Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 6'ıncı gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

ZELENSKİY AVRUPA PARLAMENTOSU OTURUMUNDA KONUŞUYOR

14:40 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen özel oturuma canlı bağlantı ile katılım sağladı. Konuşmasının sonunda Zelenskiy, Avrupalı parlamenterler tarafından ayakta alkışlandı.

AVRUPA İÇİN CANIMIZI FEDA EDİYORUZ

Zelenskiy, "Özgürlüğümüz ve Avrupa değerleri için canımızı feda ediyoruz" dedi.

Zelenskiy'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Ben bu konuşmayı bir kağıttan okumuyorum. Benim ülkemde bu devir bitti. Ben şuna inanıyorum ki bugün bu hayatlar önemli değerler uğruna kaybediliyor, özgürlük uğruna kaybediliyor. Ancak Ukrayna halkı mükemmel bir halk. Biz hep kazanacağız diyoruz, herkesi yeneceğiz diyoruz. Sizler de bunu görebildiğiniz için çok mutluyuz. Avrupa Ukrayna'yı tercih etti. Biz de bu amaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Ben de sizden bugün bunu duymak istiyorum. Ukrayna AB'yi tercih ediyor, AB'nin bir parçası olmak istiyor. Bu arada yayın arada kesilebilir füzeler düştüğü için.

Daha öncesinde biz şenlikler için meydanlara çıkardık. Avrupa'nın en büyük meydanına sahibiz. Özgürlük Meydanı'na sahibiz. Ve bu meydana bu sabah füzeler fırlatıldı. Bizler savaşmaya vatanımız ve özgürlüğümüz için savaşmaya devam ediyoruz. Ülkemizin bütün vatandaşları şu anda engelleniyorlar ama kimse bizim özgürlüğümüzü engellemeye çalışamaz. Ülkemizi ismi ne olursa olsun tüm meydanlarımıza özgürlük meydanı diyeceğiz. Bizler güçlüyüz. Bizler Ukrayna halkıyız. Bu bir askeri harekattır diyecektir Putin ancak hangi askeri mevzilerden bahsediyorsunuz? Dün 16 çocuk hayatını kaybetti. Hangi askeri mevzilerden bahsediyorsunuz? Halkımızın şu anda motivastyonu çok yüksek. Biz vatanımız için çarpışıyoruz. En yüksek motivasyonumuz da bu. Ancak bir AB'nin eşit bir üyesi olmak için de mücadele veriyoruz. Avrupa Birliği'ne girersek AB bizimle çok daha güçlü olacak. Biz gücümüzü ispat ettik. Siz de bize kanıtlayın, bizi yalnız bırakmayacağınızı ispat edin. Yaşam ölümden önce gelecek, karanlık aydınlığa çıkacak. Zafer bizimle olsun."

13:30 BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 13'ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26'sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını duyurdu.

12:45 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Amerika'ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi" dedi. Lavrov ayrıca, "ABD ile çalışmaya hazırız. Stratejik istikrar konusunda ABD ile ortak çalışmaya hazırız" açıklamasını yaptı.

12:40 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'ya gerçekleştirilen operasyonların, hedeflere ulaşılıncaya kadar sürdürüleceğini açıkladı. Şoygu Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmediğini belirtti.

LUKAŞENKO: UKRAYNA İŞGALİNE KATILMAYACAĞIZ

12:09 Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, iddiaların aksine, ülkesinin ordusunun, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonuna katılmadığını belirtti. Lukaşenko, Güvenlik Konseyi toplantısındaki açıklamalarında, "Belarus ordusu, operasyona katılmadı ve katılmıyor. Bunu isteyen herkese kanıtlayabiliriz" ifadelerini kullandı. "İleride de bu operasyona katılmayı planlamıyoruz, çünkü buna gerek yok" diyen Belarus lideri, ülkesinin, Ukrayna operasyonuna katılmasına ilişkin Rusya’dan bir teklif almadıklarını belirtti.

