İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile Moskova’da buluştu. Görüşmenin detayları ortaya çıktı.

Sergei Lavrov, İngiliz mevkidaşı hakkında “Sağır birinin dilsiz biriyle konuşması gibiydi. Hayal kırıklığı yaşadım.” dedi. İngiliz Dışişleri Bakanı’nın bir ifadesi, diplomatik krize sebep oldu. Lavrov basın toplantısını terk etti.

Financial Times, İngiliz ve Rus dışişleri bakanlarının 10 Şubat Perşembe günü Moskova’da yaptığı görüşmenin detaylarını yayınladı. İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss, yaptığı bir gaf ile diplomatik krize sebep oldu. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, basına verdiği demeçte sert açıklamalarda bulundu.

LIZ TRUSS: “RUS EGEMENLİĞİNİ TANIMIYORUZ”

Moskova’daki kritik görüşme iki saat sürdü. İngiliz Liz Truss’ın yanında büyük bir diplomatik heyetle geldi. Ukrayna krizi, NATO’nun Rusya sınırına doğru genişlemesi ve yaşanan askeri, diplomatik ve ekonomik gerilimler masaya yatırıldı.

İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği durdurması gerektiğini ve askeri yığınağa bir son verilmesi gerektiğini söyledi. Sergei Lavrov, “Rusya kendi egemen topraklarında istediği askeri yığınakları yapabilir. Kendi sınırlarımız içerisinde istediğimiz yere asker gönderebiliriz. Bu bizim egemenlik hakkımız.” dedi.

Sergei Lavrov, cevabının ardından kinayeli bir biçimde “Ne yani? Rusya’nın Rostov ve Voronezh vilayetlerindeki egemenliğini tanımıyor musunuz?” diye sordu. İngiliz Liz Truss, İngiltere’nin bu egemenlik iddiasını kesinlikle tanımadığını söyledi. İngiltere’nin Moskova Büyükelçisi derhal araya girerek bu iki vilayetin Rusya Federasyonu sınırları içerisinde yer aldığını ve Ukrayna sınırına yakın olduğunu, askeri hareketlilik ile gündeme geldiğini Dışişleri Bakanı’na hatırlattı.

Liz Truss, daha sonra basına verdiği demeçte “Bu olayın yaşandığı doğrudur. Ukrayna sınırları içerisindeki bir bölgeden bahsettiğini düşünmüştüm. Rus toprağından bahsettiğini bilmiyordum. Elbette biz o iki vilayetteki Rus egemenliğini tanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Cecük 15.02.2022 13:24
    Bir ingiliz ve böyle bir hata pehh
  • Murat Yılmaz 13.02.2022 12:39
    Bu mevkiye gelen kişilerin fazlasıyla kültürlü ve bilgili olmaları gerekiyor. Diplomasiden anlamaları, birşey söylerken temkinli ve tecrübeli konuşmaları gerekiyor. Yıllarca bu işlerin içinde yetişmiş olmaları gerekiyor. Lavrov karşısında çok bilgili olmayan tecrübesiz birini görünce, karşısındakini hata yaptırmaya çalışmış ve başarılı olmuş.
  • Arif Karahan 12.02.2022 17:49
    İngiliz kibiri usta bir ayı tarafından ezildi.
  • İklimdeğişikliği 12.02.2022 14:59
    Vah...vah... İngilizler ki diplomaside başarılıydılar nasıl böyle komik duruma düştüler. Ruslarda gercekten bir tılsım var daha savaşmadan bürokraside zafer elde etmeye başladılar bile önce macron şimdi Lız Truss .
  • kahrol chpkk 12.02.2022 11:04
    seytanlar birbirinizi yiyin insallah...