AP Başkanı Roberta Metsola, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, parlamento adına Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını en kuvvetli şekilde kınadığını bildirdi.

Avrupa'nın varoluşsal tehdit altında olduğunu belirten Metsola, Uluslararası Ceza Mahkemesinin savaş suçları soruşturmasını desteklediklerini, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve (Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr) Lukaşenko'yu sorumlu tuttuklarını söyledi.

Metsola, Ukrayna'nın AB perspektifini desteklediklerini, AB üyelik başvurusu için çalışacaklarını bildirdi.

GENEL KURULDA UKRAYNA BAYRAKLARI

AP Genel Kurul salonunda milletvekillerinin oturduğu sıralara Ukrayna bayrakları asıldı. Milletvekillerinin bazıları Ukrayna bayrağını simgeleyen mavi ve sarı renkli kıyafetler giydi ve "Ukrayna'nın yanındayız" yazılı dövizler taşıdı.

Bazı milletvekilleri de Ukrayna bayrağının basılı olduğu tişörtlerle oturuma katıldı.

Oturuma, Ukrayna'nın AB Büyükelçisi ve bazı Ukraynalılar da katıldı.

13:30 BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 13'ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26'sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını duyurdu.

12:45 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Amerika'ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi" dedi. Lavrov ayrıca, "ABD ile çalışmaya hazırız. Stratejik istikrar konusunda ABD ile ortak çalışmaya hazırız" açıklamasını yaptı.

12:40 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'ya gerçekleştirilen operasyonların, hedeflere ulaşılıncaya kadar sürdürüleceğini açıkladı. Şoygu Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmediğini belirtti.

LUKAŞENKO: UKRAYNA İŞGALİNE KATILMAYACAĞIZ

12:09 Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, iddiaların aksine, ülkesinin ordusunun, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonuna katılmadığını belirtti. Lukaşenko, Güvenlik Konseyi toplantısındaki açıklamalarında, "Belarus ordusu, operasyona katılmadı ve katılmıyor. Bunu isteyen herkese kanıtlayabiliriz" ifadelerini kullandı. "İleride de bu operasyona katılmayı planlamıyoruz, çünkü buna gerek yok" diyen Belarus lideri, ülkesinin, Ukrayna operasyonuna katılmasına ilişkin Rusya’dan bir teklif almadıklarını belirtti.

"GÖKYÜZÜNÜN TAMAMEN KAPATILMASI LAZIM"

12:05 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yaptığı yeni açıklamada, hava sahalarındaki Rus etkinliğine dikkat çekerek, "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, Ukrayna'da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını söyledi.

"5 BİN 71 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

11:44 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin son 5 gündeki kayıplarına ilişkin açıklama yaptı. Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 710 asker öldürüldü, 200 asker ise esir alındı. Son beş günde Ukrayna ordusunun, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi imha ettiği belirtildi. Rus güçlerin ayrıca 24 roketatar sistemi, 305 araç, 60 yakıt aracı, 7 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği ifade edilen açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

10:04 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Blinken'ın Ukrayna'ya verdikleri desteği sürdürmekte kararlı olduklarını yinelediğini bildirdi.

09:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın savaş suçu işlediğini savunarak, "Savaş suçu işleyen bir devletin BMGK üyesi olmaması gerekir" dedi.

"70 UKRAYNALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ"

08:32 Associated Press (AP) haber ajansının Okhtyrka kenti başkanı Dmytro Zhyvytskyy'in Telegram sayfasında yayınladığı bilgilere dayanarak hazırladığı habere göre; Rus ordusu, Harkov ile Kiev arasındaki Okhtyrka kentindeki bir askeri üsse saldırı düzenledi. Saldırı sonucu 70'ten fazla Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Haldun 01.03.2022 18:10
    Sınıf müsameresi gibi çepiklerle adama gaz veriyolar .
  • ölüm 01.03.2022 18:01
    ölürken alkışlanmak güzel bi r duygu olsa gerek. acaba avrupa ukraynalılaların yaşaması için neler yapıyor.
  • AL-İ OSMANLI 01.03.2022 17:51
    iki yüzlü avrupa , Müslümanları katleden İsrail ,Amerikayı, protesto etmezken yaptırımlar uygulamazken Haçlı birliğinizi tescillediniz.Müslüman devlet adamlarınada yazıklar olsun.