['Belarus da Ukrayna'ya girecek' iddiası] 'Belarus da Ukrayna'ya girecek' iddiası

"GÖKYÜZÜNÜN TAMAMEN KAPATILMASI LAZIM"

12:05 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yaptığı yeni açıklamada, hava sahalarındaki Rus etkinliğine dikkat çekerek, "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, Ukrayna'da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını söyledi.

"5 BİN 71 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

11:44 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin son 5 gündeki kayıplarına ilişkin açıklama yaptı. Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 710 asker öldürüldü, 200 asker ise esir alındı. Son beş günde Ukrayna ordusunun, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi imha ettiği belirtildi. Rus güçlerin ayrıca 24 roketatar sistemi, 305 araç, 60 yakıt aracı, 7 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği ifade edilen açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

10:04 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Blinken'ın Ukrayna'ya verdikleri desteği sürdürmekte kararlı olduklarını yinelediğini bildirdi.

09:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın savaş suçu işlediğini savunarak, "Savaş suçu işleyen bir devletin BMGK üyesi olmaması gerekir" dedi.

"70 UKRAYNALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ"

08:32 Associated Press (AP) haber ajansının Okhtyrka kenti başkanı Dmytro Zhyvytskyy'in Telegram sayfasında yayınladığı bilgilere dayanarak hazırladığı habere göre; Rus ordusu, Harkov ile Kiev arasındaki Okhtyrka kentindeki bir askeri üsse saldırı düzenledi. Saldırı sonucu 70'ten fazla Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI: TÜRK SİHA'LARIYLA VURDUK

06:01 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 SİHA ile, Kiev'e bağlı İvankiv kırsalında konuşlanan Rusya'ya ait Buk Hava Savunma Sistemleri'ni imha ettiklerini açıkladı. (KAYNAK: İHA)

"YASAKLI VAKUM BOMBA KULLANILDI" İDDİASI

05:45 Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın yasaklanmış olan termobarik bomba kullandığını söyledi. ABD'li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bombası da olarak bilinen bu bombanın Cenevre Konvansiyonu'nda yasaklandığını belirtti. BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı. Termobarik bombalar geleneksel bombalardan farklı bir şekilde işliyor. Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bombalar, çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın bu bombayı daha önce Çeçenistan'da kullandığını belirtti. CNN International kanalı, cumartesi günü Rus kenti Belgorod yakınlarında bir termobarik roket fırlatma aracı görüldüğünü haberleştirmişti.

05:20 ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde sınır bölgesinde topladığı birliklerin yaklaşık yüzde 75'inin bu ülkeye girdiğini açıkladı.

64 KİLOMETRELİK ASKERİ KONVOY KİEV'E İLERLİYOR

05:01 Yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, 64 kilometre uzunluğunda dev bir Rus konvoyunun Kiev'e doğru ilerlediğini gösteriyor. Pazartesi öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda konvoyun, başkent Kiev'in 27 kilometre kuzeyindeki Antonov havalimanı yakınlarına kadar geldiği görülüyor. Fotoğrafları çeken Maxar Technologies şirketi, 64 kilometrelik konvoyda yüzlerce zırhlı araç, tank, top ve lojistik destek araçları olduğunu duyurdu. Kiev'in batısı ve kuzeybatısına ait fotoğraflarda ise imha edilmiş zırhlı araçlar ve yıkılmış bir köprü gözüküyor.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • VATANSEVERRRR. 01.03.2022 17:00
    Sizi gidi iki yüzlüler sizi SURUYEDE,IRAKTA ölenler çoçuk değilmi ,sınırı geçerken ölen çocuklar insan değilmi çocuk değilmi illa hırıstiyanmı olması gerekiyor ölenlerin onları görmezden gelip kafanızı kuma gömüyosun ama EY MÜSLÜMAN KARDEŞLERİM UYANIN ARTIK .
  • Osmanlı torunları 01.03.2022 16:24
    Bunların hepsi kokuşmuş balık gibiler.