Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun açılışında konuşma yapıyor. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Birlikte düşün, birlikte hareket et düşüncesi, 17 ülke ve devlet başkanı, 80 bakan başta olmak üzere 75 ülkeden katılımcıyı bugün bu salonda harekete geçirdi. Dünyadaki devletlerin 3'te 1'inden fazlası burada en üst düzeyde temsil ediliyor.

Avrupa yeniden sistemsel istikrar çıtası arıyor.

Antalya Diplomasi Forumu'na baktığımızda, burası sanki Birleşmiş Milletler ortamı sağlıyor. Antalya'da birleşmiş zihinler ortamı oluşuyor. Sorunlarımızı zihinlerimizde çözmeden birlikte hareket edemeyiz."

LAVROV VE KULEBA İLK KEZ ANTALYA'DA YÜZ YÜZE GELDİ

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 16. gününde devam ederken, Türkiye'de tüm dünyanın takip ettiği görüşmeler yaşandı. Dün, savaşan ülkelerin Dışişleri Bakanları Antalya'da ilk kez yüz yüze geldi. 

Bugün de Antalya Diplomasi Forumu başladı. Foruma 16 devletin hükümet başkanı katılıyor. 

ZELENSKİY DE KONUŞMA YAPACAK

Son dakika haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de saat 15.45'te foruma videokonferans yöntemiyle katılarak konuşma yapacak. 

FORUMA KATILAN HÜKÜMET BAŞKANLARI

Öte yandan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia'nın yanı sıra Bosna Hersek Devlet Başkanlığının 3 üyesi de Antalya Diplomasi Forumu'nda.

Avrupa'dan aralarında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn gibi birçok dışişleri bakanının katılacağı ADF'de, Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks de yer aldı.

Bunun yanı sıra Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki ile Afganistan Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki de katılımını teyit eden önemli isimler arasında.

Katılımcılar, “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” başlığı altında, uluslararası ilişkiler bağlamında birçok konuyu ele alıyor. Forumu ulusal ve uluslararası medyada temsilcileri de yakından takip ediyor. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu Genel Sekreteri Marija Buric, AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve BM Somali Özel Temsilcisi James Swan da toplantıya katılan isimler arasında.

Toplantının öne çıkan özelliklerinden biri de öğrencilerin de katılabiliyor olması. 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadağ Dışişleri Bakanı Dorde Radulovic ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'nun ilk gününde ikili görüşmelere devam etti.

İlk olarak Stoltenberg ile görüşen Çavuşoğlu, ardından Radulovic ve Osmani ile bir araya geldi.

Yorumlar 0 Yorum Var