Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim devam ederken, Batı kanadı Moskova'ya karşı tansiyonu yükseltecek adımlar atıyor. Pentagon'un Doğu Avrupa'ya yollayacağı 3 bin asker yola koyuuldu. ABD askerlerini taşıyan ilk uçaklar havalandı.
Bütün dünya Ukrayna ile ABD arasında yaşanan gerilime odaklanmış durumda. Rusya, Ukrayna sınırındaki tatbikatlarını sürdürürken adeta kapsamlı bir savaş hazırlığı gerçekleştiriyor. Ukrayna'nın çevresi, Rusya ve müttefik ülkelerce abluka altına alınırken, Batı, Moskova'yı bu adımdan caydırmaya çalışıyor.
Her ne kadar Rusya böyle bir savaşın kendileri tarafından başlatılmayacağını defalarca dile getirse de Batı, Doğu Avrupa'ya askeri yığınak oluşturmaya şimdiden başladı. Geçtiğimiz günlerde Pentagon Sözcüsü John Kirby tarafından duyurulan, 2 bini Polonya ve Almanya'ya, bini Romanya'ya olmak üzere Avrupa'daki NATO ülkelerine 3 bin ABD askeri gönderilme hamlesi hayata geçirildi.
Bu açıklamanın ardından ABD askerlerini taşıyan ilk uçaklar, görev yerine havalandı.
ABD ASKERİ DOĞU AVRUPA'YA
Almanya ve Polonya'ya Kuzey Carolina'da yer alan Fort Bragg'daki 18. ve 82. Hava İndirme tümenlerinden 2 bin askerin sevk edileceğini kaydeden Kirby, Romanya'ya gönderilecek bin asker ile ülkedeki ABD askeri sayısının bin 900'e çıkacağını belirtmişti. O askerlerin sevkiyatına başlandı.
Avrupa'nın doğusuna, olası bir işgal durumuna karşı giden askerleri, C-17 tipi uçaklar ile taşındı.
AVRUPA'NIN DOĞUSUNA ABD YIĞINAĞI
ABD askerlerinin müttefiklerin savunmasını desteklemeyi amaçladığını ve Ukrayna'ya girmeyeceklerini vurgulayan Kirby, "Bunlar kalıcı manevralar değil" dedi. Kirby amacın, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına 100 bin civarında asker yığmasıyla artan gerilim döneminde müttefikleri güvence altına almak olduğunu ifade etmişti.
Kirby ayrıca, gönderilecek söz konusu kuvvetin daha önce NATO Mukabele Gücü'ne sevk edilmek üzere teyakkuza geçirilen 8 bin 500 askerden farklı olduğunun altını çizmişti. ABD, NATO ve AB Rusya'nın hamlelerini engellemek ve caydırıcılığı artırmak için bu noktada askerim yığınak oluşturdu.