüğe sahip olan Z Kuşağı araştırması, Z kuşağının mevcut ihtiyaçlarını, eğitime bakış açılarını, iş hayatından ve gelecekten beklentilerini gözler önüne seriyor. 

Yenilmekten korkuyorlar. Oyun dünyasındaki başarısızlık hayatlarını etkiliyor. 
Video ile iletişim tercih ediyorlar. 
Amaçları çok para değil mutluluk. Sosyalleşmek ve gönüllü çalışmak istiyorlar. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Misafir 14.01.2022 16:28
    Z kuşağı diye bir şey yoktur. YOKLUK görmemiş sınırsız itek sahibi ŞÜKÜR BİLMEYEN şımartılmış ASALAK bi nesil vardır.