Ülger ise, Antalya Diplomasi Forumu'nda Türkiye'nin taraflar arasında uzlaşma sağlanması için öneri sunduğunu hatırlattı. Türkiye'nin taraflar arasındaki denge politikasının önemine dikkati çeken Ülger, "Bu mesele akşamdan sabaha sona erecek gibi görünmüyor. Ben öngörülerin tam aksine Rusya'nın aslında kendi ayağına ateş ettiği olarak okuyorum" dedi. 

TÜRKİYE'NİN ARABULUCUĞU MÜMKÜN OLUR MU? 

Rusya'nın kendini zor durumda hissetmediği için masaya oturmak istemeyeceğini belirten Yılmaz, "Hedefe ulaşmadığınız sürece masaya oturduğunuz zaman süreci yavaşlatmış olursunuz. Rus ordusu da psikolojik olarak 'başarısızız' diye düşünecek. Rusya Zelenskiy ve Ukrayna halkında yılgınlık ortaya koymadan masaya oturmak" diye konuştu.

Yılmaz, Putin'in muhtemel anlaşmada Donbas ve Kırım'ı konuşmayı dahi kabul etmediğini de sözlerine ekledi. 

UKRAYNA 64 KİLOMETRELİK KONVOYU NEDEN VURMUYOR?

Mehmet Acet, Belarus sınırında giren 64 kilometre uzunluğundaki konvoyun neden hala vurulamadığını sordu. Prof. Dr. Salih Yılmaz, "Ukrayna tüm hazırlığını Donbas sınırında yaptı. Belarus sınırından saldırı geleceğini düşünmedi. Şimdi yeni yeni kuruyor" cevabını verdi.

Çağrı Doğal Gül ise, Ukrayna'nın elinde yeterli imkan olmayabileceğine dikkati çekti. 

"BATI, TÜRKİYE'NİN TUTUMUNU MAKUL GÖRÜYOR"

Türkiye, iki ülkeyle diplomatik ilişkilerini denge politikası üzerinden yürütüyor. Acet, Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger'e, Batı ülkelerinin bu tutumdan rahatsız olup olmadığını sordu. Ülger şu yanıtı verdi:

"Batı, Türkiye'nin kendi kulübüne üye olduğunu biliyor. Fakat bazı ülkeler jurnal yapıyorlar. Yunanistan Başbakanı, Türkiye'nin yatırımlara katılmadığını şikayet olarak dile getirdi. Fakat burada Türkiye'ye özgü şartlar, narin dengeler var. En başta Suriye olmak üzere Rusya'yla bizim ilişkilerimiz Avrupa'dan farklı bir düzlemde ilerliyor. Avrupa genel olarak bunun farkında. Önümüzdeki dönemde savaş yayılma potansiyeli taşırsa ve Karadeniz'e NATO güçlerinin Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından gemi sevk etmeleri gerekirse, o zaman Türkiye'nin pozisyonunun zora gireceğini düşünüyorum."

Salih Yılmaz ise, Türkiye'nin barış için kilit rol oynayabileceğini söyledi. Batı'nın Türkiye'nin yokluğunu hissettiğini kaydeden Yılmaz, Rusya'nın atacağı adımların önemine dikkati çekti. Yılmaz, ABD ve Avrupa'nın Türkiye'yi kendi taraflarına çekmek için yeni adımlar atabileceğini belirtti. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Dede banga 06.03.2022 18:55
    Sen yanlış okuyorsun Putin kolay kolay yanlış hesap yapmaz işgali elbette uzatacak Slav halkı içerisinde bir husumet yaratmak istemiyor, ikincisi işgal uzadıkça AB nin çaresizliği derinlelecek mülteci akını artacak ekonomi oldukça olumsuz etkilenecek AB ülkelerinde huzursuzluk artacak, üçüncüsü Nato ve abd nin güvenirliği çok a azalacak ve ayrışmalar başlayacak küresel çapta buhranlar yaşanacak aslında zelenski yi destekleyerek abd ve AB kendi ayağına sıkıyor o sebeple Rusya ağırdan alıyor