Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Başkent Kulisi programında Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. 

Gübre ve mazot fiyatlarında ne yapılabilir? Pandemi süreci tarımsal faaliyetleri nasıl etkiledi? Gıda fiyatlarını düşürmek için çalışma olacak mı?

İşte Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları:

Memleketimizin yağış alması, kar da en verimlilerinden bir tanesi. Hızlı yağıp geçen yağmur gibi değil toprağı yavaş yavaş işliyor, kar.

Gübrede biz ithalatçı konumundayız. Doğalgaz fiyatlarında artış olunca gübre fiyatlarına da yansıdı. Pandeminin getirdiği bir belirsizlikle tüm dünyada yaşandığı gibi ülkemizde de fiyat artışı yaşandı. Hammaddesinin yüzde 90'ı ithal bir ürün. Dünyanın getirdiği, belirsizliklerin getirdiği çok ciddi bir fatura var. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz çiftçiye ayırdığımız kaynağı yüzde yüz artışla çıkardık. Çiftçimizin üretimde kalması için onlara nasıl bir girdi sağlayabilirizin çalışması yapılıyor. Biterse önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanımız açıklar. 

"ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Hepimizin gururlanması gereken rakamlar var. Tarımda çiftçi toprağı terk etti nasıl denilebilir. Tarımsal üretim olarak biz dünyada ilk 10'dayız. Arazilerimiz küçük mü? Elbette fakat buna rağmen Türk çiftçisi harikalar yaratıyor. Bizim gençleri buraya alma gibi bir sorumluluğumuz var. Geçen sene 2 milyon dekar alanı üretime kazandırdık. Bunun manası şu, çiftçi tohuma küsmüş değil. Çiftçimiz ürünlerinden para kazandı. 2022 için girdi maliyetlerini düşünüyor ama biz diyoruz ki sizi hiçbir zaman alnınızın terini yere döktürmeyeceğiz. Fiyat oluşumlarına müsaade edeceğiz. Çiftçimiz üretmeye devam etsin. Biz de imkanlar çerçevesinde ek imkanlar ortaya çıkarma konusunda gayretimiz var. İnşallah bunu da neticelendiririz. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • ummu musap 23.01.2022 16:53
    Allah belasızı versin