Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

DİPLOMATİK  KATKI VURGUSU

Rusya-Ukrayna konusunu ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatını bulduk. NATO müttefiki iki ülke olarak endişelere sahip olduğumuzu teyit ettik. Avrupa güvenliğine yönelik önlemleri alırken diğer yandan çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması konusunda mutabık kaldık.

"ANTALYA ZİRVESİ ÖNEMLİ BİR BAŞARI"

Gayretlerimiz sonucu Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bulunduğu toplantıda bir araya geldiler. Antalya'daki diplomasi zirvesi önemli bir başarı. Kalıcı ateşkesin tesisi konusunda çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz. İçinden geçtiğimiz çalkantılı süreçte, yüksek düzeyli istişare mekanizmalarımızın canlandırılması gerektiğine inanıyorum.

50 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Türk ve Alman ilişkilerinin yoğunluğu emsalsizdir. Almanya ile 2020'de 38 milyar dolar civarında olan ikili ticaret hacmimiz 2021'de 41 milyar doları aştı. Bu rakamı 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız. Almanya ile turizmdeki münasebetlerimizi aynı şekilde sürdüreceğimizi inanıyorum. Bölgesel konularda yakın iş birliği içinde olmayı önemsiyoruz. Almanya ile ilişkilerde özellikle eğitim ve öğretim alanında İstanbul'daki Türk-Alman Üniversitesi bizim için çok önemlidir. 

"TÜRKİYE ANAHTAR ROLDE OLDUĞUNU İSPATLADI"

Bölgemizdeki son gelişmeler Türkiye'nin güvenlik, enerji alanlarında anahtar rolde olduğunu ispatladı.

"Türkiye'nin diplomatik çözüme katkılarını olumlu karşılıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz konuşma gerçekleştirdi. Alman Şansölye'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ VE MONTRÖ"

Ateşkesin sağlanması konusunda hemfikiriz. Türkiye'nin diplomatik çözüme katkılarını olumlu karşılıyoruz. En önemli konu silahların susması. Silahların en kısa sürede susması gerekiyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması çok önemli. Montrö uyarınca Boğazların kapatılması krizin tırmanmasını engelledi. Bunun için teşekkür borçluyuz.

"ÜST DÜZEY DİYALOG FORMATLARINI DEVREYE SOKACAĞIZ"

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında enerji alanındaki işbirliği çok önemli. Türkiye ile AB arasında üst düzey diyalog formatlarını devreye sokacağız. Türkiye'yle ilişkilerimizdeki büyük potansiyeli daha iyi değerlendirmek istiyoruz. Benim hükümetim bunun sorumluluğunu üstlenmiş durumdadır.

 

Yorumlar 0 Yorum Var